Sipulikeiton pinnalle tein valkosipulinmakuisia krutonkeja patongista ja krutonkien päälle gratinoitiin vielä tuhti kerros gruyere-juustoraastetta. Keitto tarjoiltiin tulisen kuumana. Ihanaa talviruokaa!
RANSKALAINEN SIPULIKEITTO
6 hengelle
6-8 isoa sipulia viipaloituna
150 g voita
3 dl valkoviiniä
1,75-2 litraa lihalientä (käytin liemeen joulukinkun paistolientä)
suolaa, mustapippuria
Pinnalle
krutongeiksi: vaalea patonki viipaloituna tai vaaleahkoa paahtoleipää 6 siivua
voisulaa
3-5 valkosipulinkynttä (timjamia tai rosmariinia)
200 g gruyere-juustoa raastettuna
1. Laita voi paistinpannulle lämpiämään. Viipaloi sipulit ohuiksi viipaleiksi ja laita pannulle miedolle lämmölle hautumaan. Aluksi saa olla vähän lämpimämmällä liedellä hautumassa (itse käytin induktion 6-7 lämpöä (asteikko 1-9) puolisen tuntia, sekoitellen usein. Sitten alensin lämpöä 5-6:een. Sipulit hautuivat yli 1,5 tuntia pannulla, kunnes vaaleanruskeita. Itse en tykkää kovin tummanruskeiksi haudutetuista sipuleista, joten jätän sipulit vaaleanruskeiksi - vaan voi paahtaa ruskeammiksikin.
2. Kaada valkoviini sipulien sekaan. Kiehauta melko voimakas lihaliemi kuumaksi ja lisää sipulien päälle. Käytä sen verran lihalientä, että sipulikeitto jää sopivan sakeaksi. Keitä 10 min kohtuullisella lämmöllä, lisää lihalientä tarvittaessa. Ripauta sekaan suolaa ja mustapippuria maun mukaan.
3. Tee krutongit. Viipaloi patonki 1-1,5 sentin viipaleiksi, sipaise voisulaa molemmin patonkisiivua. Paahda patonkisiivut uunissa molemmin puolin vaaleanruskeaksi -grillivastuksen alla tämä käy nopeasti. Hiero halkaistulla valkosipulinkynnellä paahdetun patonkiviipaleen molempia puolia.
4. Annostele sipulikeitto kuuteen uuninkestävään annoskulhoon. Laita jokaisen annoskulhon pinnalle 4-5 patonkikrutonkia eli keiton pinta peittoon. Ripottele pinnalle halutessasi timjamia tai rosmariinia. Laita kourallinen juustoraastetta krutonkien pinnalle jokaiseen annoskulhoon. Nosta kulhot grillivastuksen alle ja anna juuston sulaa krutonkien pinnalle. Tarjoa ja nauti oluen tai valkoviinin kera.
Vaiheet:
1. Viipaloi sipulit ohuiksi viipaleiksi. |
2. Laita korkealaitaiseen paistinpannukasariin tuhdisti voita ja anna voin sulaa pannulle. |
4. Tunnin kuluttua oltiin vasta tässä pisteessä, hitaasti hyvä tulee. |
5. Tässä vaiheessa sipulit ruskistuvat nopeasti, joten ei kannata lähteä pannun ääreltä. |
6. Kiehauta lihaliemi: itse tein lihaliemen joulukinkun paistoliemeen, jonka olin säilönyt kuutioina. Liemi saa olla vahvan ja lihaisan makuista. |
8. Tee krutongit keiton pinnalle. Viipaloi patonki siivuiksi. |
9. Sulata voita, kuori muutama valkosipulinkynsi ja raasta juusto. |
10. Sipaise sulatettua voita molemmin puolin patonkisiivua ja paahda hetki uunissa, molemmin puolin. Hiero rapeat patonkisiivut valkosipulinkynnen puolikkailla. |
11. Annostele sipulikeitto annoskulhoihin. |
12. Laita keiton päälle krutongit, päälle voi ripotella vähän rosmariinia tai timjamia. |
13. Laita reilusti gruyere-raastetta krutonkien päälle ja gratinoi grillivastuksen alla hetki. |
14. Ihana nälkä! |
15. Keitto tuoksuu aivan taivaalliselle... |
16. ...ja maistuu aivan yhtä hyvälle. |
Ja keiton jälkeen uunissa paistui herkullinen vuokaleipä :) |
On paras ruokablogi ja ihania kakkuohjeetä joka löytyy KIITOS
VastaaPoistaKiitos paljon <3 Onpa kivaa, kun tykkäsit ohjeista. Toivottavasti löytyy jatkossakin mukavia ohjeita :)
PoistaKIITOS HYVISTÄ RESEPTISTÄ
VastaaPoistaOle hyvä vain <3 mukavaa, jos löytyy muillekin sopivaa kokattavaa :)
PoistaLukeutuu minulla lempparikeittoihin, vaikka harvoin tuleekin tehtyä. Talvipäivän kunniaksi voisikin lähipäivinä kokkailla sipulikeittoa.
VastaaPoistaMeillä myös suosittu keitto. Luulin, että tästä riittää keittoa kahdellekin päivälle meidän kahden hengen taloudessa, mutta mitä vielä...Puoliso jäi illalla puuhailemaan 3D-tulostimensa kanssa ja minä menin nukkumaan - aamulla huomasin, että keitto oli haihtunut savuna ilmaan :) Tai sitten meillä on isoja hiiriä...
Poista