torstai 19. kesäkuuta 2014

Mehevä taatelikakku



               
Tunnen suurta rakkautta perinteisiin kahvikakkuihin. Jo niiden tuoksu saa lapsuuden mieleen - taatelikakun tuoksu etenkin, kun sitä tehtiin usein kotona.  Tämän ihanan ohjeen löysin Fannin ja Kanelin blogista täältä, ja kakku on maultaan aivan samanlainen kuin mitä jo mummoni ja äitini tekivät - ihanan mehukas, pehmeä ja täynnä herkullista taatelinmakua. Ja ohjekin näyttää samanlaiselta, joten tässä tätä perinteistä herkkua taas on. Kuvan kakun pakkasin mukaani Helsinkiin, ja vielä neljän päivän jälkeenkin viipaleet olivat mehevän kosteita.




MEHEVÄ TAATELIKAKKU

200-250 g kuivattua taatelia (neliskanttinen levy)
2 dl vettä
200 g voita tai margariinia
2 kananmunaa
1,5 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
1 dl kermaviiliä tai creme fraichea
3,5 dl vehnäjauhoja
2 tl ruokasoodaa

voita ja vehnäjauhoja/korppujauhoja kakkuvuoan jauhottamiseen

1. Murra taatelit pieniksi paloiksi ja laita kattilaan yhdessä veden kanssa. Keitä pehmeiksi ja ota kattila liedeltä. Lisää joukkoon voi ja anna sulaa taateleiden sekaan. Sekoittele seos pehmeäksi. Itse vatkaan seoksen lopuksi sähkövatkaimella kunnolla sekaisin.

2. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri ilmavaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon vaniljasokeri ja kermaviili (itse laitoin creme fraichea). Sekoita sooda vehnäjauhoihin ja lisää jauhoseos taikinaan. 

3. Kaada taateli-voiseos kahdessa erässä muun taikinan sekaan ja sekoittele vielä tasaiseksi.

4. Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun normaalikokoiseen 1,5 - 1,75 litran kakkuvuokaan (itselläni oli 2 litran vuoka, mutta pienempikin riittää). Paista 175 asteessa uunin alatasolla, ylä/alalämmöllä, noin tunti. Kakku on kypsä, kun kakkuun painettuun tikkuun ei tartu taikinaa. Oma kakkuni kypsyi 55 minuutissa, ja siitä tuli aivan ihanan mehevä ja hyvänmakuinen.

Kakku säilyy mehevänä jääkaapissa folioon käärittynä ja sopii hyvin pakastettavaksi. 

Vaiheet:

1. Voitele ja jauhoita normaalikokoinen kakkuvuoka.

2. Murra taatelit kattilaan, lisää vesi ja keitä taatelit pehmeiksi.

3. Lisää voi taateliseokseen ja ota kattila liedeltä. Anna voin sulaa seokseen ja sekoita.

4. Itse vatkaan vielä vatkaimella seoksen sileäksi.

5. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi. Lisää vaniljasokeri ja kermaviili (creme fraiche), sekoita hieman.

6. Lisää sooda-jauhoseos ensin, sen jälkeen kahdessa erässä taateli-voiseos.

7. Valmis taikina.
8. Kaada taikina jauhotettuun vuokaan ja paista 175 asteessa alatasolla noin tunti. Olisi riittänyt 1,75 litran vuokakin...
9. Tämä kakku oli valmis jo 55 min kuluttua.


21 kommenttia:

  1. Aivan ihanan näköinen :Aijon koleilla oli vähä eroa omaan reseptiini,

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Eeva :) Olen vissiin sitä polvea, joka rakastaa taatelikakkua. Tämä ohje on kyllä ollut todella hyvä ja mehukas. Kakku ei ole kooltaan mikään kovin iso, mutta joskus onkin kiva tehdä vähän pienempiä kakkuja

      Poista
  2. Voi miten herkullisen näköinen kakku, nam!
    Kiva kun piipahdit blogissani. Laitan sinulle meiliä siitä buzzador-jutusta, jos se kiinnosti. :)
    Ja kai sopii että linkitän? :)
    Facessa ihailen luomuksiasi, sulla on täällä kaikkea ihanaa!
    Rentoa juhannusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos, Sumi! Katselin myös ihaillen hienoja täytekakkujasi ja kivoja leivonnaisiasi blogissasi. Tottakai saat linkittää minut, mielelläni linkitän myös sinut blogiini.
      Oikein hyvää juhannusta sinulle ja perheellesi :)

      Poista
    2. Ihanaa nyt löysin juuru tuon Taatelikakun ohjeen. Hyvää joulubaikaa.

