Keittokokeilusta tuli herkullista, lihaisaa, paksua ja kermaista olut-juustokeittoa, jossa oli mm. paljon kasviksia, palvikylkeä, bratwurstia, Gouda-juustoa, olutta, kermaa ja fondia. Päälle paahdettiin kuivalla pannulla leipäkrutonkeja tummasta minihiilari- ja moniviljapaahtoleivästä. Keitto nautittiin tietysti tumman, tällä kertaa hyvän tsekkioluen Novopacké pivon kera (linkki ALKO:n tuotesivulle tässä). Päätellen miehen santsikierroksista, keitto oli myös hänen mielestään onnistunutta. Kaloreita ei kannata laskea, niitä on...
SAKSALAISTYYLINEN LIHAISA OLUT-JUUSTOKEITTO
n. 3 litraa keittoa
1,5 sipulia pieninä kuutioina
2 isoa porkkanaa pieninä kuutioina
2 pitkää sellerinvartta suikaloituina ja kuutioituina
2 valkosipulin kynttä raastettuna
6 rkl voita
3/4 dl vehnäjauhoja
3 dl kermaa
4 dl maitoa
4-6 dl vettä (osan vettä voi lisäillä loppuvaiheessa)
2 dl olutta
1 kanafondihyytelöpala
3 rkl kasvisfondia
suolaa, mustapippuria
2 kpl laakerinlehtiä
1 tl meiramia
1 tl timjamia
2 tl hienoa sokeria
2 tl Worcestershire-kastiketta
2 tl Dijon-sinappia
1 ruukku tuoretta persiljaa silputtuna
300 g ylikypsää savupalvikylkeä
400 g Gouda-juustoa karkeana raasteena
6 kpl bratwursti-nakkeja (ainakin Lidlistä saa)
Päälle paahdetaan kuivalla paistinpannulla leipäkrutonkeja:
6 viipaletta minihiilarileipää kuutioituna
6 viipaletta moniviljapaahtoleipää kuutioituna
tuoretta persiljaa
Nautitaan oluen kera
1. Pese, kuori ja kuutioi sipulit, porkkanat ja sellerinvarret samankokoisiksi, hyvin pieniksi kuutioiksi ja laita isoon paistinpannuun yhdessä voin kanssa. Laita mukaan ripaus suolaa ja mustapippurirouhetta. Kuullota kasvikset pehmeiksi kohtuullisella lämmöllä. Lisää aivan lopussa raastetut valkosipulit ja pyöräytä muutaman kerran pannulla.
2. Kaada vehnäjauhot pehmeiden kasvisten päälle. Sekoittele jauho kunnolla kasviksiin ja paahda pannulla 2-3 minuuttia. Lisää tarvittaessa vähän voita.
3. Kaada sekaan kerma, maito ja laakerinlehdet. Anna seoksen saostua ja sekoittele hitaasti puulastalla. Kaada keittopohja 3 litran kattilaan ja lisää vesi.
4. Lisää olut, fondit, meirami, timjami, sokeri, Worcestershire-kastike, sinappi ja hyvin pieneksi kuutioitu palvikylki. Anna lämmetä ja saostua taas kunnolla.
5. Silppua persilja ja lisää keittoon.
6. Lisää juustoraaste ja anna juuston sulaa keittoon täydellisesti. Muista koko ajan sekoitella keittoa leveällä puulastalla. Maista maut ja lisää palotut bratwursti-nakit. Anna hautua miedolla lämmöllä 10-15 min, muista hämmennellä koko ajan.
7. Paahda kuivalla pannulla kuutioidut leivät.
8. Tarjoa keitto leipäkrutonkien, tuoreen persiljan ja tumman oluen kera. Meillä keiton kanssa nautittiin tummaa tsekkiolutta.
Vaiheet:
1. Keiton aineksia, sulatejuustoa ei tarvittu, sillä maku ei kaivannut lisäjuustoa. |
2. Pilko kasvikset pieneksi ja kuullota pehmeiksi voissa. |
3. Lisää vehnäjauho, paahda hetki ja lisää maito, kerma ja mausteita. Hauduta. |
4. Lisää loput mausteet, olut ja pieneksi kuutioitu palvikylki. Anna hautua hetki. |
5. Lisää pieneksi silputtu persilja ja sekoita hyvin. |
6. Lisää juustoraaste ja anna sulaa keittoon. Sekoita koko ajan. |
7. Maista maut ja lisää bratwurstipalat. Hauduta hetki. |
8. Paahda kuivalla pannulla leipäkrutonkeja. |
9. Tarjoile keitto persiljasilpun ja leipäkrutonkien kanssa. |
10. Ja olut-juustokeitto nautitaan tietysti oluen kera. |
Kiitos hyvästä ohjeesta. Pilkkomista hiukan,mutta oli kyllä sen arvoista. Suolan ehkä jättäisin pois. Oli hiukan liikaa suolaa minun makuuni.
VastaaPoista