Ulkomaisia leivontasivustoja selatessani törmäsin banaanipiirakkaan, joka tehtiin lasivuokaan kerrostaen. Yleensä en ole kauhean ihastunut banaanin makuun leivonnassa, mutta ajattelinpa kokeilla taas niitäkin monen vuoden tauon jälkeen.
Alkuperäisessä ohjeessa oli aivan liikaa sokeria, joten laitoin omaan versiooni 3 dl vähemmän. Silti piirakkaan jäi kunnolla makeutta. Alkuperäisen lasagnevuoan sijaan leivoin piirakan uunipellille. Piirakan pohjataikinan sokerin vaihdoin fariinisokeriin ja rasvaa vähensin reippaasti, samoin vähensin muruseoksen määrää, kun sitäkin tuntui olevan kahden piirakan tarpeisiin. Alkuperäinen ohje löytyy Cookies and Cups -sivustolta Banana Bread Crumb Cake -nimellä. Tässä julkaistu ohje on oma muunnokseni reseptistä.
Tästä piirakasta tuli todella hyvää. Piti jo lämpimänä leikata palanen, kun tuoksui niin hyvälle. Tämän jälkeen tiedän, mihin upotan ylikypsät banaanit :)
Banaani-murupiirakan voi tarjoilla kahviherkkuna sellaisenaan, tai lämpimänä vaniljajäätelön tai vaniljakastikkeen kera.
BANAANI-MURUPIIRAKKA
iso uunipellillinen
3 kookasta banaania
120 g pehmeää voita tai margariinia
4 dl fariinisokeria
2 isoa kananmunaa
2 tl vaniljasokeria tai vaniljauutetta
5,5 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
2 dl maitoa huoneenlämpöisenä
Muruseos pinnalle*:
4 dl sokeria
4 dl vehnäjauhoja
160 g kylmää voita kuutioina
*Muruseosta riittää myös tämä vähempi määrä (testasin):
3 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
125 g kylmää voita tai margariinia kuutioina
1. Vatkaa banaaniviipaleet ja pehmeä voi tasaiseksi soseeksi kookkaassa kulhossa. Lisää seokseen fariinisokeri, munat ja vaniljasokeri. Vatkaa seosta pari minuuttia.
2. Sekoita toisessa kulhossa vehnäjauhot, leivinjauhe ja suola keskenään. Lisää jauhoseos vuorotellen maidon kanssa taikinaan, vatkaa vain ainekset nopeasti sekaisin.
3. Kaada taikina paperoidulle uunipellille. Tee muruseos pinnalle: nypi kaikki ainekset kulhossa pieniksi muruiksi. Ripottele muruseos piirakkataikinan pinnalle mahdollisimman tasaisesti. Muruseosta tulee paksu kerros.
4. Paista piirakkaa 175 asteessa uunin keskitasolla (ellei keskitasoa ole, toiseksi alimmalla tasolla) noin 30-35 min, kunnes tikulla keskelle pistettäessä tikku jää puhtaaksi. Banaani-murupiirakan voi tarjota lämpimänä tai kylmänä, sopii hienosti vaniljajäätelön tai vaniljakastikkeen kaveriksi.
Vaiheet:
3. Lisää banaaniseokseen fariinisokeri, munat ja vaniljasokeri (vaniljauute). Vatkaa seosta pari minuuttia. |
5. Sekoita kuivat aineet eli vehnäjauhot, leivinjauhe ja suola ensin keskenään. Lisää jauhoseos vuorotellen maidon kanssa taikinaan. |
12. Toisella kerralla vähensin muruseoksen määrää: 3 dl sokeria + 3 dl vehnäjauhoja + 125 g laktoositonta margariinia, ja aivan riittävästi muruseosta tuli pinnalle vähemmälläkin määrällä :) |
Tämä piirakka oli todella hyvää. Parhaimmillaan seuraavana päivänä, kun banaani maistuu paremmin. Säilyi hyvänä jääkaapissa rasiassa koko viikon. Enpä moiti enää banaaneja leivonnassa :) |
Päiväkahvin kera... |
mieheni rakastui tähän piirakkaan, fantastista pienen vaniljakastikevaahtonokareen (sanahirviö) kanssa!
VastaaPoistaMinä odotan vielä isännän tuomiota, kun tulee töistä ja saa maistaa pitkästä aikaa banaanileivonnaista. Itse tykkäsin kovasti mausta, tuo murukerros sopi täydellisesti banaanin kanssa :)
PoistaOnko tämä ohje siis se, josta olet vähentänyt sokerin ja rasvan määrää?
VastaaPoistaKyllä on ja silti tuota sokeria on yllin kyllin! Tuota muruseosta on tosi paljon, ja siinä on runsaasti sokeria - riittäisi varmaan pienempikin määrä esim. muruseokseen vain 3 dl jauhoja ja 3 dl sokeria ja sopivasti voita. Alkuperäisessä oli 5,5 dl molempia...mutta hyvää tuo piirakka oli, ei maistunut liikaa banaanille.
