Sunnuntaina meillä oli isännän kanssa kihlapäivä. Hirveän kauan sitten luiskuteltiin punaisella Mitsubishillä Seinäjoelle kihloja ostamaan. Satoi juuri ensilumi, alla kesärenkaat, ja 18-19 kesäiset nuoret hullut lintsasivat maanantaipäivänä koulusta ostaakseen sormukset. Auton kasettisoittimessa soi ELO:n kasetti ja olimme niin onnellisia. Ja onni tuntuu yhä jatkuvan. ❤️
Kihlapäivänä tehtiin päivälliseksi sitä, mistä puoliso tykkää, eli valkosipuli-kermaperunoita, kermakastiketta ja härän sisäfilepihvejä - jälkiruoaksi nautittiin pekaani-suklaajuustokakkua ja kahvia. Ja vietettiin ihana lomapäivä yhdessä kotosalla :)
VALKOSIPULI-KERMAPERUNAT UUNISSA
pyöreä iso uunivuoallinen
1,5 kg Rosamunda-perunaa (paino kuorineen) kuorittuna ja viipaloituna
2 sipulia viipaloituina
5 valkosipulinkynttä viipaloituina
loraus rypsiöljyä ja nokare voita sipulien paistoon
2 dl kuohu- tai vispikermaa
2 dl kevytkermaa
suolaa
mustapippuria
valkosipulijauhetta
Pinnalle:
korppujauhoja
voikuutioita
1. Voitele syvä, pyöreä, parin litran uunivuoka. Laita muutamia voinokareita vuoan pohjalle. Ruskista sipuliviipaleita paistinpannulla öljyn ja voin seoksessa, lisää ripaus suolaa sipulien päälle. Laita valkosipuliviipaleet pannulle vasta loppuvaiheessa ja kuullota vielä hetki.
2. Lado pohjalle 3 kerrosta perunaa. Mausta ripauksella suolaa, mustapippuria ja valkosipulijauhetta. Lisää 1/3 kuullotetusta sipuliseoksesta maustettujen perunaviipaleiden päälle. Toista tämä vielä kaksi kertaa eli kolme kerrosta perunaviipaleita, mausteet ja sipuliseos.
3. Lado pinnalle loput perunaviipaleet ja lisää perunoiden päälle vielä vähän mausteita. Lisää 1/3-1/2 tl suolaa kermaseokseen ja kaada kermaseos vuokaan perunoiden päälle. Ripottele pinnalle pari kourallista korppujauhoja ja laita pieniä voinokareita korppujauhojen päälle.
4. Paista 200 asteessa uunin toiseksi alimmalla tasolla noin tunti. Sammuta uuni ja jätä vuoka uuniin vielä 30 minuutiksi, jos käyttämäsi vuoka on korkea - matalammassa ja suuremmassa vuoassa kypsyy tietysti nopeammin.
HÄRÄN SISÄFILEPIHVIT
4 kpl mureita härän sisäfilepihvejä (lihatiskiltä, valmiiksi leikattuja)
suolaa, mustapippuria
paistamiseen rypsiöljyä ja voita
1. Ota pihvit huoneenlämpöön tuntia ennen paistamista. Painele pihvejä käsin hieman ohuemmiksi (ei ole pakko) - mureaa pihviä ei tarvitse nuijia, vaan pieni painelu riittää. Mausta pihvien molemmat puolet pippurilla ja suolalla.
2. Laita iso paistinpannu kuumenemaan. Laita pannuun kunnon loraus rypsiöljyä ja kunnon pala voita - itse tykkään paistaa pihvit runsaassa rasvassa ja kuumalla pannulla. Omalla induktioliedelläni paistoin pihviä ensin 4,5 minuuttia ja käänsin pihvin. Toinen puoli paistui noin 4 min, välillä en sorkkinut pihviä yhtään, vaan se sai paistua omassa rauhassaan. Kääräise pihvit folion sisään 10-15 minuutiksi, pihvit jatkavat vielä kypsymistä. Me pidämme puolison kanssa vähän raaemmasta pihvistä.
KERMAKASTIKE
pihvien paistoliemi mausteineen
2 dl kuohu- tai vispikermaa
1. Jätä pihvien paistoliemi mausteineen pannulle. Kaada sekaan purkillinen kermaa ja kiehauta seos. Maista maut, lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.
Vaiheet:
2. Voitele syvä uunivuoka ja lisää pohjalle muutamia voinokareita. Lado ensin perunaa 2-3 kerrosta pohjalle. |
4. Lisää loput perunaviipaleet pinnalle. Mausta suolalla, mustapippurilla ja valkosipulijauheella. Lisää kermojen sekaan vähän suolaa ja pippuria, kaada kermaseos tasaisesti perunoiden päälle. |
6. Paista 200 asteessa uunin toiseksi alimmalla tasolla 1 tunti. Sammuta uunista lämpö ja jätä vuoka vielä puoleksi tunniksi jälkilämpöön. Jos teet laakeampaan uuniastiaan, paistoaika on lyhyempi. |
7. Isäntä toi Härmän RoadHousen lihatiskiltä taas niin mureita härän sisäfilepihvejä! Ota pihvit huoneenlämpöön tuntia ennen paistoa. Mausta molemmin puolin suolalla ja mustapippurilla. |
8. Laita kuumalle pannulle kunnon loraus rypsiöljyä ja reilu pala voita. |
9. Paista pihvejä noin 4,5-5 min toiselta puolelta. Pannu saa olla kuuma. Anna pihvien paistua rauhassa. |
10. Paista toista puolta vähemmän aikaa. Pihvien pitää pysyä mehukkaina ja keskiosa saa jäädä punertavaksi. Jos pidät kypsästä pihvistä, paista hetki kauemmin. |
14. Kihlapäivän päivällisellä nautittiin valkosipuli-kermaperunoista, härän sisäfilepihvistä ja salaatista - puolison toiveiden mukaan :) |
Oikein hyvää kihlapäivää teille, mukava tarina nuoruudesta ja loistavat sapuskat tässä ja nyt!♥
VastaaPoistaKiitos, Eija 💜 Kihlapäivä on säilynyt paremmin muistissa kuin hääpäivä :) Ihania muistoja, nuoruuden hulluutta ja huumaa...
PoistaIhana stoori! Onnea vaan kihlapäivän johdosta. :)
VastaaPoistaKiitos, Sari <3 Kyllä vuodet ovat vilahtaneet...nyt on jo oma poika kihloissa :)
PoistaTuli näläkä. Pittää alakaa heti kokkaamaan tuo satsi. Pihvit vaan on hitven sisäfilee pihvejä. ☺
VastaaPoistaHyvältä kuulostaa. Hirvi kelpaisi minunkin pöytääni :)
Poista