torstai 26. kesäkuuta 2014

Kotitekoinen vaniljauute





Tv:n ulkomaisissa kokkiohjelmissa lorautellaan usein leivonnaisten mausteeksi vaniljauutetta tai vaniljatahnaa, joita ei täältä tahdo löytyä. Vaniljauutetta löytyi jonkinmoisena nettimyymälästä, mutta se oli kamalaa. Vaniljatahnaa en ole vielä löytänyt mistään. Tutkiskellessani nettiä löysin vaniljauutteiden valmistusohjeita ihan kotikonsteilla mm. täältä Chocochilin blogista ja sillä siunaamalla marssin viinakauppaan hakemaan toista pääraaka-ainetta eli kirkasta viinaa. Vaniljauutteen valmistukseen ei tarvittu kuin pari desiä kirkasta viinaa, 6-10 vaniljatankoa -ja rutkasti aikaa.

Helpoin tapa valmistaa vaniljauutetta on ostaa minipullo 38-40 prosenttista kirkasta viinaa tai vodkaa, halkaista 4-5 vaniljatankoa ja työntää tangot pulloon. Korkki kiinni, hetki huljuttelua ja pullo pimeään keittiönkaappiin 1/2-1 vuodeksi. Pari kertaa viikossa pitäisi muistaa käydä ravistamassa pulloa, että vanilja uuttuu alkoholiin. Vuoden kuluttua alkoholin maku alkaa hävitä ja voimakas vaniljanmaku ottaa vallan. Vaniljauutetta käytetään leivonnaisissa ja jälkiruoissa mausteena, vain 1-2 teelusikallista kerrallaan, joten alkoholin määrä ei ole vallan suuri. Lisäksi leivonnaisista alkoholi haihtuu kokonaan paistamisen myötä.

Itse tein lähes kaksi vuotta sitten suuren erän vaniljauutetta. Ostin pari lasipurkkia, johon kaadoin viinan. Sen jälkeen kaavin siemenet halkaistuista vaniljatangoista ja sekoitin viinan sekaan. Lopuksi vielä pätkin tyhjät vaniljatangot saksilla pätkiksi ja työnsin nekin purkkiin, korkki kiinni ja purkki huoneenlämpöön hyllylle. Laitoin vielä kännykän muistiinpanoihin ylös päivämäärän, milloin uute on valmistettu: 30.8.2012. Kuuliaisesti huljuttelin purkkia joka toinen päivä. Puolen vuoden päästä tutkin tulosta: ei ollut vielä kypsää - liemi oli alkanut muuttaa väriä kirkkaasta ruskehtavaksi, mutta viinan haju oli vielä raakaa. Vuoden kuluttua väri oli tumman ruskeaa ja vanilja tuoksui huumaavasti. Aivan mahtavaa maustetta olen saanut nyt käyttää yli puolen vuoden ajan. Vaniljauute on riittoisaa: kun purkki alkaa vajumaan, lisätään viinaa muutama ruokalusikallinen sekaan ja heitetään lisää vaniljatankoja muhimaan -ja uute riittää ikuisesti. Ainakin minulla.

VANILJAUUTE

2 dl kirkasta viinaa (38-40 %) Koskenkorvaa, vodkaa tms.
6-10 vaniljatankoa

1. Ota puhdas 3-4 desin lasitölkki tai lasipullo. Kaada viina tölkkiin.
2. Halkaise vaniljatangot ja kaavi siemenet viinan sekaan. Katko tyhjät vaniljatangot pätkiksi, ja työnnä nekin purkkiin mukaan.
3. Laita purkin kansi tiiviisti kiinni ja purkki uuttumaan huoneenlämpöiseen, pimeään kaappiin vuodeksi. Muista käydä kääntelemässä purkkia muutaman päivän välein. Puolen vuoden kuluttua voi hätäisimmät jo alkaa käyttää uutetta, mutta vuoden kuluttua ja sen jälkeen maku on voimakkaan vaniljainen ja viinanmaku vaimenee. Purkki säilyy vuosikausia.







6 kommenttia:

  1. Tuosta uutteesta pitää keskustella vuoden päästä lisää, mäkin olen niitä ohjeita joskus katsellut. Muistaakseni törmäsin sellaiseen, jossa aluksi laitettiin 2 vaniljatankoa. Niitä lisättiin sitten kun uute alkoi laimentua, samoin alkoholia. Ikuinen uute tuli silläkin reseptillä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen kokeillut, mutta vaniljatankoja pitää olla enemmän minipulloonkin -tietysti tankojakin on monenkokoisia ja -laisia, mutta näitä markettien tankoja pitää laittaa useita.

      Poista
  2. Juu ,suomi leipoo uudessa ohjelma sarjan eka osassa oli Lorin suklaakakku ,kehuttu munaton ja näin ,aattelin jes saan minäkin hyvää kakkua,no sitten tää vaniljatahna osoittautikin keltuaista sisältäväksi tuotteeksi,no sen ohjee mukaan ei ole munaton,olisko jotain vaihtoehtoa jota vois käyttää?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile vain tuota Lorin suklaakakkua, ei siihen munia tule. Ohjeessa tarkoitettu vaniljatahna on varmasti vanilla bean paste - paksua mustaa voimakkaan vaniljaista aromiainetta leivonnaisiin - ei kai siinä kananmunaa ole? Tuon tahnan voi korvata nestemäisellä vanilja-aromilla tai ihan tavallisella vaniljasokerilla.

      Poista
  3. Vaniljatahnaa ja -uutetta, oikein kunnollista sellaista, saa Saksassa ihan marketista. Ainakin REAL-automarket myy BIO Vanille-Pastea, tehty Australiassa ja sisältää 47% Vaniljaa, sokeria ja inuliinia ja paksunnusaine traganttia.

    Että jos leipurit olette matkaamassa Saksaan niin muistakaapa ottaa kohteeksi ruokakauppa! Täällä on muitakin jänniä tuotteita, kuten Sahnesteif (kermavaahdon jämäköittäjä) ja appelsiinisokeri.

    -Glotterbäckerin

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tiedosta, tämä täytyykin pitää mielessä. Tuota aitoa vaniljatahnaa olen himoinnut, mutta kun ei ole löytynyt, niin vaniljajauhe on ollut ihan kelpo tuote. Meiran vaniljasokeria kuluu myös paljon omassa leivonnassani.

      Poista

Olisi kiva tutustua sivujeni lukijaan. Jos haluat, voit jättää kommentin käynnistäsi :) Kommenttisi käväisee ylläpidon tarkastuksessa, joten se näkyy vasta pienellä (joskus suurella...) viiveellä. Bloggerissa tapahtuneiden muutosten takia kommentit jäävät usein saapumatta sähköpostiini, samoin kuin omat vastaukseni eivät näytä tulevan julkaistuksi -silti käyn kyllä viestit aina jossain välissä täällä lukemassa <3 Anne