keskiviikko 11. kesäkuuta 2014

Paras suppilovahverokeitto


Omasta mielestäni aivan suunnattoman hyvää suppilovahverokeittoa tulee tällä vuosien ajan hiotulla ohjeella. Keittoon tulee runsaasti kasviksia ja suppilovahveroita, kanalientä, kermaa ja Mustaa Koskenlaskija-sulatejuustoa. Päälle voi tehdä kivan kärpässienikoristeen keitetystä munasta ja tomaatinpuolikkaista (koristeen aihe napattu jostain ikivanhasta Kotiliedestä). Yli kolmen litran kattilallinen tätä keittoa menee samantien, kun sen pöytään nostaa. 







PARAS SUPPILOVAHVEROKEITTO
reilut 3 litraa keittoa

reilu litra suppilovahveroita (tuoreita tai jäisiä)
2 porkkanaa
2 sipulia
4-6 varsisellerin sisintä pikkuvartta
2 valkosipulinkynttä
1 litra vettä
2 kanafondipalaa tai kanaliemikuutiota (tai kasvisliemikuutioita)
1 dl vehnäjauhoja
6 dl kermaa
1/2 pakettia Mustaa Koskenlaskija-sulatejuustoa
1/2 tl chilirouhetta tai 1/2 tuoretta chiliä
4 laakerinlehteä
1 tl hienoa sokeria
aromisuolaa, mustapippuria, kuivattua timjamia
40 g voita paistamiseen

Pinnalle:

nippu tuoretta persiljaa silputtuna (tai ruohosipulia)
2 tomaattia
4 keitettyä munaa
(näillä tulee 4 sienikoristetta)

1. Leikkaa suppilovahverot saksilla pieneksi. Pilko sipulit pieniksi kuutioiksi. Leikkaa porkkanat ensin pieniksi tikuiksi ja siitä hyvin pieniksi kuutioiksi. Samoin pienet sellerinvarret lehtineen ensin pitkiksi suikaleiksi ja siitä pilkotaan hyvin pieniksi kuutioiksi. Silppua valkosipulinkynnet hyvin hienoiksi. Kuullota kasvikset  isossa kasarimallisessa paistinpannussa, jossa on korkeat reunat, runsaan voipalan kanssa pehmeiksi. Paahda, kunnes nestettä on enää hyvin vähän seoksessa. Mausta seosta aromisuolalla, timjamilla, chilillä, runsaasti mustapippuria.

2. Lisää pehmeisiin kasviksiin vehnäjauhot ja pyörittele hetki pannulla, kunnes jauhot ovat imeneet rasvaa ja nestettä itseensä. Lisää vesi, kanaliemikuutiot ja laakerilehdet. Sekoittele seosta kunnes jauhopaakut ovat sulaneet sileäksi seokseksi. Anna hautua kannen alla miedolla lämmöllä reilut 25-35 min, sekoittele vähän väliä, ettei seos ota pohjaan. Kaada seos suurehkoon, neljän litran kattilaan.

3. Lisää kerma ja hieno sokeri. Lisää vähän mustapippuria, aromisuolaa ja timjamia. Sekoittele seosta hiljalleen noin 10 minuuttia. Lisää lopuksi 1/2 pakettia Mustaa Koskenlaskijaa pieninä kuutioina, sekoittele kunnes palaset ovat sulaneet keiton sekaan. Maista maut. Anna keiton tekeytyä kannen alla jäähtyvällä keittolevyllä puoli tuntia.

4. Keittolautaset voi koristella kärpässienikoristeella. Neljään kärpässieneen tarvitaan 4 keitettyä munaa, joiden kummastakin päästä leikataan pienet palat pois, että sienet pysyvät pystyssä. Leikkaa tomaatit kahtia. Leikkaa poisleikatuista munanvalkuaispalasista pieniä palasia kärpässienen pilkuiksi ja asettele pilkut tomaatinpuolikkaiden kuperalle pinnalle. Nosta keitetty muna leveämpi pää alaspäin keittolautaselle, keiton päälle, aseta pilkullinen tomaatinpuolikas hatuksi. Lisää keiton päälle runsaasti persiljasilppua.

Vaiheet:


1. Pilko sipulit, porkkana ja sellerinvarret sekä valkosipuli hyvin pieneksi. Tällä kertaa laitoin keittoon kasvis- ja kanafondipalan. Persiljat tulevat keiton pinnalle.

2. Lisää keiton aineksia: suppilovahveroita runsaasti, voita, laakerinlehtiä, vettä, kermaa ja vehnäjauhoja. Mausteet ja Musta Koskenlaskija puuttuvat kuvasta.

2. Pehmennä kasviksia runsaassa voinokareessa korkeareunaisessa, suuressa paistinpannukasarissa. Lisää mausteet.

2. Kun nesteet alkavat olla haihtuneet, lisää vehnäjauhot ja pyörittele kasvisten sekaan. Paahda hetki .

3. Lisää vesi, laakerilehdet ja kanaliemikuutiot/fondit. Anna kiehua hiljalleen noin 25-35 min kannen alla. Muista hämmennellä.

4. Puolen tunnin jälkeen seos muistuttaa paksua kastiketta.  Kaada seos 4 litran kattilaan.

5. Kaada keiton sekaan kerma ja lisää sokeri + lisämausteita. Anna hautua 10 min, jonka jälkeen lisää sulatejuusto ja anna juuston sulaa keiton sekaan. Maista maut, maut syvenevät hetken tekeytymisen jälkeen.

6. Lisää keiton pinnalle tarjoiluastiaan persiljasilppua.

7. Sienikoristeisiin tarvitaan keitettyjä kananmunia (9 min), joista leikataan molemmista päistä pienet palat pois.

8. Leikkaa tomaatti kahtia.

9. Leikkele kananmunien päistä leikattuja valkuaispaloja pikkuruisiksi palasiksi, näistä tulee kärpässienen pilkut.

10. Nosta pilkutettu tomaatti kananmunan päälle ja asettele sienikoriste keiton pinnalle.

11. Tarjoilulautasen ilopilkut :)



6 kommenttia:

  1. Voi herttilei, kun on söpöjä sieniä ja keiton ohje näyttää superherkulliselta. Toi selleri sienikeitossa on mulle ihan uusi juttu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin tykkään noista sienistä -kai vanhatkin voi vähän leikkiä ruoalla :)
      Ja keitto katosi taas nopeasti, vaikka mies irvisteli minulle, että aivan kun olisi huimannut keiton syönnin jälkeen :) (venkoili noista kärpässienistä...). Keitto on ihan parhaimmillaan seuraavana päivänä, kun keiton maut on pyöristyneet.

      Poista
  2. mmmmm tätä tarjoan pikkujoulukestien alkupalaksi! Kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nam! Onpa teillä tulossa hyvät pikkujoulut. Viettäkää herkulliset kekkerit <3

      Poista
  3. Voikohan varsisellerin korvata mukulasellerillä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi korvata. Palat vaan sopivan pieniksi, hyvää tulee 😊

      Poista

Olisi kiva tutustua sivujeni lukijaan. Jos haluat, voit jättää kommentin käynnistäsi :) Kommenttisi käväisee ylläpidon tarkastuksessa, joten se näkyy vasta pienellä (joskus suurella...) viiveellä. Bloggerissa tapahtuneiden muutosten takia kommentit jäävät usein saapumatta sähköpostiini, samoin kuin omat vastaukseni eivät näytä tulevan julkaistuksi -silti käyn kyllä viestit aina jossain välissä täällä lukemassa <3 Anne