tiistai 27. toukokuuta 2014

Parhaat raparperi-murumuffinssit



Kesän herkullisimpien raparperimuffinssien ohje on ruotsalaisleipuri Leila Lindholmin reseptiaarteistoa. Raparperimuffinssin pohja tehdään Leilan sitruunaisesta perusmuffinssitaikinasta ja päälle ladataan makeaksi paistettuja kanelisia raparperipaloja ja kunnon kauramuruseos. Muffinsseista tulee isoja ja pehmeitä - raparperien pieni kirpakkuus ja voimakas kanelinmaku maistuvat hyvälle muffinssin keskellä. Raparperimuffinssit ovat myös gluteenittomina huippuhyviä. Muffinssien maku vielä maustuu ja paranee, jos niitä malttaa säilyttää pari päivää kylmässä. 







RAPARPERI-MURUMUFFINSSIT 
18 kpl amerikanmuffinssivuokien kokoista isoa muffinssia

2 munaa
1,5 dl Siro erikoishienoa sokeria tai tavallista hienoa sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 dl maitoa
1 sitruunan raastettu kuori
100 g sulatettua voita tai margariinia
4 dl vehnäjauhoja tai vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta esim. Sunnuntai, Semper, Pirkka
2 tl leivinjauhetta

Muffinssin keskelle paistettu raparperiseos:

2 - 2,5 tosi isoa raparperinvartta pilkottuna puolen sentin viipaleisiin
voita nokare paistamiseen
1 dl hienoa sokeria
1- 2 tl kanelia (itse laitoin 1,5 tl)

Muruseos pinnalle:

75 g kylmää voita
2 dl kaurahiutaleita (gluteenittomille luontaisesti gluteenitonta, puhdasta kauraa, esim. Semperin gluteenittomat kaurahiutaleet)
1 dl vehnäjauhoja tai gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta
1 dl hienoa sokeria




1. Pilko pestyt raparperinvarret puolen sentin viipaleiksi. Laita paistinpannulle kunnon nokare voita, sokeri ja kaneli, pyöräytä hetki pannulla sulaksi. Kaada raparperipalat pannulle ja kääntele lyhyen hetken sokeriseoksessa, kunnes ovat pehmenneet, mutta eivät vielä hajoa. Siirrä raparperiseos lautaselle jäähtymään hetkiseksi.

2. Muffinssitaikina: vatkaa munat, sokeri ja vaniljasokeri kuohkeaksi. 

3. Pese sitruuna vihannesharjalla hyvin ja kuivaa. Raasta koko kuoren pintakerros hienolla raastinterällä. 

4. Lisää munavaahtoon maito, raastettu sitruunankuori ja sulatettu rasva. Vatkaa ainekset hyvin sekaisin.

5. Sekoita vehnäjauho (glut. jauhoseos) ja leivinjauhe ensin keskenään ja lisää sitten kerralla muuhun taikinaan. Sekoita kaikki aineet nopeasti sekaisin, älä vatkaa yhtään ylimääräistä kierrosta. Taikina jää melko juoksevaksi, mutta jos odottaa hetken, taikina muuttuu paksummaksi.

6. Tee kauramuruseos: laita kylmät voikuutiot, kaurahiutaleet, vehnäjauho (gluteeniton jauhoseos) ja hieno sokeri kulhoon, nypi kaikki ainekset yhteen pieniksi murusiksi.

7. Laita muffinssipellille isot amerikanmuffinssivuoat. Laita ruokalusikallinen muffinssitaikinaa kuhunkin vuokaan (noin 1/3 muffinssivuoan korkeuteen).

8. Laita taikinan päälle ruokalusikallinen raparperiseosta ja lisää vielä 1/2 ruokalusikallista muffinssitaikinaa keskelle.

9. Ota tuhti hyppysellinen kauramuruseosta ja laita jokaiseen muffinssivuokaan kasa muruseosta taikinan päälle, muffinssivuoan keskelle. Älä painele. Muffinssivuoka saa tulla melko täyteen ja keskelle korkeampi huippu. Isoja muffinsseja tulee tällä ohjeella noin 18 kpl.

9. Paista 200 asteessa ylä/alalämmöllä uunin keskitasolla noin 20 min.

Vaiheet (alkukuvat pääsiäsmuffinssien ohjeesta, sillä kyseessä sama perustaikina): 



1. Vatkaa munat ja sokerit kuohkeaksi.
2. Lisää maito, sitruunankuoriraaste ja sulatettu voi.

3. Lisää jauhot ja leivinjauhe. Sekoita nopeasti yhteen. Anna hetki saostua.
4. Laita isot muffinssivuoat pellille ja pese 2 suurta raparperinvartta.

