tiistai 21. huhtikuuta 2015

Katti-Artturin kakkuSisareni oli tutustunut tähän herkkuun erään virolaissyntyisen tuttavansa kahvitarjoiluissa. Kakun nimi oli vielä hukassa, mutta sisareni kertoi namipalojen sisältäneen maissinaksuja, toffeekarkkeja ja voita. Herkut olivat olleet niin vastustamattomia, että käsi oli hakeutunut kuin itsestään yhä uudelleen tarjoilulautaselle.

Pienellä googletuksella löytyi tämä virolaisessa lastenohjelmassa seikkailevan Artur-kissan kakku, joka on kolmesta aineksesta valmistuva helppo maissinaksuherkku. Kakkuun tarvitaan pussi täysin suolattomia (ja jokseenkin mauttomia) isoja maissinaksuja, voita ja lehmätoffeekarkkeja. Voista ja toffeekarkeista sulatetaan herkullinen seos, jossa katkaistut maissinaksut pyöritellään, ja tahmea herkkukasa rullataan tuorekelmun sisään jähmettymään. Seuraavana päivänä naksupötköstä voikin leikellä ihania viipaleita ja tarjoilla viipaleet kakun tapaan kahvipöydässä. 

Tämä uusi vappuherkku ei ole liian makea, koska naksujen pinnassa on vain ohut kerros toffeista ihanuutta. Ja tosiaan, höyhenenkevyitä kakkusiivuja tulee napattua ensin yksi, sitten toinen, ja jospa vielä kolmaskin...
KATTI-ARTTURIN KAKKU

1 pss (90 g) Laatupaakarin maissinaksuja (suolaton, gluteeniton, laktoositon, luomu) 
tai 
1 pss (100 g) Lidlin Junior maissinaksuja (suolaton, gluteeniton,maustamaton jne.). Itse laitan Junior naksuja 120-130 g, koska painuvat kasaan enemmän ->pienempi kakku

300 g voita
n. 450-500 g Lidlin lehmätoffeita (1 pss=400 g eli 1 pss + 10 kpl karkkeja toisesta pussista)1. Pilko lehmätoffeekarkit pieniksi ja laita yhdessä voin kanssa vesihauteeseen sulamaan. Voin ja toffeet voi sulattaa myös suoraan kattilassa, mutta minä tein varmuuden vuoksi vesihauteessa. Sekoittele, kunnes massa on sileää. Jos seokseen jää vähän rakeita, voi pyöräyttää vielä sähkövatkaimella sileäksi.

2. Varaa ainakin 5 litran kulho sekoittelukulhoksi. Katkaise maissinaksut keskeltä kahteen osaan, sillä ovat vähän turhan isoja sellaisenaan. Jos käytät Lidlin suolattomia maissinaksuja, tarvitset niitä hieman enemmän kuin Laatupaakarin vastaavia. Lidlin naksut osoittautuivat käytössä hieman rapeammiksi, mutta niistä tuli huomattavasti pienempi kakku. 
Kaada isoon kulhoon ensin vähän maissinaksuja, ja lisää päälle hieman toffeeseosta. Sekoittele. Lisää päälle lisää maissinaksuja ja taas osa seoksesta ja sekoittele. Itse lisään maissinaksut ja toffeeseoksen kolmessa satsissa.

3. Levitä 3-4 pitkähköä kaistaletta tuorekelmua pöydälle; laita kelmut vähän toisistaan yhteen, että saat ison kelmualueen rullausta varten. Kasaa maissinaksut kelmulle pitkäksi kasaksi ja painele kelmun avulla melko tiiviisti rullaksi. Painele ja puristele kasaa, että maissinaksut ottavat toisiinsa kiinni mahdollisimman hyvin. Rullaa vielä lisää kelmua ympärille, että rulla pysyy kasassa, ja vie rulla esim. leivinpellillä kylmään jähmettymään (mieluiten yön yli).
* Kakut voi jähmettää myös kelmulla vuorattuihin suorakaiteenmuotoisiin kakku- tai leipävuokiin: kelmuta vuoat pitkillä tuorekelmusuikaleilla, painele maissinaksuseos tiiviisti vuokiin ja kääräise kelmut päälle. Vie jääkaappiin jähmettymään yön yli. Vuoat mahtuvat paremmin jääkaappiin kuin isot maissinaksurullat.

4. Avaa käärö seuraavana päivänä. Viipaloi kakkupötköstä sopivia siivuja ja tarjoile herkut kahvin kanssa. Kakun voi myös paloa pieniksi neliskanttisiksi suupaloiksi ja tarjoilla kulhosta pikkuherkkuina. Omasta mielestäni Katti-Artturin kakku sopii aivan erityisen hyvin vappupöytään, sillä minulle ainakin kakusta tulivat mieleen tippaleivät :)

Kakut säilyvät parhaiten kelmuun käärittynä jääkaapissa.

Vaiheet:1A. Kakun ainekset: Laatupaakarin suolattomia maissinaksuja, voita ja toffeekarkkeja. Näistä naksuista tulee valtavan kokoinen kakku, joka kannattaa ehkä suosiosta jakaa kahteen kakkuun.


1B. Tässä Lidlin suolattomat ja maustamattomat maissinaksut sekä muut tykötarpeet. Junior-naksuja löytyy myös maustettuina erivärisissä pusseissa - sinisessä pussissa ovat maustamattomat naksut. Junior-naksut ovat hieman rapeampia verrattuna Laatupaakarin hieman sitkeämpiin naksuihin. Molemmilla naksuilla tulee silti hyvä kakku.


