Kylmiöön oli jäänyt kummittelemaan muutama ylimääräinen mantelimuffinssi, ja tänään niistä tehtiin pikkuruinen jälkiruoka . Pappilan hätävaraa muistuttava trifle-jälkiruoka on helppoa tehdä niistä aineksista, joita kaapista sillä hetkellä löytyy, ja jälkiruokaan kelpaa jo vähän kuivahtaneetkin kakkupalat, muffinssit tai keksipakettien loput. Jälkiruokaa raikastaa marjat, hedelmät tai säilykehedelmät - vähän kostutusta ja kermavaahtoa + rahkaa, sekä vähän jotain hilloa ja pähkinärouhetta. Aineksia kasataan kerroksittain tarjoilukulhoon, ja kakkupaloille juotetaan hieman kostutuslientä - tällä kertaa liemenä oli säilykeaprikoosien sokeriliemi, loraus sitruunaa ja mantelilikööriä.
KOIVISTON HÄTÄVARA
1,5 litran pieni kulho
250-300 g kahvikakkuviipaleita, muffinsseja viipaloituna, keksinmurusia tai näiden yhdistelmää
1 prk säilykeaprikooseja sokeriliemessä (El Dorado aprikoosipuolikkaita sokeriliemessä 410g/240g)
6 tl lemon curdia, tai muuta kirpeää hilloa vähän enemmän (esim. puolukka, karpalo, tyrni)
1/2 dl hasselpähkinärouhetta
1 prk sitruunarahkaa
3 dl vispikermaa
3 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
Kostutus:
1 dl aprikoosipurkin sokerilientä
1 loraus sitruunamehua
2 kunnon lorausta mantelilikööriä
1. Viipaloi kakku tai muffinssit, murenna keksit. Valuta säilykeaprikoosien liemi pieneen kermakannuun ja lisää sitruunamehu- ja mantelilikööriloraukset sekaan. Viipaloi aprikoosin puolikkaat.
2. Vatkaa kerma ja sokerit kuohkeaksi vaahdoksi, lisää sekaan sitruunarahka ja vatkaa vielä hetki.
3. Laita puolet kakku- tai muffinssiviipaleista tarjoilukulhon pohjalle. Lorauta kermakannusta vähän kostutuslientä päälle. Lisää päälle puolet lemon curdista, ota teelusikasta pikkuruisia nokareita ja laita niitä ympäri kulhoa - on niin makeaa, ettei kannata laittaa paljoa. Lisää puolet hasselpähkinärouheesta pinnalle ja levitä puolet kerma-rahkaseoksesta rouheen päälle.
4. Tee toinen kerros lopuista kakkuviipaleista, kostuta, lisää lemon curdin pikkunokareita pintaan ja kaikki aprikoosiviipaleet päälle. Ripottele aprikoosiviipaleiden päälle loput hasselpähkinärouheet ja rahka-kermaseosta nokareina. Itse otin muutaman ruokalusikallisen rahkaseosta sivuun ja värjäsin oranssiksi, puristin sitten tyllan läpi muutaman ruusukkeen koristamaan pintaa. Anna jälkiruoan tekeytyä muutama tunti, tai vaikka seuraavaan päivään.
Vaiheet:
1. Jälkiruoan aineksia. |
2. Viipaloi virkaheitot kakunloput tai viimeiset muffinssit kulhonpohjalle (125-150 g). |
3. Tee kostutusliemi aprikoosien sokeriliemestä, sitruunamehusta ja mantelilikööristä. |
3. Lorauta kostuketta kakkujen päälle ja laita pieniä lemon curd nokareita. Ripottele päälle hasselpähkinärouhetta. |
4. Vatkaa kerma ja sokerit vaahdoksi, lisää rahka. Levitä puolet rahka-kermaseoksesta kerrokseen. |
5. Laita loput kakku- tai muffinssiviipaleet rahkaseoksen päälle. Kostuta ja laita lemon curdia taas nokareina päälle. Laita kaikki aprikoosiviipaleet kulhoon ja ripottele loput hasselpähkinärouheet päälle. |
6. Lusikoi pinnalle loppu kerma-rahkaseoksesta - itse otin osan seoksesta sivuun ja värjäsin oranssiksi. |
7. Anna jälkiruoan tekeytyä kylmässä pari tuntia. |
Onpa ihanan näköinen, ja varmasti makuinenkin.
VastaaPoistaHyvää viikonloppua sinne!
Hyvää viikonloppua teidänkin perheelle :) Oli kyllä herkullista. Puoliso kävi heti santsikierroksella todeten, että oli kyllä pahuksen hyvää. Näin voi tehdä myös tiramisua eli Savoiardi-keksien sijaan voi käyttää kakku- tai muffinssiviipaleita, kostutus espressolla ja mascarponevaahtoa väliin.
Poista