keskiviikko 8. lokakuuta 2014

Kahden murun puolukkapiirakka







Tämän helpon puolukkapiirakan ohjeen olen tulostanut jostain blogista, jossa kerrotaan ohjeen olevan alunperin Kotivinkin sivuilta - ohje on kuulemma ainakin 20 vuotta vanha.

Tässä ohjeessa ei tarvita sähkövatkainta, pari kulhoa, mitat, puolukkasoseelle oma kippo ja puhtaat kädet riittävät. Ohjeessa tehdään kaksi erilaista muruseosta: toinen muruseos laitetaan sellaisenaan pohjaksi, päälle sokeroitu puolukkasose, ja kauramuruseos päälle. Piirakka on iso, tein sen 30 cm:n piirakkavuokaan, ja tulee nopeasti paistovalmiiksi.










KAHDEN MURUN PUOLUKKAPIIRAKKA

30 cm:n piirakkavuokaan (saa olla 4-5 cm korkeuttakin)

Pohjan murutaikina:

4,5 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
1,5 dl sokeria
150 g kylmiä voikuutioita
1 iso kananmuna

Väliin:

2 dl puolukkasosetta/puolukkasurvosta
1 dl sokeria

Pinnalle:

1,5 dl kaurahiutaleita
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
50 g kylmiä voikuutioita

1. Sokeroi puolukkasose syvälle lautaselle ja anna maustua hetki. Voitele iso 30 cm:n piirakkavuoka (tai laita pohjalle leivinpaperiympyrä). Lämmitä uuni 175 asteeseen.

2. Mittaa pohjataikinan kaikki ainekset kulhoon ja nypi käsin muruseokseksi. Mittaa samalla lailla toiseen kulhoon pinnan kauramuruseoksen ainekset ja nypi muruseokseksi.

3. Kaada pohjan muruseos piirakkavuoan pohjalle tasaiseksi murukerrokseksi. Älä taputtele lainkaan, vaan jätä muruseokseksi. Lusikoi puolukkasurvos tasaisesti murukerroksen päälle.

4. Ripottele kauramuruseos puolukkasurvoksen päälle tasaiseksi kerrokseksi.

5. Paista 175 asteessa uunin keskitasolla noin 45-50 min ylä/alalämmöllä.

Vaiheet:


1. Sekoita puolukkasose ja sokeri. Anna maustua hetki.

2. Mittaa muruseosten ainekset kulhoihin.

3. Nypi käsin muruseoksiksi.

4. Kaada pohjan muruseos tasaisesti voideltuun tai leivinpaperilla vuorattuun isoon piirakkavuokaan (korkeuttakin saa olla 4-5 cm). Älä taputtele muruseosta.

5. Lusikoi puolukkaseos muruseoksen päälle.

6. Ripottele kauramuruseos puolukkasoseen päälle tasaisesti.

7. Paista 175 asteessa uunin keskitasolla noin 45-50 min. Itse paistoin 50 min.
8. Anna piirakan jäähtyä ja makujen tasaantua.

9. Piirakkapohja on ihanan pehmeä ja siinä on jopa toffeemainen maku.


10. Nauti piirakasta kerman kera.

4 kommenttia:

  1. Mulla olis puolukkaa vaikka kuinka paljon pakkasessa, mutta en ole vielä päättänyt mitä niistä teen. Ehkä tämä voisi olla yksi vaihtoehto... :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puolukat on ihania! Anopilta sain taas talven puolukat - osan soseutin kylmiöön, suurimman osan pakastin. Monta ihanaa piirakkaa saa taas talvella tehdä ja meillä syödään puolukkaa ihan ruoankin kanssa. Tätä piirakkaa olen tehnyt usein, samoin kuin tuota sivupalkista löytyvää mascarpone-puolukkapiirakkaa - nam!

      Poista
  2. Kyllä olis pulukoita mitä käyttää...ihan riittävästi jo ennestään ja kuinka sollakkaan kun kanssasyöjä ilmestyi töistä 1½ ämpärillistä perkaamattomia puolukoita mukanaan.... voih....eihän se auttanut muuta kun ruveta perkaamaan... minä en ole tehnyt koskaan tällaista piirakkaa, joten jossakin vaiheessa kokeilen ilman muuta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan riivattua on märkiä marjoja perata...mutta on se sitten hienoa, kun on talvella mistä ottaa! Minä en varmaan ehdi vuodessa kaikkia käyttää, kun kolme pakastinta on ääriään myöten täynnä...meinaa vähän olla hamsterin vikaa :)
      Tätä piirakkaa kannattaa kyllä kokeilla, itse tykkään kovasti. Etenkin kun vähentelin sokeria alkuperäisestä reseptistä (tässä ohjeessa on jo pienemmät sokerimäärät).

      Poista

Olisi kiva tutustua sivujeni lukijaan. Jos haluat, voit jättää kommentin käynnistäsi :) Kommenttisi käväisee ylläpidon tarkastuksessa, joten se näkyy vasta pienellä (joskus suurella...) viiveellä. Bloggerissa tapahtuneiden muutosten takia kommentit jäävät usein saapumatta sähköpostiini, samoin kuin omat vastaukseni eivät näytä tulevan julkaistuksi -silti käyn kyllä viestit aina jossain välissä täällä lukemassa <3 Anne