2. Pilko toffeet ja voi vesihaudeastiaan. Toffeet kannattaa pilkkoa pieneksi, että sulavat nopeasti.


3. Vesihauteessa sulattaminen kestää hyvän tovin, kattilassa sulavat nopeammin. Molemmilla sulattamistavoilla tulee yhtä hyvä lopputulos. 


4. Valmista karkkiseosta. 


5. Katkaise maissinaksut keskeltä kahtia.


6. Sekoittele toffeeseos ja maissinaksut todella isossa astiassa.


7. Maissinaksuihin tulee ohut kerros toffeeta pintaan.


8. Laita 3-4 kelmupalaa toisiinsa kiinni, mitä isompi alue sitä parempi, sillä maissinaksuja tulee melkoisen iso kasa.


9. Kaada maissinaksut kelmun keskelle ja puristele kasaa varovaisesti yhteen kelmujen avulla. Yritä saada kasasta tiivis ja rullamainen.


10. Kiedo vielä lisäkelmua tiukasti rullan ympärille.


11. Nosta rulla alustalle ja vie kylmään yön yli.


12. Tällainen pitko sieltä paljastuu seuraavana päivänä...13. Leikkaa sahalaitaisella leipäveitsellä Katti-Artturin kakku herkullisiksi siivuiksi ja tarjoa vaikkapa uudenlaisena vappuherkkuna :)


13 kommenttia:

 1. Onpa hauska idea - simaa ja Katti-Artturin kakkua vappuna - nam :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) Tämä oli kyllä niin hyvää! Pakko lähteä hakemaan uutta satsia tarvikkeita vapulle, pariinkin kakkuseen, sillä tämä ei pöydässä kauaa vanhene :)

   Poista
 2. Vaan onpas hauskan näköinen tarjottava. Ihan outo on minulle... sima on onneksi jo tehty ja tänään saa pullottaa kylmään. Muita vappuherkkuja ei meillä paljoakaan kyllä leivota. Yhet kanelimunkit haluaisin kylläkin kokeilla....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli minullekin aika uusi löytö, onneksi pikkusiskolta saa hyviä vinkkejä :) Sopii minusta mainiosti vapun henkeen, ja on helppo herkku. Minusta tuntuu, että vappuna pitää kuitenkin perheen miehille kaivaa rasvakeittimet esiin, ja tehdä munkkeja ja churroja - itselleni nuo upporasvaherkut ei olisi niin tärkeitä. Vaan vappuna pitää kaikilla olla hyvä mieli <3

   Poista
 3. Näitä pitää kokeilla.Meillä nuoriso ostaa noita naksuja mutta itse en osaa niitä syödä.Toffeesta saa varmasti todella hyvän yhdistelmän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoin minulla jää kaikenlaiset naksut syömättä. Mutta ei jäänyt naksukakku...kauhea miten nopeasti valtavan kokoisesta kakusta tehtiin selvää. Poika tuli kotiin, niin käveli ensimmäisenä kylmiölle, että olikos sitä juustonaksukakkua täällä vielä...

   Poista
 4. Lapset on niin arvaamattomia, että synttäritarjottavat aiheuttaa joka kerta jonkin asteisen stressitilan. Tätä saattaisin kokeilla, ei ole iso vaiva jos sattuu että juhlijat jättävät jostain kumman syystä kakun syömättä :DD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) Tämä kakku ei jää syömättä - on varmasti lasten mieleen. Meillä kakku katoaa niin lasten kuin aikuistenkin suihin turhan nopeasti. Vappuviikonloppunakin tein kolme tällaista kakkua!! Kokeile kakkua, ja kerro miten kävi ;)

   Poista
 5. popcornia maissinaksujen ´tilalle, niin tulee ihana suolaisen ja makean yhdistelmä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä :) Voisi joskus vaihtelun vuoksi kokeilla popcorneillakin.

   Poista
 6. Kiitos ihanasta ohjeesta.
  Kakku näyttää säilyvän jääkaapissa hyvänä pidemmänkin aikaa, jos muuten varjeltuu syömiseltä. Pakastamistakin kokeilin, eikä kakku siitäkään pahastunut.
  Helpoimmalla kakun muotoilussa mielestäni pääsi, kun kelmutti leipävuoan (tai kaksi) ja paineli naksumassan siihen tiiviisti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on kyllä herkkua! Itsekin olen tehnyt usein kelmutettuihin leipävuokiin tätä ja silloin niitä on helppo siirrellä kylmiöön ja takaisin, ja tulee siistin näköisiä :) Mutta on tuossa isossa pitkoversiossakin oma viehätyksensä; minulla kun on iso huonekylmiö, niin hyllylle mahtuu pitempikin pötkylä :)

   Poista
 7. Tämä on oikeastaan n.s. idän herkku. Minun mummot tekivät sen jokaisen Ramadan ja urasan juhliin. Se kului vakioon.

  VastaaPoista

Olisi kiva tutustua sivujeni lukijaan. Jos haluat, voit jättää kommentin käynnistäsi :) Kommenttisi käväisee ylläpidon tarkastuksessa, joten se näkyy vasta pienellä (joskus suurella...) viiveellä. Bloggerissa tapahtuneiden muutosten takia kommentit jäävät usein saapumatta sähköpostiini, samoin kuin omat vastaukseni eivät näytä tulevan julkaistuksi -silti käyn kyllä viestit aina jossain välissä täällä lukemassa <3 Anne