lauantai 18. lokakuuta 2014

Valkosipulilevite ja vehnäinen pataleipä





Perjantai-iltaisin meillä on isännän kanssa tapana avata viinipullo ja istahtaa tv:n äärelle katselemaan hauskoja kotivideoita ja Vain elämää -jaksoja. Tänä iltana paistoin vehnäistä pataleipää viinipullon kaveriksi, ja tein ihanaa valkosipulilevitettä leivälle levitettäväksi. Toisen tarjoiluvadin täytin juustoilla, pähkinöillä, kuivatuilla viikunoilla, viinirypäleillä ja vaahterasiirapilla. Ihana viikonloppu :)










VALKOSIPULILEVITE

noin 5-6 dl eli reilu annos

250 g pehmeää voita
1/2 tl suolaa
ripaus mustapippuria
200 g Creme Bonjour ruohosipulituorejuustoa
2,5 normaalikokoista valkosipulinkynttä raastettuna
250 g maitorahkaa
(ripaus suolaa ja mustapippuria tarvittaessa)

1. Vatkaa ensin pehmeä voi, suola ja pippuri pehmeäksi vaahdoksi sähkövatkaimella.

2. Lisää tuorejuusto ja hieno valkosipuliraaste. Vatkaa ainekset yhteen.

3. Lisää viimeisenä rahka. Vatkaa vielä kaikki ainekset kunnolla tasaiseksi seokseksi. Maista maut - lisää tarvittaessa lisää suolaa ja pippuria. Laita valkosipulilevite kylmään jähmettymään hetkiseksi. Säilytä levitettä kannellisessa rasiassa jääkaapissa.

Vinkki: tämä levite on ihanaa myös uuniperunan täytteenä!











VEHNÄINEN PATALEIPÄ

1 leipä

3,5 dl lämmintä vettä (43-44 asteista)
2 tl suolaa
2 rkl vaahterasiirappia
2-2,5 tl kuivahiivaa
6-7 dl vehnäjauhoja
2 rkl rypsiöljyä

1. Sekoita lämmin vesi, suola ja vaahterasiirappi isossa kulhossa. Lisää kuivahiiva ja sekoita aineksia vispilällä.

2. Lisää 5 dl vehnäjauhoista, desilitra kerrallaan, ja vispaa jauhot hitaasti taikinaksi. Lisää öljy, vispaa vielä hetki. Lisää loput jauhoista ja vaivaa taikinaa hetki käsin. Peitä kulho liinalla tai tuorekelmulla ja laita vedottomaan paikkaan kohoamaan. Nostata taikina kaksinkertaiseksi - itse kohotin noin 1,5 - 2 tuntia ohjeessa olevalla kuivahiivamäärällä. Leivästä tulee kuitenkin aromikkaampaa ja kosteampaa pienemmällä määrällä kuivahiivaa ja 15-18 tunnin kohotusajalla.

3. Jauhota leipäkori tai kulho, ja laita palloksi taiteltu taikina uudelleen kohoamaan 45 min - 1 tunniksi. Tällä välin, laita iso (4-5 litran) kannellinen teräskattila tai kannellinen uunivuoka kylmään uuniin toiseksi alimmalle tasolle, säädä lämpötila 225 asteeseen ja anna kattilan kansineen lämmetä sen aikaa, kun leipä nousee korissa.

4. Ripottele kuuman kattilan pohjalle vehnäjauhoja, ettei leipä tartu kiinni, ja kippaa leipä kattilan pohjalle nostatuskorista. Viillä leivän pintaan viiltoja terävällä veitsellä tai leivänviiltimellä, itse viillän partaterämäisellä ohuella terällä ristiviillon keskelle. Laita kattilaan kansi päälle ja laita kattila leipineen uuniin paistumaan. 

5. Paista pataleipää 225 asteessa toiseksi alimmalla tasolla 30 min kansi kiinni. Sen jälkeen ota kansi pois ja paista vielä 15 min kansi auki. Kippaa leipä pois kattilasta ja anna jäähtyä. Leivästä tulee ihanan rapeakuorinen, mutta sisusta on pehmeän kuohkeaa. Nauti pataleipä ihanan valkosipulilevitteen kanssa.

Vaihekuvat pataleivän leipomiseen löytyvät täältä.






8 kommenttia:

  1. Ompa komea ja herkullisen oloinen leipä. Voisimpa kokeilla pataleivän tekoa, kun en ole koskaan vielä kokeillut. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Leena :) ja hyvää oli. Oli vaan niin kiire aikataulu, että piti määräajassa saada leipä uuniin, eli normaalisti olisin kohottanut leipää vähän kauemmin. Lähes lämpimänä leipä hävisi, ja slloinhan se parasta onkin. Tykkään leipoa leipää ihan perinteiselläkin tyylillä, mutta tämä padassa paisto on jotenkin niin kivaa. Ja tuo valkosipulilevite on meidän mielestämme ihanaa patongin ja vaalean leivän päällä - ja siinä on kunnolla valkosipulin potkua.

      Poista
  2. Tuo valkosipulilevite menee ehdottomasti testaukseen. Täytyy vaan tehdä sitä niin kun on tulossa muutakin väkeä syömään. Muuten syön sen itse kaiken. Vaikka lusikalla ihan pelkältään.... ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :) Kyllä meilläkin tuota levitettä maistellaan...se on vaan niin hyvää. Kannattaa muistaa laittaa sitä suolaa riittävästi, sillä rahkan maku imaisee suolan yllättävän hyvin. Levitteessä on ihana rakenne kun saa olla kylmässä hetken. Ihanaa suolakeksien päällä, ruisleivän päällä ja itse käytän välillä perunojen kastikkeenakin.

      Poista
  3. Herkkuyhdistelmä. Tykkään kans kaikenlaisista itse tehdyistä levitteistä leivän päällä....vaikkakin nykysin tulee leipää syötyä todella harvoin. vaan voihan sitä joskus herkutella... pitää katella laktoosittomat ainekset kaupasta ja tehä minunkin vastaavaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo valkosipulilevite on turhan hyvää. Meilläkin yritetään viikolla karsia leivän syöntiä, mutta viikonloppuna saa herkutella. Vaaleasta leivästä en yleensä välitä, mutta pataleipänä on hyvää.

      Poista
  4. Tuohan on melkein sama kuin no-knead-leipä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo ohjeen alkuperäinen versio löytyy linkistä, jossa vinkataan vaihekuviin. Tämä ohje on ollut pataleivän nimellä Cebicin keittiössä -blogissa. Lisäksi muistan nähneeni jo muutamia vuosia sitten tv:ssä kanadalaiskokki Laura Calderin tekemänä Näin teet ranskalaista ruokaa -ohjelmassa Boule-nimisen leivän, joka paistettiin kattilassa ja resepti on suunnilleen tämä sama. Yhtä ja samaa alkuperää taitaa olla kaikki pataleipäreseptit :)

      Poista

Olisi kiva tutustua sivujeni lukijaan. Jos haluat, voit jättää kommentin käynnistäsi :) Kommenttisi käväisee ylläpidon tarkastuksessa, joten se näkyy vasta pienellä (joskus suurella...) viiveellä. Bloggerissa tapahtuneiden muutosten takia kommentit jäävät usein saapumatta sähköpostiini, samoin kuin omat vastaukseni eivät näytä tulevan julkaistuksi -silti käyn kyllä viestit aina jossain välissä täällä lukemassa <3 Anne