lauantai 19. huhtikuuta 2014

Sokerimassakukkia ja lehtiä. Osa 1.


SOKERIMASSAKUKKIA JA LEHTIÄ - PALJON KUVIA


Muutaman kerran vuodessa kaivan sokerimassatyövälineet esiin ja teen valtavan määrän yksinkertaisia kukkasia, lehtiä, perhosia ja lumihiutaleita. Yleensä nämä yksinkertaiset kukkaset päätyvät muffinssien ja täytekakkujen päälle koristeiksi. Toki vaativampiakin kukkasia olen tehnyt, mutta jos tarvitsen 1000 kpl kukkakoristeita, ei ruusujen teko ensimmäisenä käy mielessä. 

Nämä kukkakoristeet ovat yksinkertaisia ja helppoja tehdä: sokerimassa kaulitaan ohueksi tomusokerin avulla ja otetaan muotilla kuvioita, työstetään hieman muotoa sokerimassatyökaluilla ja laitetaan kuivumaan. Loppusilauksena voi sitten lisätä tomuväreillä värisävyjä, liimata pikeerillä sokerihelmiä tai vaikkapa piirrellä elintarviketussilla perhosen siipiin kuvioita. Kukkasia voi tehdä myös värjätystä marsipaanista, mutta marsipaani kuivuu huomattavasti hitaammin. Sokerimassakukat ovat muutamassa tunnissa kuivia.

Sokerimassaa voi nykyään ostaa melkein minkä värisenä tahansa tai sitä voi värjätä itse pastaväreillä (hyytelömäistä elintarvikeväriä). Itse ostan eniten valkoista ja vihreää sokerimassaa -vihreästä saa lehtiä ja valkoisesta voi värjätä sellaisia sävyjä kuin itse haluaa. Pastaväriä tarvitaan vain muutama coctail-tikun kärjellinen korttipakan kokoiseen sokerimassalevyyn ja väri leivotaan sokerimassaan käsin vaivaamalla, kuin taikinaa vaivattaisiin. Kertakäyttöhanskat kannattaa laittaa käsiin, sillä väri tarttuu tehokkaasti. Värjääminen on helppoa ja väri leviää todella helposti sokerimassaan.

Tässä muutaman ensimmäisen sokerimassa-askartelukerran tuotoksia ja kuvia sokerimassavälineistä.  Sokerimassakukkien tekoa kannattaa kokeilla, sillä sokerimassa on halpaa, muoviset sokerimassatyökalut maksavat muutaman euron, painomuotit maksavat 9-20 €/sarja - mutta silti kukat tulevat puoli-ilmaiseksi verrattuna kaupan kukkakoristeiden hintoihin. Ja kaikki osaavat tätä!1. Siniset ja valkoiset muoviset sokerimassatyökalut, muotteja, muotoilutyyny, sokerimassalevyjä, pastavärejä, helmiäispray, tomuvärejä ym. kivaa puuhasteluvälinettä.

2. Muotilla otetut kukat muotoilusienen päällä ja osa kuivumassa. Pallotyökalulla painetaan keskelle syvennys ja kukkaan kuppimaista muotoa. Pallotyökalulla sivelemällä voi myös ohentaa terälehtien reunoja.

3. Muotteja, massaa, silikonimuotti ja kukka-aihioita kuivumassa.

4. Kukkiin on liimattu tomusokeri-vesi-kuorrutteella sokerihelmi keskustaksi. Kuorrutteen voi ostaa valmiina putkilossa (käytetään mm. piparkakkujen kuorruttamiseen).

5. Keltaisia kukkia ja muutama perhonen. Perhosen siivet saa pystyyn tekemällä taitteen keskelle ja laittamalla kuivumaan esim. laatikon reunan yli.

6. Kultaisia ja valkoisia keskustoja kukissa.

7. Erivärisiä kukkia samasta massasta.

8. Kukat kannattaa säilöä umpinaiseen rasiaan ja kerrosten väliin talouspaperia.

9. Pinkkejä kukkia valkoisesta sokerimassasta.

10. Valkoisia lumihiutaleita, keskelle liimattu sokerihelmi, takana kukkamuotilla tehtyjä tähtiä.

11. Siniset lumihiutaleet, sokerihelmet voi liimata myös elintarvikeliimalla.

12. Omenankukkamuotilla otetut kukat, runsaasti pikeeriä keskellä ja useita sokerihelmiä.

13. Sinisiäkin kukkia piti kokeilla muutama, lähinnä väriä kokeilin, keskellä nonparelleja.

14. Ehdottomasti lempikukkasiani ovat nämä.

15. Valmiit kukat kuivumassa

16. Keltaisia ja turkooseja kukkia erilaisilla keskustoilla.

17. Marsipaanikukkia gerberamuotilla, elintarviketussia vähän kokeiltu keskustoihin.

18. Kukka-aihioita, etummaiset tehty silikonimuotissa puristamalla.

19. Erilaisia ja erikokoisia lehtiä.

20. Muottisarjoissa on yleensä 3 erikokoista, mutta muuten samanlaista muottia. Lehdissä selviää pitkälle ruusunlehti- ja murattimuottisarjoilla.

21. Kerroskukkaset, kaksi samankokoista kukkaa päälletysten.

22. Muutaman tunnin työ ja paljon koristeita valmiina. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olisi kiva tutustua sivujeni lukijaan. Jos haluat, voit jättää kommentin käynnistäsi :) Kommenttisi käväisee ylläpidon tarkastuksessa, joten se näkyy vasta pienellä (joskus suurella...) viiveellä. Bloggerissa tapahtuneiden muutosten takia kommentit jäävät usein saapumatta sähköpostiini, samoin kuin omat vastaukseni eivät näytä tulevan julkaistuksi -silti käyn kyllä viestit aina jossain välissä täällä lukemassa <3 Anne