keskiviikko 25. kesäkuuta 2014

Pellillinen kauratosca-raparperipiirakkaa


Tämän kesän raparperisatoa näyttää riittävän vielä moneen piirakkaan ja hillopurkkiin. Kattimatikaisen blogista täältä löytyi taas vähän erilainen pellillinen raparperipiirakkaa ja sitä päätin testata tänään. Piirakkapohja oli mehevää kardemummakakkua ja sitä paistettiin, ilman mitään päällysiä noin 20 minuuttia, lähes kypsäksi.  Paistetun pohjan päälle lisättiin raparperit ja kauratosca, ja piirakka uuniin uudelleen 25 minuutiksi.

Iso, paksu ja mehevännäköinen piirakka tuli uunista - ja se maku! Tämä piirakka on maultaan ehdottomasti yksi parhaimmista raparperipiirakoista. Itse jätin raparperipalat vähän turhan suuriksi ja poikkesin alkuperäisestä ohjeesta. Isommatkin raparperipalat kypsyivät pehmeiksi ja olivat hyvänmakuisia, mutta piirakkaa leikatessa tahtoivat irtoilla. Seuraavalla kerralla silppuan raparperit, alkuperäisen ohjeen mukaan, pienemmäksi silpuksi. Teen nimittäin varmasti tätä piirakkaa toisen ja kolmannenkin kerran, oli se niin hyvää!







PELLILLINEN KAURATOSCA-RAPARPERIPIIRAKKAA

Pohja:

200 g huoneenlämpöistä voita tai margariinia
3 dl hienoa sokeria
4 kananmunaa (isoa)
2 dl maitoa tai kermaa (laitoin desin molempia)
4 tl kardemummaa
4 tl leivinjauhetta
6,5 dl vehnäjauhoja

Paistetun pohjan päälle:

1 litra raparperipaloja (pilko niin pieneksi kuin pystyt)

Kauratosca:

150 g voita tai margariinia
3 dl hienoa sokeria
4 tl vaniljasokeria
4 dl kaurahiutaleita

1. Lämmitä uuni 175 asteeseen. Pese ja viipaloi raparperit.
2. Vatkaa huoneenlämpöinen rasva ja sokeri pehmeäksi vaahdoksi. Lisää munat yksitellen, jokaisen lisäyksen jälkeen vatkaten.
3. Sekoita kuivat aineet ensin keskenään ja lisää sitten taikinaan vuorotellen maidon/kerman kanssa.
4. Levitä taikina leivinpaperin päälle isolle uunipellille ja paista keskitasolla 175 asteessa noin 18-20 min ylä/alalämmöllä.
5. Laita kauratoscan voi tai margariini kattilaan ja sulata lämmöllä. Lisää toscan muut aineet sekaan ja sekoittele kattilassa pari minuuttia.
6. Ota esipaistettu pohja uunista, kaada raparperipalat tasaisesti piirakan päälle ja murustele kauratosca raparperien päälle. Paista vielä 175 asteessa 25 min, kunnes pinta saa vähän väriä ja raparperi on pehmennyt. Itselläni raparperit olivat kypsiä 25 minuutissa.
7. Piirakka kestää hyvin pakastamisen.

Vaiheet:


1. Pilko raparperit mahdollisimman pieneksi silpuksi, pienemmäksi kuin mitä kuvassa on!  Lämmitä uuni 175 asteeseen.

2. Vatkaa huoneenlämpöinen rasva ja sokeri pehmeäksi vaahdoksi.

3. Lisää munat yksitellen. Vatkaa jokaisen lisäyksen jälkeen.

4. Lisää kuivia aineita ja maitoa vuorotellen, noin 3-4 erässä. Sekoita mahdollisimman vähän.

5. Levitä taikina leivinpaperin päälle pullapellille. Paista uunin keskitasolla 175 asteessa noin 18-20 min.

6. Sulata kauratoscan rasva kattilassa ja lisää muut aineet sekaan. Sekoittele hetki.

7. Kauratoscaa valmiina ripoteltavaksi pinnalle.

8. Levitä pilkotut raparperit tasaisesti paistetun pohjan päälle.  Pilko raparperit silpuksi (toisin kuin kuvassa), niin seos kiinnittyy pintaan paremmin.

9. Levitä kauratosca tasaisesti raparperien päälle ja paista piirakkaa noin 25 min keskitasolla 175 asteessa, kunnes pinta saa väriä ja raparperit pehmenevät. 
10. Itse paistoin piirakkaa 25 minuuttia, jolloin raparperit olivat pehmeitä.

11. Piirakasta tuli ihana! Kardemummainen, pehmeä ja mehevä. Todella herkullinen ohje.




29 kommenttia:

  1. Oih, kauratosca raparperipiirakassa on hyvää! Tässä onkin tosi pehmoisen näköinen pohja ja ihanan paksu toscakerros, nam :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä oli kyllä herkullinen piirakkaohje. Tuo pohja oli aivan ihanan makuinen ja kokeilemisen arvoinen, pintakaan ei rapissut enää seuraavana päivänä niin paljoa, kun täyte oli vähän mehustunut kylmässä.