Poista...ja tuossa pohjassa oli alunperin myös 5,5 dl sokeria - vähensin sen suosiolla 4 dl:aan ja se on minusta nyt kohdallaan.
Poistammm... herkkua! Tässä tulee ihan vesi kielelle :)
VastaaPoistaPS. 7 minuutin kakku testattu ja kuorrutettu tuorejuusto-kuorrutteella... aivan mielettömän hyvää!!!
Oli kyllä niin hyvää...aamulla piti lohkaista oikein jättipala kahvin kanssa. Aion kyllä tehdä toisen piirakan vanhan loputtua. Ja vaikka tuota muruseosta pinnalla on oikein Porvoon mitalla, niin se on kyllä niin herkkua paiston jälkeen.
PoistaJa meidän lemppareita on myös tuo 7 minuutin kakku: se on jotenkin aina niin pehmeää ja mehevää - ihana vaalea kahvikakku. Yleensä juhlissa kahvikakut eivät tee niin kovin kauppaansa, mutta tämä 7 minuutin kakku menee aina.
Näyttää suorastaan helkkarin hyvältä, tätä on ihan pakko tehdä! Terveisin banaanifani☺
VastaaPoistaJa olikin sitä :) Ja tämä on ihme, että minun suustani tulee kehuja banaanileivonnaiselle. Tämä oli ihan sairaan hyvää...miten banaanista voi tulla jotain näin herkullista! Äiti käväisi juuri kylässä, eikä ole mikään makeanystävä enää, mutta kyllä tykkäsi tästä piirakasta. Oli myös niin puolison mieleen, että uusi piirakka tehdään ensi viikolla :)
PoistaAivan ihana piirakka ja helppo tehdä! Olinkin jo kyllästynyt iänikuiseen banaanikakkuun johon olen tummuneet banaanit upottanut.
VastaaPoista:) Minä tein tänään taas pellillisen tätä. Kokeilin vähän vähentää tuota murupäällystettä, vaikka aivan ihanaa onkin tuolla runsaalla päällysteohjeella tehtynä. Ihan hyvää tuli tuolla pienemmälläkin määrällä.
PoistaJuuri tuli uunista..taivaallisen hyvää!! En kerenny ees vaniljakastiketta lurauttaa😊. Kiitos! Sinulla ihana blogi..ihania ohjeita ja mahtavat kuvat..iso kiitos sinulle
VastaaPoistaKiitos paljon :) Kohta kokkaillaan taas lisää. Helmikuu on mennyt työkiireissä, mutta uusia reseptejä odottaa :)
PoistaVoi herrantähären ku tästä tuli hyvää...! Sokeria laitoin hieman vähemmän, 3 dl, kun ei enempää fariinia kaapissa ollut. Olisi varmaan vielä pienemmälläkin sokerimäärällä maistunut herkulliselta... Tein tämän satsin pienempään vuokaan ja vähensin murutaikinaa 2dl:n veroiseksi. Muruihin lisäsin rouhittua saksanpähkinää, murut upposivat kohoavaan taikinaan aika raakasti (tiedä johtuiko pähkinöistä vai vain turpoavasta kakusta), muttei se mitään, maku oli silti aivan ihana!
VastaaPoistaHei Janna :) Tämä on sellainen ohje, että kestää muunnella ja väännellä vaikka miten, ja aina tulee hyvää. Meillä tämä piirakka menee tosi nopeasti - banaanikakut tahtoo jäädä kylmiöön kuivumaan, vaikka samat ainekset on. Olen kokeillut eri mausteitakin, ja kardemummalla tuli aivan ihanaa. Täytyypä kokeilla myös tuota pähkinälisäystä ja vaikkapa vaahterasiirappia. Nam!
PoistaHei, mitenköhän tämä onnistuisi gluteenittomista jauhoista, onko sinulla kokemusta? Pakko kokeilla tätä piirakkaa! :)
VastaaPoistaHei! En ole vielä ehtinyt kokeilla tätä gluteenittomana, mutta on sen verran yksinkertainen piirakka, että varmasti onnistuu myös gluteenittomilla jauhoilla. Eikun kokeilemaan :)
PoistaOlipas mukavia reseptejä. Heti testattava useampiakin ohjeita. Työpaikan kahvipöydässä kaikki hupenee nopeasti,
VastaaPoistajos kotona ei heti kaikki mene parempiin suihin. Sinulla on helpot ja hyvät ohjeet. Tykkään kovasti rennosta, sellaisesta "tavallisesta" kirjoitustyylistä, joka sinulla juuri on. Kiitos :-)
Kiitos, Kirsi-Mari <3 Tämä piirakka on varmasti työpaikan kahvipöydässä menestys :) Olisikin taas vaihtelua raparperi- ja mustikkapiirakoiden jälkeen leipoa tätä banaanipiirakkaa, joten taidanpa viikonlopuksi (kesäloman päättymisen kunniaksi) tehdä pellillisen tätä. Ja laittaa tuon runsaamman murupäällisen, ettei pääse paino vaan laskemaan... ;)
PoistaHei, ajattelin kokeilla reseptiäsi koska tämä vaikuttaa niin hyvältä! Toimiiko samalla ohjeella jos fariinisokerin sijaan käyttääkin tavallista sokeria? Onko molemmissa versioissa eroja lopputuloksen suhteen? Kiitos, että jaoit reseptin! :)
VastaaPoistaHei :) Onnistuu ihan tavallisellakin sokerilla hyvin. Fariinisokeri antaa kyllä mukavasti syvyyttä ja kinuskista makua piirakkaan, mutta hyvää tulee, vaikka käyttäisi vain valkoista sokeria. Ehdottomasti kokeilun arvoinen piirakka, ja meillä pidetään tästä kovasti :)
PoistaTodella hyvää makean ystävälle; suosittelen! Banoffeeseen on meillä banaaneja käytetty mutta nyt taisi tulla uusi herkullinen käyttökohde! Kiitso hyvästä toimivasta reseptistä!
