keskiviikko 26. marraskuuta 2014

Leilas kärleksmums eli tumma suklaapiirakka



Aikaisemmin olen tehnyt tätä samaa ihanaa suklaapiirakkaa 60 cm:n uuniin sopivana, muhkeana versiona (ohje 60 cm:n uuniin löytyy täältä). Monilla kuitenkin on hieman kapeampi, 50 cm:n uuni, ja tällä Leila Lindholmin alkuperäisellä reseptillä tuleekin juuri sopivan kokoinen pellillinen tähän hieman pienempään uunipeltiin. Ohjeen ruotsinkielinen alkuperäisversio, Leilas kärleksmums, löytyy täältä. Suklaapiirakan paistoaika on vain noin 15 min, sillä piirakkaa ei paisteta kuivaksi. Tykkään tästä suklaapiirakasta, koska tämä ei ole äklömakeaa, vaikka ohjeessa käytetään peräti kaksi levyä tummaa suklaata. Tämä pellillinen matkusti pojan mukana Helsinkiin...












LEILAS KÄRLEKSMUMS ELI TUMMA SUKLAAPIIRAKKA
pellillinen 50 cm:n uuniin

5 kananmunaa
4 dl sokeria
4,5 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
5 rkl tummaa kaakaojauhetta
300 g voita sulatettuna
2 dl vettä
150-200 g tummaa suklaata (ohut suklaalevy)

Kuorrutus:

2 dl vispi- tai kuohukermaa
2 rkl espressoa tai tavallista kahvijuomaa
200 g tummaa suklaata (70%)
2 dl kookoshiutaleita tai suklaarakeita pinnalle

1. Lämmitä uuni 200 asteeseen, kiertoilma päälle.
2. Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi.
3. Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe ja kaakao ensin keskenään. Lisää kuivat aineet siivilän läpi taikinan sekaan ja sekoita.
4. Sulata voi ja lisää vesi lämpimän voisulan sekaan. Lisää seos taikinaan ja sekoita tasaiseksi.
5. Laita 40x35 cm:n reunalliselle uunipellille leivinpaperi ja levitä piirakkataikina tasaisesti paperin päälle.
6. Pilko ohuesta suklaalevystä paloja ja painele ne pystyyn ympäri piirakkataikinaa.
7. Paista piirakkaa 200 asteessa uunin keskitasolla, kiertoilma päällä, noin 15 min. Ellei uunisi ole kiertoilmauuni, paista 215-225 asteessa noin 15 min. Älä paista piirakkaa liian kuivaksi. Kokeile kypsyyttä esim. cocktail-tikulla. Anna piirakan jäähtyä.

Kuorrutusta varten:
1. Kiehauta kerma, lisää sekaan espresso ja sammuta levy. 
2. Lisää sekaan rouhittu suklaa ja anna suklaan sulaa hitaasti kerman sekaan, sekoittele vispilällä tai nuolijalla koko ajan, kunnes kaikki suklaa on sulanut. 
3. Ota kattila pois liedeltä ja anna kuorrutteen jäähtyä ja paksuuntua hetki kattilassa. Levitä suklaakuorrute tasaisesti jäähtyneelle piirakkapohjalle. 
4. Ripottele suklaakuorrutteen pinnalle kookoshiutaleita, suklaarakeita tai suklaaströsseleitä - voit käyttää myös värikkäitä suklaamakeisia.



Vaiheet:

Suklaapiirakan aineksia. Säädä uuni 200 asteeseen, kiertoilma päälle.

1. Sulata rasva pienessä kattilassa, lisää kylmä vesi sekaan. Anna jäähtyä hetki.

2. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.

3. Sekoita kuivat aineet ensin keskenään. Lisää jauhoseos siivilän läpi munavaahtoon.

4. Taikinaseosta ennen rasvan lisäystä.

5. Lisää lämmin rasva-vesiseos taikinan sekaan ja sekoita seos kunnolla, rasvaa ei saa jäädä pinnalle kellumaan.

6. Valmista piirakkataikinaa.

7. Laita reunalliselle uunipellille leivinpaperi ja levitä piirakkataikina tasaisesti pellille.

8. Palo piirakkapohjan pinnalle tuleva suklaa karkeasti pikkupalasiksi. Ohut suklaa on helpointa käsitellä.

9. Painele suklaapalat tasaisesti ympäri piirakkapohjaa.

10. Paista piirakkaa 200 asteessa kiertoilma päällä noin 15 min, testaa tikulla onko pohja kypsä. Älä paista piirakkapohjaa liian kuivaksi, se saa jäädä pehmeäksi ja meheväksi.

11. Kuorrutuksen aineksia: rouhittua tummaa suklaata, vispikermaa ja espressoa.

12. Kuumenna kerma pienessä kattilassa, lisää espresso sekaan. Sammuta liesi ja lisää suklaarouhe sekaan. 

13. Anna suklaan sulaa hitaasti kuumahkon kerman sekaan, sekoittele koko ajan. Ota seos hellalta ja anna kuorrutteen jäähtyä ja paksuuntua hieman ennen piirakkapohjalle levittämistä.

14. Kaada hieman paksuuntunut suklaakuorrute piirakkapohjalle. Levitä kuorrute tasaiseksi kerrokseksi esim. palettiveitsellä.

15. Levitä suklaakuorrutteen päälle reilusti suklaarakeita, kookoshiutaleita tai esim. värikkäistä suklaakarkkeja.

16. Nämä suklaarakeet ovat tunnetusti minun suosikkejani :)



2 kommenttia:

  1. Ihanalle vaikuttaa...tätä voisinkin tehä yhelle ystäväperheelle viemiseksi, niin Sais palan itsekkin maistaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on sellainen suklaapiirakka, josta jopa minäkin tykkään. Ei ole kovinkaan makea tumman suklaan ansiosta, mukavan pehmeä - normaalisti välttelen suklaaherkkujen tekoa, sillä ne jäävät isännän syötäväksi :)

      Poista

Olisi kiva tutustua sivujeni lukijaan. Jos haluat, voit jättää kommentin käynnistäsi :) Kommenttisi käväisee ylläpidon tarkastuksessa, joten se näkyy vasta pienellä (joskus suurella...) viiveellä. Bloggerissa tapahtuneiden muutosten takia kommentit jäävät usein saapumatta sähköpostiini, samoin kuin omat vastaukseni eivät näytä tulevan julkaistuksi -silti käyn kyllä viestit aina jossain välissä täällä lukemassa <3 Anne