maanantai 9. kesäkuuta 2014

Helppo kaura-siemenpeltileipä


Tällä helpolla ohjeella teet ison pellillisen ihanan pehmeää leipää. Ohjeen olen muunnellut joskus Elovenan sämpyläruuduista. Tämä leipä ei vaadi minkäänlaista leipomista tai vaivaamista: ainekset vain sekoitellaan yhteen ja taikina nostatetaan, taputellaan pellille, leikataan ruuduiksi ja paistetaan. Hyvin yksinkertainen ohje, mutta todella hyvää kauraista siemenleipää.




KAURA-SIEMENPELTILEIPÄ

5 dl lämmintä vettä (42-44 asteista kuivahiivalle, 30-35 asteista tuorehiivalle)
2 rkl siirappia
2 tl suolaa
1 pss kuivahiivaa tai 1 pala tuoretta hiivaa
4 dl kaurahiutaleita
6 dl vehnäjauhoa
0, 5 - 0,75 dl öljyä
1 dl kuorittuja auringonkukansiemeniä
0,5 dl pellavansiemeniä

Voidellaan vedellä ja pinnalle seesamin- ja unikonsiemeniä (kuorittuja auringonkukansiemeniä , pellavansiemeniä tai kurpitsansiemeniä)


1. Liuota tuore hiiva veteen 4 litran kulhossa ja sekoita muut aineet nopeasti sekaan isolla lusikalla (kuivahiivan voi sekoittaa vehnäjauhojen sekaan). Taikina saa olla pehmeää ja tahmeaa, eikä sitä tarvitse vaivata. Laita liina kulhon päälle ja laita taikina mikroaaltouunin sisälle nousemaan (ei virtaa tietenkään päälle, mutta umpinaisessa tilassa kohoaa paremmin, kun ei saa vetoa :) ). Nostata taikinaa kaksinkertaiseksi noin 45 min, kuivahiivalla voi kestää kauemminkin - tuore hiiva nostattaa taikinaa paremmin ja leivästä tulee kuohkeampaa. Olen joskus laittanut kuivahiivalla tehdyn taikinan 40 asteiseen uuniin nousemaan ja kohottanut valmiiksi taputellun leivän uunissa uudelleen 40 asteessa, ottanut välillä pois ja pistänyt sitten paistumaan 225 asteiseen uuniin.

Kaada vetelä taikina leivinpaperilla vuoratulle pullapellille ja taputtele jauhoitetuin käsin pellin suuruiseksi.  Vetele pizzapyörällä tai veitsellä sämpyläruuduiksi. Anna leivän kohota vielä liinan alla reilut 30 min. 

Voitele vedellä ja ripottele pinnalle seesaminsiemeniä ja  unikonsiemeniä. Voi myös ripotella auringonkukansiemeniä, pellavansiemeniä, kurpitsansiemeniä tms.

Paista 225 asteessa keskitasolla ylä/alalämmöllä 15-17 min, kunnes leivän pinta on saanut vähän ruskeaa väriä. 

Leipä on parhaimmillaan lämpimänä, voin kera. 

Jos uunipeltisi ovat todella isoja, kannattaa nestemäärä muuttaa 6 desilitraksi ja lisätä muita aineita samassa suhteessa vähän lisää. Ainemääriä voi aika vapaasti muunnella, kunhan taikina pysyy pehmeänä ja tahmeana.


Vetele taikina ruuduiksi ja anna kohota noin 30 min. Voitele vedellä ja ripottele siemeniä pinnalle. Tähän leipään on ripoteltu seesamin-, unikon- ja kurpitsansiemeniä.

Paista 225 asteessa keskitasolla noin 15 min, kunnes pinta ruskistuu vähän.

Tämän leivän pinnalla on vain seesamin- ja unikonsiemeniä.

Leivästä tulee pehmeää ja herkullista. Se ei säily kauaa, joten ellet syö sitä parissa päivässä, laita heti pakastimeen.

4 kommenttia:

  1. Voi kun mustakin taas joskus saatais leipuri. Nuorempana tuli leivottua aika lailla, en tiedä mikä tällä hetkellä on esteenä! Hyvännäköistä leipää, hyvin kirjoitettu resepti ja sen verran helppo ohje, että tästä voisi vuosien jälkeen aloittaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minullakin oli ruuhkavuosien aikana pitkä tauko leipomisessa. Jotain kakkuja ja piirakoita tein, eipä juuri muuta. Kun poika oli pieni, hänen mielestään äidin pizzakin maistui kummalliselle ja siinä oli hiekkaa (pippuria...). Kaupan pizza oli parasta ja kaupan lihapullat parempia kuin äidin mausteiset. Onneksi mieli on vanhemmiten muuttunut :) Leipominen on rentouttavaa- kokeile vaan tätä helppoa leipää, ei se epäonnistu -ja taloon tulee kiva tuoreen leivän tuoksu :)

      Poista
  2. Kiitos, testasin! Vähän modaten, kun jatkoin vehnäjauhon loppuja 1,5 dl ruisjauhoja... Toimi niilläkin, vaikka kuivahiivan kanssa jäikin vähän litteäksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuivahiivan kanssa annan yleensä reilusti aikaa nostatukselle, uunissa nousee hyvin noin 30-35 asteessa. Joskus huiskaisen kuivahiivaa pikkaisen runsaammin peltileipään.
      Onneksi leipä katoaa aina nopeasti, oli ohutta tai paksua :)

      Poista

Olisi kiva tutustua sivujeni lukijaan. Jos haluat, voit jättää kommentin käynnistäsi :) Kommenttisi käväisee ylläpidon tarkastuksessa, joten se näkyy vasta pienellä (joskus suurella...) viiveellä. Bloggerissa tapahtuneiden muutosten takia kommentit jäävät usein saapumatta sähköpostiini, samoin kuin omat vastaukseni eivät näytä tulevan julkaistuksi -silti käyn kyllä viestit aina jossain välissä täällä lukemassa <3 Anne