Hieman terveellisempää mustikkapiirakkaa saa tällä Arleenan sanomat -blogista löytämälläni kauraisen mustikkapiirakan ohjeella. Piirakkaan tulee runsaasti kaurahiutaleita, kauralesettä, ja vain 1/2 dl vehnäjauhoja. Herkullisen pohjan kruunaa mustikat ja ihana kermaviiliseos - piirakka ei ole turhan makeaa.
Piirakasta tulee erinomainen myös gluteenittomana.
KAURAINEN MUSTIKKAPIIRAKKA
26-28 cm:n piirakkavuokaan
125 g voita tai margariinia sulatettuna
3/4 dl hienoa sokeria
1 kananmuna
2 rkl maitoa
0,5 dl vehnäjauhoja tai gluteenitonta jauhoseosta
3,5 dl kaurahiutaleita tai 4 dl gluteenitonta Semperin kaurahiutaletta (puhdas kaura)
0,5 dl kauralesettä (gluteenittomat jättävät leseet pois)
1 tl leivinjauhetta
Täyte:
200 g mustikoita, tuoreita tai jäisiä
1 prk kermaviiliä
1 kananmuna
1/2 dl hienoa sokeria
1 tl vaniljasokeria
1. Sulata rasva ja sekoita rasvasula sokerin kanssa. Lisää sekaan kananmuna ja maito, vatkaa hetki. Yhdistä jauhot, kaurahiutaleet, leseet ja leivinjauhe ensin keskenään. Lisää hiutaleseos taikinaan ja sekoittele ainekset kunnolla. Itse käytin sekoitteluun sähkövatkainta. Anna taikinan levätä 10 min, jotta kaurahiutaleet ehtivät hieman turvota.
2. Voitele tai vuoraa leivinpaperilla 26-28 cm:n piirakkavuoka. Oma vuokani oli ø 27 cm. Kaada pohjataikina vuokaan ja painele taikina jauhotetuin käsin piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.
3. Ripottele mustikat tasaisesti piirakkapohjalle.
4. Laita kaikki täytteen ainekset kulhoon ja vatkaa seos tasaiseksi. Kaada täyte mahdollisimman tasaisesti mustikoiden päälle.
5. Paista piirakkaa 175 asteessa uunin keskitasolla noin 35-40 min ylä/alalämmöllä, kunnes piirakan reunat saavat vähän väriä. Reunat tuntuvat paiston jälkeen pehmeiltä, mutta ne kovettuvat jäähtyessään. Älä turhaan paista piirakkaa liian kauan. Itse paistoin 40 min.
Vaiheet:
5. Taputtele pohjataikina jauhotetuin käsin voidellun tai paperoidun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. |
Tuo piirakka ei voi olla muutakuin erittäin herkullinen! Kaurahiutaleet tuovat sopivaa rapsakkuutta piirakkapohjaan.
VastaaPoistaItselleni olen vakuuttanut, että tämähän on oikeastaan kaurapuuroa ja mustikkaa, eli oikein terveellistä ja suositeltavaa :)
PoistaHyvää oli ja mureaa tuo pohja. Gluteenittomana täysin samanlaista.
Ihan miun maun mukainen piiras olisi sitten kans....ei siis turhan makea. Niin on vanhetessa makumieltymykset muuttuneet, ettei makeankaan tarvitseisi kauhean makeaa ollla nykysellään. Mulla on isoja alumiinifoliovuokia mihin taidankin tehdä tätä....saap sisko sitten viedä vuokineen kaikkineen mukanaan.
VastaaPoistaMinä kyllä tunnustan olevani (vieläkin) makealle perso :) Tosin jatkuvasti ei jaksa ylimakeaa kakkuakaan syödä, niin sitten on kiva taas leipoa vähän kirpeämpää tai maltillisemmin sokeroitua. Mieskin tykkää enemmän näistä vähemmän makeista.
PoistaLeipoen vietän taas päivääni...Hyvää viikonloppua, Mimmi, ja myös hyvät viikonloput edelläkommentoineelle Nannellekin :)
Inhoan kermaviiliä ja sitä täytteessä!🙄 Miten tehdä ilman munaa ja kermaviiliä täyte tähän?😊😋
PoistaVoisiko vaniljakreemijauhe veteen tai maitoon sekoitettuna olla ratkaisu? Itse en kyllä siitä tykkää, mutta jos kermaviili ja munat on poissuljettu vaihtoehto... kookoskerma + vaniljakreemijauhekin voisi toimia. Tai ihan mustikkaa, perunajauhoa ja sokeria päälle.
Poistakäytä maitorahkaa, siitä saat proteiiniakin.
PoistaHyvältä näyttää.
VastaaPoistaKun muistutit tehneesi mustikkapiirakkaa jo kauan sitten tekemäni ohjeen mukaan, kaivoin ohjeen arleenan puolelta esille. Tein sitten äsken tällä versiolla omenapiirakkaa. Käytin kanelia ja fariinisokeria. Vielä en ole maistanut, saa jäähtyä hetken. Näytti ainakin hyvältä. Kaurahiutaleet ja omena sopivat myös hyvin yhteen.
Kiitos, Arleena, hyvästä reseptistä :) Meillä on tällä ohjeella tehty jo usean vuoden ajan rapsakoita mustikkapiirakoita. Täytyy ihan kokeilla tuota omenaista versiotasikin, kuulostaa niin hyvältä :)
PoistaParas pohja ikinä <3
VastaaPoistaOlipa kiva, kun osui kohdalleen maku :)
PoistaIhanan makuista. Juuri koulun aloittaneille oiva välipala:)
VastaaPoistaEikä ole liian sokerinen. Sopii varmasti lapsenkin suuhun kauran ja mustikan maku<3
PoistaParas mustikkapiirakka mitä olen koskaan tehnyt.
VastaaPoistaOnpa kiva kuulla. Itsekin olen taas tykästynyt tähän, kun olen pudottanut painoa 40 kiloa. Tätä piirakkaa olen uskaltanut tehdä. Olen laittanut puolet rypsiöljyä ja korvannut puolet sokerista steviajauheella, niin olen uskaltautunut nauttimaan myös itse pikkuruisen palan. Viimeksi laitoin täytteeseen sitruunarahkan, ja antoipas pirteän maun.
PoistaTämä on ihan paras gluteeniton mustikkapiirakka mitä olen syönyt ja leiponut �� Enää en edes kokeile muita ohjeita. Kiitos!
VastaaPoistaKiva, kun piirakka on gluteenittomana ollut onnistunut ja sinun makuusi. Itsekin on alkanut tämä piirakka maistua yhä useammin ja useammin, kun ei enää ylimakeat maistu.
PoistaMukavaa joulunodotusta ja kivoja leivontahetkiä <3
Nämä kaurapiirakat kelpaavat erinomaisesti nuorisolle.
VastaaPoista