tiistai 8. huhtikuuta 2014

Katkarapusalaatti ja mantelileipäset vähähiilihydraattiseen ruokavalioon

Olemme mieheni kanssa noudattaneet viime heinäkuusta asti melko vähähiilihydraattista ruokavalioa. Oma painoni on pudonnut 32 kg ja miehellä painoa on lähtenyt 18 kg. Arkisin syömme melko vähähiilihydraattista ruokaa, mutta koska olen innokas leipoja, välillä sitten herkutellaankin. Leipä, perunat, riisi ja pasta jätetään lähinnä viikonloppuihin. Leivonnaisillekin löytyy yleensä uusi osoite lähipiirin sisältä. Nämä ruoat ovat myös gluteenittomia.

Tämä katkarapusalaatti ja mantelileipäset sopivat vähähiilihydraattiseen ruokavalioon. Hiilihydraatit muuttuvat elimistössämme sokeriksi ja pitävät yllä näläntunnetta. Ensimmäinen huomio vähähiilihydraattiseen ruokavalioon siirtymisessä olikin näläntunteen häviäminen. Sitten seurasi väsymisen ja vatsavaivojen väheneminen. Olkapään monen vuoden tulehduskierre kipuineen ja kortisonipiikkeineen loppui. Puolisolla verensokerit laskivat normaaliksi alle kahdessa viikossa.

Ruoan ei tarvitse olla tylsää tai mautontakaan, vaikka painoa pitäisi pudottaa. Itse olemme vähän villejä ja vapaita laihduttajia, mutta pääsääntöisesti yritämme ainakin 4-5 päivänä viikossa syödä vähähiilihydraattista ruokaa, koska se on selvästi sopinut meille. Yhtään kiloa ei ole tullut vielä takaisin.

Arkileiväksi on usein leivottu vähähiilihydraattista mantelileipää Karppaus.info -sivuston ohjeella täältä . Leipäset ovat helppoja ja nopeita tehdä, koska aineet vain sekoitetaan keskenään ja taputellaan pellille pieniksi leiviksi. Mantelileipästen hiilihydraattimäärä on selkeästi pienempi kuin normaalissa ruisleivässä: mantelileipäsessä on vain reilut 2 g hiilihydraattia, kun taas ruisleipäpalassa on jopa 15 g. 









KATKARAPUSALAATTI JA MANTELILEIPÄSET (gluteeniton)

1 pss isoja, kuorittuja katkarapuja (180 g pakaste)
loraus sitruunamehua
1 pss jääsalaattia (saa olla tuuhea nippu)
1/2 tuorekurkkua
7-8 cm pala varsiselleriä
6 kpl kirsikkatomaatteja
7 cm pala purjoa
1 nippu tuoretta tilliä
1 dl majoneesia
1/3 punaista chiliä
1/3 punasipulia
1/2 tl suolaa
1/3 tl mustapippuria

1. Lämmitä jäiset katkaravut pikaisesti paistinpannussa lorauksessa sitruunamehua. Kääntelin katkarapuja vain 1 - 2 min pannulla, kunnes sulivat ja lämpenivät ja sen jälkeen nostelin katkaravut pois nesteestä lautaselle jäähtymään.

2. Suikaloi jääsalaatti salaattikulhoon. Lisää sekaan kuutioitu tuorekurkku ja pieniksi kuutioitu varsiselleri. Lohko kirsikkatomaatit neljään osaan ja lisää joukkoon.

3. Halkaise purjo pitkittäin ja viipaloi ohuiksi suikaleiksi. Pilko tilli hienoksi silpuksi. Lisää purjo ja tillisilppu salaattikulhoon.

4. Laita majoneesi pieneen astiaan ja lisää sekaan hyvin pieneksi silputtu chili ja punasipuli. Lisää suola ja mustapippuri majoneesiseokseen ja sekoita hyvin.

5. Sekoittele salaattia hieman ja lisää katkaravut ja majoneesiseos sekaan. Sekoita kaikki ainekset hyvin sekaisin. Maista suola ja pippuri. Lisää tarvittaessa.






MANTELILEIPÄSET (gluteeniton)
6 kpl

150 g mantelijauhoa
2 tl leivinjauhetta
2 tl Fiber Huskia (psyllium-jauhetta, löytyy kaupan leivinjauhehyllystä Psyllium-nimelläkin)
3 rkl vehnä- tai kauralesettä (gluteenittomat voivat lisätä 1 rkl pellavansiemeniä ja 2 rkl Fibrex-kuitua)
1 rkl seesaminsiemeniä
150 g ( 1,5 -2 dl) juustoraastetta
(0,5 tl suolaa)
2 munaa
2 rkl rahkaa tai turkkilaista jogurttia

1. Laita kaikki kuivat aineet (mantelijauho, leivinjauhe, psyllium, leseet/pellava+Fibrex  ja siemenet) kulhoon yhdessä juustoraasteen kanssa. Sekoittele vähän lusikalla. Psylliumia käytetään yleisesti gluteenittomassa leivonnassa parantamaan taikinan rakennetta. Psyllium muodostaa sitkoa taikinaan ja tekee taikinasta kimmoisampaa ja mehevämpää.

2. Riko jauhoseoksen päälle molemmat munat ja lisää rahka. Sekoittele kaikki ainekset keskenään lusikalla sekaisin. Maista taikinan suolaisuus, joka riippuu juustoraasteen suolaisuudesta. Jos juustoraaste on vähäsuolaista, lisää suolaa . Sekoita taikinaa vähän käsin ja anna jäädä turpoamaan noin 20-30 min. Psyllium tarvitsee vähän aikaa turvotakseen taikinan sisällä.

3. Muotoile taikina pyöreäksi palloksi. Jaa pallo ensin kahtia ja sen jälkeen molemmat puolipallot vielä kolmeen osaan.

4. Pyörittele kustakin osasta ison lihapullan kokoinen pallo ja laita väljästi paperoidulle pullapellille. Litistä pallot pieniksi leipäsiksi. Leipäset saavat olla noin 1 - 1,5 cm paksuja.

5. Paista 225 asteessa uunin keskitasolla ylä/alalämmöllä. Omassa uunissani paistoaika on noin 13 min. Paista leipäset kauniin vaaleanruskeiksi. Mantelileipäsiä säilytetään jääkaapissa, mutta parhaimmillaan ne ovat vastapaistettuina.


Nauti leipäset voin ja juustosiivun kera katkarapusalaatin kanssa.

Vaiheet:


1. Psyllium
2. Sekoita kaikki aineet.

3. Anna taikinan levätä 20 min.

4. Muotoile palloksi.

5. Jaa puolipallot kolmeksi palaksi.

6. Pyöritä palaset palloiksi.

7. Litistä palloja vähän.

8. Paista 225 asteessa n. 13 min.

9. Tarjoa voin ja juustosiivun kera.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olisi kiva tutustua sivujeni lukijaan. Jos haluat, voit jättää kommentin käynnistäsi :) Kommenttisi käväisee ylläpidon tarkastuksessa, joten se näkyy vasta pienellä (joskus suurella...) viiveellä. Bloggerissa tapahtuneiden muutosten takia kommentit jäävät usein saapumatta sähköpostiini, samoin kuin omat vastaukseni eivät näytä tulevan julkaistuksi -silti käyn kyllä viestit aina jossain välissä täällä lukemassa <3 Anne