VastaaPoistaOle hyvä :) Tämä on kyllä ollut yksi meidän lempipiirakoista, kun välillä kyllästyy marja- ja omenapiirakoihinkin, vaikka hyviä ovatkin. Tässä kuussakin olen tehnyt kolme banaanipiirakkaa, yksi lähti mehen mukana itä-Suomeen kalastusporukan kahvipöytään ja siitä oli tykätty. Pitäisikin kehitellä useampia piirakoita, joihin banaaneja saisi upotettua, koska harvoin tulee banaaneja syötyä ihan siltään.
PoistaIhan pakko kokeilla tätä viikonlopuksi. Yritän tehdä gluteenittomista jauhoista. Katsotaan miten käy.
VastaaPoistaTerv. Merja
Hei Merja :) Kerroppa miten onnistui gluteeniton piirakka, kun kokeilet :)
PoistaEn tykännyt. Onko sitten meillä Kanarialla vielä makeemmat banaanit mutta kyllä oli ällön makeeta..
VastaaPoistaEihän kaikilla voi olla sama maku :) Itse en kyllä omista piirakoistani saanut liian makeita, mutta voisiko pelkkä banaanien makeus olla niin erilaista? Vai ovatko sokeritkin erilaisia?
PoistaHarmi, jos meni hukkaan hyvät aineet ja piirakka ei miellyttänyt.
Muuten ok. Mutta tohon päälliseen kannattaa ettiä joku toinen muruseos ohje. Tuntu kuin pureskelisi sokeria vaan. T. Rakastan makeaakin
VastaaPoistaPäälliseenhän voi vähentää sokeria ja lisätä esim. kaurahiutaleita. Voisi taittaa muruseoksen makeutta useamman makuun sopivaksi :)
PoistaOn kyllä todellinen herkkupommi, kolesterolipommi ja kokonaisuudessa terveyspommi. Mutta hyvää varmasti on.
VastaaPoista:) Juu, ihan kaikkia näitä.
Poistaoli tosi jees
VastaaPoistaTätä tulee aina nykyisin tehtyä, kun jää banaaneja mustumaan kulhoon. Erilaisilla mausteilla saa kivaa vaihtelua, joulunaikaan maustoin piirakan piparimausteella ja tuli ihan hyvää.
PoistaHyvää oli ja onnistui myös gluteenittomana. Mutta jos teen toiste, niin vähennän sokeria huomattavasti! Oli kyllä ihan hirvittävän makeaa!
VastaaPoista:) Kannattaa tosiaan säätää oman makeansietokyvyn mukaan sokerin määrää. Hyvää tulee varmasti sokerimäärän vähentämiselläkin <3
PoistaHei, mulla jäi tuo pohja märäksi ja tiiviiksi. Mikähän vikana? Pidin n. 35min uunissa. Käytin oivariinia rasvana pohjassa.
VastaaPoistaVaikea sanoa, mistähän johtuu, että pohja jäi kosteaksi...Pohja on kyllä mehevä, mutta ei sen pitäisi märäksi ja tiiviiksi jäädä. Itse en ole Oivariinia koskaan käyttänyt pohjaan, voisiko johtua siitä?
PoistaIhanan helppo ohje 🙂 puolet piirakasta meni heti kun naapurinkin lapset tuli maistamaan 😄 mut voi että kun olikin hyvää seuraavana päivänä 😍 kiitos ihanasta reseptistä!
VastaaPoistaOle hyvä <3 Ihanaa juhannusta teille!
PoistaUunissa juuri. Kiitos reseptistä
VastaaPoistaMinä ripautin kanelia sekaan, koska ei ollut fariinisokeria kaapissa, enkä päässyt koronan vuoksi hakemaan. Uunissa on vielä, saapi nähdä miltä maistuu. 😊
VastaaPoistaMietin mitä pyöräytän vieraille banaaneista, ja tulin kokeilleeksi tätä reseptiä. Onnistui tosi hyvin ja maistuu hyvältä! Suosittelen kokeilemaan!! Maistuu hieman lämpimänä, mutta taatusti vielä parempaa kylmänä.
VastaaPoistaKiitos, tosi hyvä ja selkeä ohje ❤️
VastaaPoista