      Poista
    3. Hyvää joulunalusaikaa sinullekin :) Meidän jouluun kuuluu aina taatelikakku, äiti teki sitä aina jouluksi ja tottahan minunkin pitää sitä tehdä ;)

      Poista
  3. Nimenomaan! Joulukuu ja lupa taatelikakkuilla! Näitä menee ennen joulua jo jokunen... :)
    Taas porisee liedellä taatelit. Kermaviilin sijasta menee ehtaa kermaa kakkuun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nam! Taatelikakku ja joulu kuuluvat yhteen. Ja minä teen aina ja ehdottomasti noista neliskanttisista taatelilevyistä. Onko kukaan kokeillut tehdä noilla irtotaateleilla, millaista tulee?

      Poista
  4. Minun täytyy paistaa tyttärelleni taatelikakku, mutta oma ohjeeni on kadonnut jonnekin. Tämä ohje on uhan samanlainen, kuin mitä ölen tehnyt.joten kiitokset ohjeesta ja nyt pääsen tekemään taikinaa.
    Helena

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Helena :) Tämä ohje on tosiaan oikein vanhanajan taatelikakun makuinen, joka on tuttu jo äidin tekemänä. Tämä ei varmaan koskaan mene pois muodista, sillä on niin ihanan mehevä ja säilyvä kakku.

      Poista
  5. Moi Helena,
    miten tuo soodan lisääminen jauhoihin?
    Jääkö kakkuun soodan maku/haju?
    Itse olen viimeaikoina sekoittanut soodan happamaan aineeseen,esim:cremet ja kermaviilit.Tekemissäni suklaakakuissa huomattava ero soodan käytön/sekoituksen suhteen.
    Oletko aina sekoittanut soodan jauhoihin?
    Onko kokemusta tapojen välillä?
    Yleisohjeena on soodan sekoitus happamaan tai leivinpulverin käyttö jauhoihin sekoitettuna:2xannos soodaan verrattuna.
    Teen parhaillaan kakkua,sooda sekoitettuna kermaviiliin,tulee varmaan myös niin hyvä.
    Kellossa vielä 33min ja hyvin näyttää nousevan.
    Päiväkaffelle valmis maisteltavaksi,loput joulupöytään.
    Hyvää joulua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sooda ei maistu oikeastaan yhtään taatelikakuissa, koska taatelissa itsessään on happamuutta, kuten myös muissa hedelmäkakuissa. Niissä uskaltaa kyllä soodaa sekoitella jauhoihin. Sitten, jos kakusta puuttuu happamat elementit, sooda saattaa maistua 1-2 päivää jonkun verran, mutta maku häipyy pois. Tämä on ainakin ollut oma kokemukseni :) Terveisin Anne :)

      Poista
    2. Hei,
      taatelikakusta tuli oikein maukas ja mehevä!
      Täytyypä tehdä seuraavan kerran ihan ohjeen mukaan.
      Kiitokset ohjeesta!
      T. Mara

      Poista
  6. Taas uunissa :)
    Kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En yhtään ihmettele :) On tuo taatelikakku niin ihanan mehevää ja herkullista. Yksi lempikakuistani <3

      Poista
  7. Moi!

    Suuret kiitokset reseptistä! Tällä ohjeella tulee ihan paras taatelikakku, kaikki tykkää.
    Kolmatta joulua jo leivotaan näitä :)

    -Helinä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itsekin teen aina tällä ohjeella, koska maistuu aivan äidin tekemälle taatelikakulle. En halua muuttaa ohjeessa mitään. Huomenna teen tämän joulun taatelikakut ja saaristolaisleivät.
      Kauhean nopeasti mennyt tämä joulukuu, ja vaikka kuinka paljon vielä leipomatta :)

      Poista
  8. Noniin, aion alkaa nyt leipoa tätä ja saa nähdä tuleeko hyvää ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvää tulee :) Tämä on kyllä takuuvarma ohje. On vielä niin ihanan mehevä ja kostea kakku. Hyvää ja herkullista joulua <3

      Poista
  9. Ajattelin kokeilla tätä Taatelikakun ohjetta,kiitos jo etukäteen.

    VastaaPoista
  10. Kokeilen Tatelikakun ohjetta vielä tänäiltana.

    VastaaPoista

Olisi kiva tutustua sivujeni lukijaan. Jos haluat, voit jättää kommentin käynnistäsi :) Kommenttisi käväisee ylläpidon tarkastuksessa, joten se näkyy vasta pienellä viiveellä.