Tämä herkullinen iso punaherukkapiirakkaohje on löytynyt Kotiliedestä. Ohjeen on antanut Valamon luostarin Veli Johannes. Tällä luotto-ohjeella tulee tehtyä niin pellillinen piirakkaa kuin pienempiäkin piirakoita. Ohjeen olen testannut myös gluteenittomana, sekä pellillisenä että pyöreänä piirakkana, ja tulee aivan yhtä hyvää kuin vehnäjauhoillakin. Ja piirakka on todella iso!
Piirakkaan saa upotettua ilahduttavasti peräti 1,5 litraa punaherukoita - niitä kun tulee muutenkin aina runsaasti, ja välillä on vaikea keksiä kaikille käyttöä. Juhlissakin tätä kelpaa tarjota: tällöin olen tehnyt piirakan päälle mansikkatomusokerista ja tuorejuustosta pienen kuorrutuksen ja koristellut punaisilla viinimarjatertuilla tai sokerimassakukkasilla.
VALAMON LUOSTARIN PUNAHERUKKAPIIRAKKA
iso pullapellillinen piirakkaa
Piirakkapohja:
450 g pehmeää voita tai margariinia
2,5 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
5 kananmunaa
1,5 dl perunajauhoja
6 dl puolikarkeita vehnäjauhoa
1,5 tl leivinjauhetta
Täyte:
1,5 litraa punaherukoita (tuoreita tai jäisiä)
3 dl vehnäjauhoja
3 dl sokeria
50 g sulatettua voita tai margariinia
(ellet tee kuorrutusta, lisää 0,5 dl ylimääräistä sokeria marjojen päälle piirakkapohjalle)
Kuorrutus:
60 g pehmeää voita
100 g maustamatonta tuorejuustoa
4 dl mansikkatomusokeria
1 rkl sitruunamehua
2 tl vaniljasokeria
VALAMON LUOSTARIN PUNAHERUKKAPIIRAKKA
pyöreään Ø26-28 cm piirakkavuokaan, gluteeniton
Piirakkapohja:
150 g pehmeää voita tai margariinia
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 isoa kananmunaa
0,5 dl perunajauhoa
2 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta (Pirkka, Sunnuntai, Semper)
1 tl leivinjauhetta
Täyte:
5 dl punaherukoita (tuoreita tai jäisiä)
1 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
1 dl sokeria
25-30 g sulatettua voita
(ylimääräistä sokeria ripoteltavaksi marjojen päälle piirakkapohjalle)
Kuorrutus:
25 g pehmeää voita tai margariinia
50 g maustamatonta tuorejuustoa
2 dl mansikkatomusokeria
2 tl sitruunamehua
1 tl vaniljasokeria
1. Vaahdota rasva, hieno sokeri ja vaniljasokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
2. Lisää munat yksitellen taikinaan, samalla koko ajan sekoittaen.
3. Sekoita perunajauhot, vehnäjauho (gluteeniton jauhoseos) ja leivinjauhe ensin keskenään. Lisää jauhoseos taikinaan, itse sekoitan varovaisesti ja nopeasti sähkövatkaimella kaikki sekaisin.
4. Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle, reunalliselle pullapellille (pienempi taikina voideltuun tai paperitettuun piirakkavuokaan). Levitä nuolijalla tasaiseksi.
5. Ripottele piirakkapohjan päälle viinimarjat. Lisää varovaisesti hienoa sokeria marjojen päälle.
6. Sekoita täytteen jauhot, sokeri ja sulatettu rasva muruseokseksi. Ripottele muruseos piirakkapohjalle, marjojen päälle.
7. Paista pullapellillistä piirakkaa uunin keskitasolla 200 asteessa noin 40-45 min ylä/alalämmöllä ja pyöreää pikkupiirakkaa 200 asteessa keskitasolla noin 35-40 min.
8. Vatkaa kuorrutteen ainekset sähkövatkaimella notkeaksi. Kaada seos kertakäyttöiseen pursotinpussiin ja leikkaa pieni reikä pussinkulmaan. Valuttele jäähtyneen piirakan päälle kiemuraisia kreemijuovia. Koristele viinimarjatertuilla tai vaikkapa sokerimassakukkasilla.
Punaherukkapiirakkaa ilman kreemikuorrutusta. |
Tässä punaherukkapiirakan kuorrutteeseen on käytetty tavallista tomusokeria. |
Hei! Mahtava herkkutarjonta sinulla blogissasi! otin kaikki tarjoiltavani sinun reseptilistoiltasi syntymäpäiväjuhliini. ja jopa pumpulikakku onnistui kerralla, kun annoit niin täsmälliset ohjeet! :) Nyt mietityttää yksi asia, mistä voisin saada tuollaisia metallitruuttuja, kun teen sarvia, joihin tulee se täyte? Olen etsinyt marketit, mutta ilmeisesti pitää tilata jostain?
VastaaPoistaKrista
Hei Krista ja kiitos oikein paljon kommentistasi. Tuntui tosi kivalta, että löysit juhlatarjottavat täältä :)
PoistaNuo isot sarvimuotit tilasin nettikaupasta, ja ainakin Ullanunelma ja Leipurinputiikki ovat myyneet niitä. Itse asiassa, näin kerran Clas Ohlsonillakin jonkunlaisia 4 kpl:een sarvimuottisarjoja. Leipuriliikkeiden sarjoissa on 6 kpl, mutta suosittelen ostamaan kaksi settiä kerralla, ettei tarvitse puolityhjää pellillistä paistella
Jos noita tötteröitä ei tartte usein, on ne ihan helppo askarrella ittekkin....alumiinifoliosta moninkertaisena muotti ja minä olen laittanut sitten vielä leivonpaperin päällimmäiseksi, niin hyvin on irronnut pohjat. Mulla on kans vaan yks setti nettikaupasta ostettuna valmiita "tötteröitä" ja askartelen yleensä lisää itse, kun isomman määrän teen. Lopputulos on ihan yhtä hyvä noilla alumiinifolioversioillakin.
VastaaPoistaKiitos vinkistä, Mimmi! Tämä kommentti pitäisi ihan laittaa tuonne sarvipäivitykseen, olisi varmaan monelle apua. Itse kyllä teen sarvimuoteilla usein, joten ne on hyvä olla olemassa. Mutta esim. sokerimassa-askarteluissa teen nuo foliokupit ja kuivatusalustat itse.
PoistaHei. Tarkoitus tehdä pellillinen gluteenittomana niin laitanko niitä saman verran kuin ohjeessa on laitettu vehnäj. ? Resepti vaikuttaa tosi herkulliselta .
VastaaPoistaItse laitan yleensä samassa suhteessa gluteenitonta jauhoseosta kuin vehnäjauhojakin. Kannattaa kuitenkin katsoa, että taikinasta tulee riittävän tulevaa gluteenittomilla jauhoilla, ettei punaherukat valahda taikinan läpi. Marjoja tulee nimittäin niin runsaasti päälle, että taikina saa olla tuhtia. Ja leivinjauheen määrää kannattaa rajoittaa, koska gluteenittomissa jauhoseoksissa on kohotusaineet valmiina.
PoistaKiitos blogistasi, sieltä löytyy takuuvarmimmat reseptit Marttojen ohella. Olen palannut tänne aina uudestaan esikoiseni 1v juhlista lähtien :) Terv. Äiti ja 2 tytärtä Etelä-Suomesta
VastaaPoista