5. Viipaloi raparperit reilun puolen sentin viipaleiksi.

6. Laita paistinpannulle voi, sokeri ja kaneli. Anna sulaa hetki pannulla.

7. Lisää raparperit sulaan mausteseokseen ja kääntele koko ajan.

8. Paista vain sen verran, että raparperit pehmenevät, mutta pysyvät kokonaisina.

9. Siirrä raparperit lautaselle jäähtymään. Kuumalla pannulla ne hajoaisivat.

10. Laita kauramuruseoksen ainekset kulhoon. Voi pitää olla jääkaappikylmää.

11. Nypi kauramuruseos pieniksi murusiksi.

12. Laita muffinssitaikinaa ruokalusikallinen amerikanmuffinssivuokiin (1/3 vuoan korkeudesta).

13. Laita taikinan päälle 1 rkl raparperiseosta liemineen.

14. Lisää vielä raparperien päälle 1/2 rkl muffinssitaikinaa keskelle.

15. Ota tuhti hyppysellinen kauramuruseosta ja pudota keskelle muffinssivuokaa. Keskiosa saa jäädä korkeammalle. Älä painele.

16. Paista 200 asteessa 20 min uunin keskitasolla.

17. Jos maltat säilyttää muffinsseja kylmässä pari päivää, maku on parhaimmillaan.









9 kommenttia:

  1. Omena-murumuffinsseja olen tehnyt ja hyviä olivat :) Nyt kyllä kokeilen näitä raparperisia. Näyttävät herkullisilta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Kirsi :) Tällä samalla ohjeella voi tehdä myös omena-murumuffinsseja, ja hyviä ovat nekin. Nämä ovat puolison lempimuffinsseja, kardemummamuffinssien lisäksi :)

      Poista
  2. Näyttävät aivan ihanilta, resepti menee ihan varmasti kokeiluun! Mulla ei ole itsellä raparperia kasvamassa, mutta ihana työkaveri lupasi tuoda muutaman varren huomenna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Eija. Olisitpa lähempänä, lähettäisin sinulle juurakon raparperista :) On kyllä sellainen ohje, josta itsekin tykkään kovasti.

      Poista
  3. Kokeilin ohjeitasi kuorrutettu seiti ja kardemummainen mustikkapiirakka. Molemmat olivat sopivasti erilaisia. Olen tarkka mittaaja, mutta piitakkataikinasta tuli murumista. Hyvin sain sen kuitenkin vuoan pohjalle ja reunoille. Kokeilen josku myös muita ohjeitasi. Ainakin tuota kinder -piirakkaa. Nam! T: Eija Särkiniemi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Eija, tuo mustikkapiirakkataikina on vähän murenevampaa kuin tavallinen piirakkapohja, koska munaa ei ole sidosaineena. Sen huomaa, jos kaulitsee ristikkoa pinnalle -ristikkosuikaleet on aika haperoita. Pohjassa ei minulla ollut murenemisongelmaa, kun en kaulitse pohjaa, vaan painelen sen suoraan sormilla vuokaan.
      Vehnäjauhoissakin on paljon eroja, joissakin on selvästi enemmän sitkoa kuin toisissa vehnäjauhoissa, vaikka olisivat periaatteessa samoja puolikarkeita jauhoja . Johtuisiko siitä? Muistaakseni tein ihan tavallisilla puolikarkeilla Pirkan vehnäjauhoilla tuon pohjan.

      Poista
  4. Olen ottanut perinteeksi testata joka vuosi uutta raparperireseptiä tarkoituksenani löytää "Se täydellinen". Nyt kyllä taisi löytyä voittaja. :) (Tässä yhdistyi mehevyys, rapeus ja makeus. Ja suosikkini sitruunankuori...) Kiitos reseptistä, oli H-Y-V-Ä-Ä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että sinäkin tykkäsit tästä ohjeesta. Meillä saa vuosi vuodelta laittaa raparperiä enemmän ohjeeseen. Väki tykkää kirpeistä sattumista ihanan makean kaneli-sokerikastikkeen seassa keskellä muffinssia. Näihin voi kivasti käyttää myös pakastimessa hajonneet raparperipalat, kiehauttaa nopeasti hillokkeeksi ja sekaan vaan :) Ihanaa juhannusta sinulle ja perheellesi :)

      Poista

Olisi kiva tutustua sivujeni lukijaan. Jos haluat, voit jättää kommentin käynnistäsi :) Kommenttisi käväisee ylläpidon tarkastuksessa, joten se näkyy vasta pienellä (joskus suurella...) viiveellä. Bloggerissa tapahtuneiden muutosten takia kommentit jäävät usein saapumatta sähköpostiini, samoin kuin omat vastaukseni eivät näytä tulevan julkaistuksi -silti käyn kyllä viestit aina jossain välissä täällä lukemassa <3 Anne