lauantai 25. lokakuuta 2014

Karjalanpaisti

Perinteinen karjalanpaisti on meillä usein laitettu ruoka. Itse tykkään, että karjalanpaistilihat ovat vähän suurempina kuutioina ja mausteena käytän vain suolaa, kokonaisia maustepippureita ja laakerinlehteä. Sipulitkin kuuluvat sekaan, mutta porkkanat yleensä ei. Itse en käytä lihoja paistinpannulla, vaan teen vanhaan tyyliin: lihat pataan, mausteet ja sipulinpuolikkaat sekaan, ja kylmää vettä päälle. Uunissa hauduttelen lihoja noin 3-3,5 tuntia - ja hyvää on aina tullut.

KARJALANPAISTI

iso uunivuoallinen

noin 1,5 kg isoja karjalanpaistilihakuutioita (possua ja nautaa)
4-5 pienehköä sipulia
4-5 tl suolaa
4-5 laakerinlehteä
10 kpl kokonaisia maustepippureita
kylmää vettä niin paljon, että lihat peittyvät

1. Laita karjalanpaistilihat isoon uunivuokaan. Itse käytän useimmin lasista suurta lasagnevuokaa.

2. Halkaise kuoritut sipulit kahtia ja laita puolikkaat lihojen sekaan. Ripottele lihojen pinnalle suola, laakerinlehdet ja kokonaiset maustepippurit.

3. Kaada kylmää vettä lihojen päälle, kunnes lihat peittyvät juuri ja juuri vedellä. 

4. Paista 180 asteessa uunin toiseksi alimmalla tasolla noin 3-3,5 tuntia, kunnes lihat ovat pehmeitä ja kypsiä. Itse käyn tunnin välein sekoittelemassa lihoja, että alimmaisetkin lihat saavat vähän paistoväriä ja pinnan lihapalaset eivät kuivu. Loppuvaiheessa vuoan voi peittää foliolla tai kannella. Itse annan lihojen olla 3 tuntia uunissa, lämpö päällä, ja puoli tuntia hauduttelen jälkilämmöllä.

5. Meillä karjalanpaisti nautitaan ihan keitettyjen perunoiden, porkkanaraasteen, yksinkertaisen salaatin ja puolukoiden kera.


Vaiheet:

1. Laita lihat isoon uunivuokaan. Lisää sipulinpuolikkaat, maustepippurit, laakerinlehdet ja ripottele suola lihojen pinnalle.

2. Kaada kylmää vettä lihojen päälle niin paljon, että lihat juuri ja juuri peittyvät.

3. Paista karjalanpaistia 180 asteessa uunin toiseksi alimmalla tasolla noin 3-3,5 tuntia. Käy 45 min-tunnin välein sekoittelemassa lihoja toisin päin. Tämä kastike paistui 3 tuntia 15 min uuninlämpö päällä, ja noin puoli tuntia jälkilämmössä. Lihojen pitää kypsyä pehmeiksi ja mureiksi.
4. Ja hyvää tuli :) 


2 kommenttia:

  1. Herkkua on. Kuuluu meilläkin ehdottomast suosikkiruokiin....ja on niin helppoa tehdäkkin. Mulla karjalanpaistiin kuuluu lisäks ylensä porkkanaa isoina paloina. Kotona laitettiin myös maksaa, munuaisia ja sydäntäkin aikoinaan, vaan niistä olen lähes luopunut, maksaa laitan joskus sekaan. Pitkään pitää ehottomasti haudutella....minä joskus ruskistelen lihat pannulla tai kuivassa vuoassa ensin uunissa, vaan ei sillä isoa eroa ole liemen kirkkauteen... useinmiten teen samalla tavalla mitä sinäkin. Pari viikkoa on meidän viime kerran karjalanpaistin syönnistä, joten johan sitä voisi taas tehdäkkin...

    VastaaPoista
  2. Hyviä ohjeita on netti täynnä. Helpoin tapa on ottaa esim. lasipata, pohjalle suolaa, sen päällr kerroslihapaloja, pari kole liivaten lehta, kokonaisia maustepippureitan10-15 ja suolaa lihoille ja sipuli siivuja. Ja taas lihaa, suolaa, pipppuria ja sipulisiivuja ja mikä tärkeintä, viimeinen pintakerros erittäin läskistä sika ja suolaa. Pitää olla sellaista joka nielaistessa muljahtaa nielusta alas! Sitten kansi päälle ja uuniin, siellä se paistuunilman kääntämisiä ja hyvää tulee kun on läskiäntarpeeksi!!

    VastaaPoista

Olisi kiva tutustua sivujeni lukijaan. Jos haluat, voit jättää kommentin käynnistäsi :) Kommenttisi käväisee ylläpidon tarkastuksessa, joten se näkyy vasta pienellä (joskus suurella...) viiveellä. Bloggerissa tapahtuneiden muutosten takia kommentit jäävät usein saapumatta sähköpostiini, samoin kuin omat vastaukseni eivät näytä tulevan julkaistuksi -silti käyn kyllä viestit aina jossain välissä täällä lukemassa <3 Anne