      Poista
  2. Kyllä oli hyvää! Jo taikina maistui tosi hyvältä ja uunista tuli mahtava tuoksu. Kardemumma antaa tosi kivan säväyksen. Omassa piirakassani raparperia olisi saanut olla vähän enemmän, piti saada piirakka tehtyä, vaikka vielä en saanut täyttä litraa kasaan. Saas nähdä mitä työkaverit huomenna tykkäävät.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on kyllä tällä hetkellä minun oma suosikkini raparperipiirakoista. Rakastan tätä kardemummakakkupohjaa ja raparperin ja kauratoscan yhdistelmää! Toivottavasti myös ystäväsi tykkäävät :)

      Poista
  3. Juuri söin palan piirakkaa ja kyllähän oli hyvää!!Itse tykkään kovasti kardemummasta ja sopii hyvin tähän piirakkaan.Kiitos ohjeesta :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nam-nam!! Minäkin tykkään tästä piirakasta :) Ja olen samaa mieltä, että tuo kardemummakakkupohja on niin hyvää! Tätä piirakkaa varten joutuu aina pakastaa raparperipaloja muutaman pussillisen :)

      Poista
  4. Olet uusi blogilöytö. Paljon selkeitä ohjeita ja hyviä kuvia. Ei mitään turhaa hifistelyä. Kiitos hyvistä ohjeista, joita varmasti kokeilen tyttäreni valmistumisjuhliin. Nyt aluksi tota raparperipiirakkaa, kun just tuumailin, minkälaisen tekisin, niin olikin facessa ohje =).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, ja kiva kun löysit blogini :) toivottavasti löydät monta käyttökelpoista ohjetta valmistumisjuhliin. Onnea tyttärelle <3

      Poista
    2. Uusi lukija täälläkin! Tosi paljon kivoja reseptejä :) Mullakin on tänä keväänä paljon raparperikokeiluja, tämän hetken ykkössuosikki on http://ruoka.ts.fi/makuammuntaa/taivaallinen-raparperitorttu/. Pitää ehkä tämäkin vielä testata, kaura on herkkua joka reseptissä :)

      Poista
  5. moro!
    mietin semmosta, ku mulla on vanilijatangon kuoret ylimääräsenä, niin voisinko lämmittää ne 2dl kermassa ja sitten käyttää maustetun kerman pohjaan. Siten voisin ehkä jättää myös vanilija sokerin käytön pois, mitä mieltä?
    Jakke

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilman muuta, Jaakko, kermat ja vaniljat sekaan vaan :). Oikea vanilja on aina parasta. Tulee varmasti herkullista kokonaan kermaan tehtynä. Meillä tuo kardemummakakkupohja on ihan suosikkipohja raparperipiirakoissa. Hyvää juhannusta :)

      Poista
  6. voisikohan tätä tehdä pakastetuista raparpereista, vai oisko parempi, että sulatan eka?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole itse kokeillut tätä piirakkaa jäisillä raparperipaloilla, joten en osaa sanoa kumpi käy paremmin. Sulatettu kypsyy varmaan nopeammin, mutta hajoaa varmasti soosiksi päällä. Vaan makuhan se on tärkein :)

      Poista
  7. Vastaukset
    1. Ihan on minunkin suosikkiraparperipiirakka :p Istutin uusia raparperipuskia viime keväänä, ja kasvavat vähän hitaasti - mutta kohta saan ensimmäiset piirakat uuniin :)

      Poista
    2. niinkuin lapseni sanoivat sairaan hyvää!

      Poista
  8. Tää oli täydellinen ohje! Kardemummainen, pehmeä ja mehevä niin kuin kirjoitit. Rakastuin heti ja päätin viedä tätä työpaikallekin, kun palaan sinne taas huomenna äitiysvapaani jälkeen. Taidan viedä lisäksi vaniljakastiketta (vaikkei tämä sitä oikeastaan vaatisikaan).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on kyllä sellainen raparperipiirakka, johon tulee himo. Itse kääräisen koko pellillisen folioon ja laitan kylmiöön, siitä sitten leikellään kahvin kanssa palasia pitkin viikkoa. Ja maku paranee vain päivä päivältä kylmässä, kun piirakka mehevöityy. Ai että, tämä on hyvää :)

      Poista
  9. Teen tätä toista kertaa tänään. Hyvää on :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvää on! Moni ei vaan ole vielä keksinyt tätä ohjetta, mikä on harmi :)

      Poista
  10. Oli edelleen hyvää, kun tänään söin pakkasesta hieman lämmittäen. Kerrassaan mainio resepti! Kiitos!

    VastaaPoista
  11. Kokeilin ja hyvää oli. Tosin kiehautin raparperipalat ensin ja lisäsin sitten piiraan päälle. Tuli mehevää!

    VastaaPoista
  12. Kiitos hyvästä ohjeesta! Tämä ohje toimii hyvin myös punaherukoilla. Tuli eilen testattua ja mukavasti makeat ja kirpeät maut yhdistyvät. Onnistui hyvin puolitetulla annoksella korkeareunaiseen piirakkavuokaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Punaherukoita minulla on runsaasti pakastimessa, joten tätähän pitää testata :)

      Poista
  13. Kannattaa paistaa pohja ja raparperit samaan syssyyn ja laittaa kauratosca viimeisellä kierroksella niin raparberi on takuuvarmasti kypsä ja näin pohjasta tulee mehukas.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja pakastetusta raparperimössöstä tulee myös hyvä mehukkuus ja kypsyy nopeasti. Itse olen nykyisin silpunnut raparperit suht pieneksi, mutta muuten tehnyt tämän ohjeen mukaan. Tosi hyvin on kypsynyt.

      Poista

Olisi kiva tutustua sivujeni lukijaan. Jos haluat, voit jättää kommentin käynnistäsi :) Kommenttisi käväisee ylläpidon tarkastuksessa, joten se näkyy vasta pienellä (joskus suurella...) viiveellä. Bloggerissa tapahtuneiden muutosten takia kommentit jäävät usein saapumatta sähköpostiini, samoin kuin omat vastaukseni eivät näytä tulevan julkaistuksi -silti käyn kyllä viestit aina jossain välissä täällä lukemassa <3 Anne