keskiviikko 2. huhtikuuta 2014

Amerikan leivokset

Amerikan leivokset löysin Ei makeaa mahan täydeltä -blogista etsiessäni jotain kivaa kaurapiirakkaohjetta. En tiedä onko resepti jonkun ameriikantuliainen vai mikä on alkuperä, mutta mukavan erilainen ja herkullinen piirakka tämä kuitenkin on. Amerikan leivokset voi tehdä myös gluteenittomana puhtaasta kaurasta ja gluteenittomasta jauhoseoksesta.

Piirakan pohja on kauramuruseosta ja samaa muruseosta tulee myös pinnalle. Väliin keitetään herkullinen vaniljakiisseli creme fraichesta, sokerista, munankeltuaisista ja perunajauhosta. Kiisseliin lisätään vielä vedessä kiehautetut rusinat ja vaniljasokeri - ja sitten koko komeus piirakan väliin. 

Valmiiden Amerikan leivosten pinta ja pohja on rapeaa kauramurua, mutta keskellä on ihanan pehmeä, paksu, makea, rusinainen vaniljakiisseli. Heikompaa voi ottaa vallan sydämestä tämä ihanuus:)
AMERIKAN LEIVOKSET

Kauramurutaikina:

3,5 dl vehnäjauhoja tai gluteenitonta Sunnuntain jauhoseosta
3,5 dl kaurahiutaleita tai gluteenittomat Semperin kaurahiutaleet
2 dl fariinisokeria
1 tl soodaa
200 g sulatettua voita

Vaniljakiisseli:

2 prk creme fraichea (yht. 300 g)
2 dl sokeria  (1 - 1,5 dl riitti meille, oli muuten liian makeaa)
3 munankeltuaista
2,5 tl perunajauhoa
1 tl vaniljasokeria

Kiehauta ensin:

4 dl rusinoita
2 dl vettä

1. Kiehauta ensin pienessä kattilassa rusinat ja vesi. Anna kiehua n. 3-5 min, kunnes neste on melkein imeytynyt rusinoihin. Jätä jäähtymään.

2. Laita leivinpaperi pyöreään piirakkavuokaan (halkaisija 28 cm ). Tee kauramurutaikina yhdistämällä kaikki taikinan aineet keskenään. Murutaikina jää kuivahkoksi ja irtonaiseksi.

3. Keitä vaniljakiisseli laittamalla creme fraiche, sokeri, keltuaiset ja perunajauho kattilaan ja kiehauta sakeaksi. Ota kattila sivuun ja lisää vaniljasokeri. Anna kiisselin jäähtyä hetki ja lisää sekaan vedessä keitetyt, pehmeät rusinat. Sekoita kaikki kiisselin aineet hyvin keskenään.

4. Painele 2/3 kauramuruseoksesta piirakkavuoan pohjalle. Paista pohjaa 200 asteessa keskitasolla 10 min. 

5. Kaada vaniljakiisseli rusinoineen piirakkapohjan päälle ja tasoittele tasaiseksi. 

6. Murenna kauramuruseos käsin tasaisesti piirakkapohjalle (älä painele) ja paista vielä 200 asteessa uunin keskitasolla 25 min. Anna piirakan jäähtyä hyvin. Leikkaa leivoksiksi jääkaappikylmänä ja nauti.


Vaiheet:1. Creme fraiche, sokeri, keltuaiset ja perunajauho kattilaan.

2. Kiehauta sakeaksi ja lisää vaniljasokeri -anna jäähtyä vähän.

3. Lisää keitetyt rusinat ja sekoita.

4. Sekoita kauramurutaikinan kaikki ainekset sekaisin.

5. Painele 2/3 muruseoksesta piirakkavuokaan ja paista 10 min.

6. Lisää kiisseli piirakkapohjan päälle tasaisesti.

7. Ripottele loput kauramuruseoksesta piirakan päälle.

8. Laita muruseos mahdollisimman tasaisesti joka puolelle.

9. Paista vielä 25 min 200 asteessa, keskitasolla. Jäähdytä.

10. Leikkaa jääkaappikylmänä ihaniksi leivoksiksi.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olisi kiva tutustua sivujeni lukijaan. Jos haluat, voit jättää kommentin käynnistäsi :) Kommenttisi käväisee ylläpidon tarkastuksessa, joten se näkyy vasta pienellä (joskus suurella...) viiveellä. Bloggerissa tapahtuneiden muutosten takia kommentit jäävät usein saapumatta sähköpostiini, samoin kuin omat vastaukseni eivät näytä tulevan julkaistuksi -silti käyn kyllä viestit aina jossain välissä täällä lukemassa <3 Anne