torstai 15. toukokuuta 2014

Kardemummainen mustikkapiirakka





Tämä meidän perheessä paljon käytetty piirakkaohje löytyi jokunen vuosi sitten Sikke Sumarin vanhasta tv-ohjelmasta. Kardemummaisessa mustikkapiirakassa on ihanasti mureneva kardemummainen muropohja ja paksu, mehevä mustikkatäyte. Piirakka on munaton ja maidoton, ja sen voi tehdä myös gluteenittomasta, vaaleasta jauhoseoksesta. 

Piirakan voi tehdä tavalliseen 26-28 cm:n piirakkavuokaan, tai irtopohjaiseen kakkuvuokaan ilman taikinaristikkoa, jolloin paistoaika on 200 asteessa noin 30 min. Tällöin riittää ohjeessa oleva pienempi taikina.  

Minä tein piirakan tänään 25 cm:n irtopohjaiseen, korkeaan piirakkavuokaan normaalia paksumpana, koska halusin tehdä kakkumaisen piirakan ristikkokannella. Paksummalle piirakalle paistoaika tuplaantuu ja paistolämpötilaa on laskettava.







KARDEMUMMAINEN MUSTIKKAPIIRAKKA
ristikkokannellinen versio

235 g Sunnuntai laktoositon margariini (maidoton)
1,35 dl Siro erikoishienoa sokeria
4 dl vehnäjauhoja tai 4 dl gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta esim. Sunnuntai
1 tl leivinjauhetta
1 rkl kardemummaa
veitsenkärjellinen suolaa

Päälle:

7-8 dl mustikoita (jäiset käy hyvin)
6 rkl hienoa sokeria tai osa sokerista hillosokeria
3 rkl perunajauhoa




KARDEMUMMAINEN MUSTIKKAPIIRAKKA
kanneton versio tavalliseen piirakkavuokaan

175 g Sunnuntai laktoositon margariini
1 dl hienoa sokeria
3 dl vehnäjauhoja tai gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta
0,5 tl leivinjauhetta
1 rkl kardemummaa
veitsenkärjellinen suolaa

Päälle:

4-5 dl mustikoita (jäiset käy hyvin)
4 rkl hillosokeria tai 4 rkl hienoa sokeria + 2 rkl perunajauhoa



1. Vatkaa kylmä margariini ja sokeri pehmeäksi vaahdoksi. Vatkaa riittävän kauan, että sokeri on lähes kokonaan sulanut rasvan sekaan.

2. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja kardemumma sekä suolaripaus ensin keskenään sekaisin. Lisää jauhot kerralla rasvavaahtoon ja sekoita nopeasti sekaisin. 

3. Ota taikinasta 1/4 sivuun, litistä pieneksi kiekoksi ja vie hetkeksi jääkaappiin jähmettymään. Jäykästä taikinasta on helpompi kaulita koossapysyvä ristikko piirakan pinnalle. Gluteenittomista jauhoista ristikon teko on melko vaikeaa, koska taikinassa ei ole kananmunaa sitomassa rakennetta -vehnäjauhoilla ristikon teko juuri ja juuri onnistuu. 

Painele loput taikinasta voidellun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. 

4. Sekoita jäiset mustikat, sokeri ja perunajauho keskenään. Kaada mustikat piirakkapohjalle. Pohjalle valuneen sokerin ja perunajauhot voit ripotella tasaisesti mustikoiden pinnalle. Jos kaapista löytyy hillosokeria, voi sokerin ja perunajauhot korvata sillä. Itse laitan hillosokerin lisäksi ainakin vähäsen myös perunajauhoja.

5. Ota taikinakiekko jääkaapista, jauhota alusta hyvin ja kaulitse taikina pyöreäksi levyksi. Leikkaa veitsellä tai taikinapyörällä suikaleita ja asettele suikaleet ristikoksi piirakan pinnalle. Voit painella haarukalla ristikkoa piirakan reunoille kiinni. 

6. Paista paksua, kakkumaista piirakkaa 180 asteessa, uunin toiseksi alimmalla tasolla, ylä/alalämmöllä noin 55-60 min, kunnes piirakan pinta saa väriä ja mustikat selvästi kuplivat ristikon välistä sekä  reunat alkavat näyttää kypsiltä. Reunat voivat tuntua pehmeiltä, mutta ne kovettuvat kyllä jäähtyessään.

Pienemmällä ohjeella tehtyä, ohuempaa piirakkaa, voi paistaa 200 asteessa uunin keskitasolla noin 30 min. 

Vaiheet:



1. Vatkaa margariini ja sokeri pehmeäksi vaahdoksi.

2. Vaahto pitäisi olla selvästi vaaleampaa ja sokeri sulanut rasvaan.

3.Sekoita jauhot, leivinjauhe, suola ja kardemumma yhteen ja lisää seokseen; sekoita vain nopeasti kaikki sekaisin.

4. Taikinasta tulee sileää ja pehmeää.

5. Ota 1/4 taikinasta sivuun, painele loput piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.

6. Laita sivuun laitettu 1/4 taikinasta pussiin ja kylmään hetkeksi.

7. Sekoita mustikat, (hillo)sokeri ja perunajauhot ensin keskenään.

8. Kaada mustikat piirakkapohjalle.

9. Kaulitse taikinaristikko piirakan pinnalle. Paista 180 asteessa, toiseksi alimmalla tasolla, reilu tunti paksua piirakkaa. Paista ohuempaa piirakkaa 200 asteessa noin 30 min keskitasolla.

10. Taikinaristikko saattaa elää uunissa omaa elämäänsä :)


11. Nauti mustikkapiirakasta kermavaahtonokareen kera. Aivan ihanaa piirakkaa...


3 kommenttia:

  1. Kiitos hyvästä ohjeesta 😊 Tuli herkullista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tätä ohjetta en olekaan pitkään aikaan kokeillut. Pitääkin jonain päivänä taas hakea mustikoita pakkasesta ja nautiskella mustikkapiirakasta :)

      Poista
  2. Hei! Minä löysin ohjeen missä voi sulatettiin ja sitten kaadettiin kuivien aineiden sekaan. Minulla tulo taikinasta kamalan löysää. Mietin jälkikäteen tuliko minulla jauhoissa mittavirhe. Hyvää oli

    VastaaPoista

Olisi kiva tutustua sivujeni lukijaan. Jos haluat, voit jättää kommentin käynnistäsi :) Kommenttisi käväisee ylläpidon tarkastuksessa, joten se näkyy vasta pienellä (joskus suurella...) viiveellä. Bloggerissa tapahtuneiden muutosten takia kommentit jäävät usein saapumatta sähköpostiini, samoin kuin omat vastaukseni eivät näytä tulevan julkaistuksi -silti käyn kyllä viestit aina jossain välissä täällä lukemassa <3 Anne