tiistai 3. kesäkuuta 2014

Brie-mansikkatikut kinuskikastikkeella ja kylmäsavulohi-leipäpopsit

Ihan mieletön kesäherkku, brie-mansikkatikut kinuskikastikkeella, löytyi Valion 15 vuotta vanhasta juusto-oppaasta, jonka sain Raili-tädiltäni viikonloppuna (kiitos ihanalle kummitädilleni <3, sain valtavan kansiollisen reseptejä). Pakko oli heti testata ja voi herranen aika, miten hyviä ne olivat! Brie-juusto leikattiin neliönmuotoisiksi palasiksi, päälle painettiin mansikka coctailtikkuun keihästettynä. Juustopalaa dipattiin valmiissa kinuskikastikkeessa ja koko herkku suuhun. Ystäväni kanssa totesimme, että taisi tulla kesän paras makunautinto!BRIE-MANSIKKATIKUT KINUSKIKASTIKEDIPILLÄ
20 kpl

1 kolmionmuotoinen brie-juusto
20 pienehköä mansikkaa
1 dl valmista kinuskikastiketta
coctail-tikkuja

Leikkaa brie-juustosta sivuilta kuori pois, pohjaan ja päälle voi kuoren jättää. Leikkaa kuutioiksi. Paina mansikan läpi coctailtikku ja työnnä tikku syvälle brie-juuston keskelle. Dippaa brie-mansikkatikkua kinuskikastikkeeseen ja herkuttele! Oli aivan mieletön makuyhdistelmä :)


Pikkusuolaiseksi kaveriksi  tein voileipäkakkutikkareita - jos noita sellaisiksi voi sanoa, kun ne coctailtikun nokassa nököttivät. Nämä leipäpalleroiset, leipäpopsit, tein voileipäkakun jäännöspaloista eli leikattujen leipien reunoista ja kantapaloista. Popseihin laitoin kylmäsavulohta, tilliä, kylmäsavulohituorejuustoa, kapriksia, juustoraastetta, creme fraichea, sipuli- ja suolakurkkusilppua - ja tietysti paljon leivänmuruja. Leipäpopsit pyörittelin juustoraasteen, ruohosipulisilpun ja leivänmurujen seoksessa. Pinta olisi kyllä kaivannut värikkäämpää otetta, mutta maku oli herkullinen. 


KYLMÄSAVULOHI-LEIPÄPOPS
35-40 kpl

1,5 litraa leivänmuruja (270 g)
1 - 1,5 dl creme fraichea (vajaa 150 g)
1 pieni punasipuli hienonnettuna
1 suolakurkku pilkottuna
1 rkl kapriksia hienonnettuna
1 pieni nippu tilliä hienonnettuna
1 dl hienoa juustoraastetta
noin 200 g kylmäsavulohta hienonnettuna (tai kinkkusuikaleita hienonnettuna)
1 prk kylmäsavulohituorejuustoa (200 g, tai muuta tuorejuustoa)
hyppysellinen suolaa ja mustapippuria
(1/2 paprikaa pieninä kuutioina)

Kieritellään:

3 dl hienoa juustoraastetta
1 nippu ruohosipulia silputtuna
3-4 dl leivänmuruja
(1/2 punaista paprikaa hyvin pieninä kuutioina) 

1. Hienonna ensin leivänreunat tai kokonaiset leipäsiivut veitsellä mahdollisimman pieneksi. Teholeikkurin kulho tulee niin täyteen, että kannattaa vähän auttaa konetta rouhimistyössä. Käytin puolet ja puolet Oululaisen Reilu täysjyväpaahtoa ja Fazerin ruispaahtoa.  

Laita karkea leipärouhe yleiskoneen teholeikkuriin ja rouhi vielä hienommaksi. Lisää joukkoon creme fraiche, ja pyöräytä leikkurilla muutama kierros, mutta älä rouhi ihan taikinaksi. Siirrä kostea leipämuruseos isoon kulhoon ja sekoittele lastalla, anna kostua hetki. 

2. Lisää seokseen hyvin pieniksi kuutioidut sipuli, suolakurkku, kylmäsavulohi, tilli, kaprikset ja juustoraaste sekä mausteet ja tuorejuusto. Sekoita kaikki yhteen massaksi. Älä sekoita liikaa, yritä pitää massa rouheisen tuntuisena.

3. Muotoile massasta pienen lihapullan kokoisia pyöryköitä.

4. Pyörittele pallerot juustoraasteen, leivänmurujen ja ruohosipulisilpun seoksessa. Väriä pintaseokseen saa rouhitusta rosepippurista tai pilkotusta paprikasta (tai chilistä). Pistä lopuksi leipäpopsiin coctailtikku tai kakkutikkarin tikku. Popsit voi tarjota myös paperisessa minimuffinssivuoassa.

Vaiheita:


Leikkaa brie kuutioiksi. Paina coctailtikku mansikan läpi brie-palaan. Kinuskikastiketta dippikulhoon.1. Leikatut leivänreunat hyötykäyttöön voileipäkakun teon jälkeen. Noin 270 g leipää tässä kasassa.

2. Leikkaa leivänreunat ensin veitsellä mahdollisimman pieneksi rouheeksi. Rouhetta on noin 1,5 litraa.

3. Laita leipärouhe ja creme fraiche teholeikkuriin, pyöräytä hetki rouhetta pienemmäksi -ei taikinaksi asti.

4. Leipärouhe pitää kostua, mutta pysyä vielä rouhemaisen karkeana.

5. Pilko punasipuli ja suolakurkku niin pieniksi kuutioiksi kuin pystyt.

6. Pilko ruokalusikallinen kapriksia hienoksi.

7. Silppua tilli hyvin pieneksi silpuksi.

8. Raasta juustoraaste hyvin hienoksi raasteeksi.

9. Pilko kylmäsavulohi niin pieneksi silpuksi kuin pystyt.

10. Kaada pilkotut ainekset tuorejuuston ja mausteiden kanssa leipärouheeseen.

11. Sekoita kaikki ainekset sekaisin.

12. Valmista leipämassaa, rouheisuutta saisi olla jäljellä.

13. Muotoile massasta pienen lihapullan kokoisia palleroita.

14. Sekoita juustoraaste, ruohosipulisilppu ja leivänmurut ensin keskenään. Kierittele pallerot rouheseoksessa, painele vielä käsin paremmin rouhetta kiinni. 

15. Työnnä coctailtikku (cake pops -tikku) palleroon ja nauti pikkusuolaisesta herkusta.
16. Illan pikkuherkut valmiina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olisi kiva tutustua sivujeni lukijaan. Jos haluat, voit jättää kommentin käynnistäsi :) Kommenttisi käväisee ylläpidon tarkastuksessa, joten se näkyy vasta pienellä (joskus suurella...) viiveellä. Bloggerissa tapahtuneiden muutosten takia kommentit jäävät usein saapumatta sähköpostiini, samoin kuin omat vastaukseni eivät näytä tulevan julkaistuksi -silti käyn kyllä viestit aina jossain välissä täällä lukemassa <3 Anne