Kruunun kakku on, varsinkin Ruotsissa, hyvin suosittu gluteeniton manteli-perunakakku. Itse tutustuin kakkuun suosikkiohjelmani Strömsön kautta, jossa kokki Paul Svensson jakoi tämän ihanan mehevän ja kostean herkkukakun ohjeen. Strömsön kakku maustettiin sahramilla, ja niin tein minäkin. Ellei sahramin mausta pidä, sen voi korvata raastetulla sitruunankuorella. Kakkuun ei käytetä lainkaan kohotusaineita.
Kruunun kakku on tarkoitettu pieneksi kahvikakuksi, mutta minä leikkasin kakun kahtia ja täytin kakun vaniljavaahdolla ja vadelmilla. Kakun rakenne oli ihanan samettinen, paksu ja pehmeä - ja erittäin kostea. Ihastuin!
eli STRÖMSÖN GLUTEENITON MANTELI-PERUNAKAKKU
(1,5 litran pieneen leipävuokaan)
100 g pehmeää voita
0,5 g sahramia (Meiran sahramipussi on 0,5 g) tai 1/2-1 sitruunan raastettu kuori
2 dl sokeria
2 keltuaista
200 g keitettyä, kylmää perunaa (3 kpl)
160 g mantelijauhetta (2 kpl Meiran à 80 g pusseja kuoretonta mantelijauhetta)
4 valkuaista
Tarjoiluun:
vaniljavaahtoa (ohje mukana)
1 rasiallinen pakastevadelmia
tomusokeria
Tarjoiluun:
vaniljavaahtoa (ohje mukana)
1 rasiallinen pakastevadelmia
tomusokeria
1. Voitele ja jauhota gluteenittomilla korppujauhoilla tai kookoshiutaleilla pieni 1,5 litran leipävuoka (oma vuokani oli 28x11cm, mutta pienempäänkin mahtuu hyvin). Lämmitä uuni 175 asteeseen, ritilä alatasolle. Jos haluat kakusta korkeamman, tee pienempään vuokaan.
2. Vatkaa ensin valkuaiset kovaksi vaahdoksi, näin ei tarvitse välillä pestä vispilöitä. Jätä valkuaisvaahto odottamaan. Vatkaa toisessa kulhossa pehmeä voi, sahrami ja sokeri kuohkeaksi. Lisää keltuaiset ja vatkaa pari minuuttia.
3. Raasta keitetyt perunat (tai purista puristimen läpi). Lisää seokseen vuorotellen raastettua perunaa ja mantelijauhetta. Vatkaa seosta kunnolla.
4. Kääntele valkuaisvaahto varovaisesti muun taikinan sekaan. Kaada taikina vuokaan.
5. Paista kakku 175 asteessa uunin alatasolla noin 50-60 min ylä/alalämmöllä. Testaa kypsyys cocktailtikulla. Itse pidin tuon 60 min.
Jäljelle jääneistä keltuaisista voi tehdä esim. vaniljavaahdon kakun kera nautittavaksi.
VANILJAVAAHTO
2 keltuaista
2 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria + 1/2 tl vaniljajauhetta (tai 2 tl vaniljasokeria)
2 dl vispikermaa
Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Vatkaa kerma ja vaniljasokeri vaahdoksi eri kulhossa. Jos teet sitruunalla maustettua kakkua, voit käyttää vaahtoon vaniljasokerin sijasta 1/2 sitruunan raastetun kuoren ja 1 rkl puristettua sitruunamehua. Yhdistä vaahdot. Tarjoa vaniljavaahto sahramisen manteli-perunakakun ja vadelmien kera.
1. Voitele ja jauhoita pieni suorakaidevuoka huolellisesti. Itse käytin voiteluun voita ja kookoshiutaleita. |
2. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Jätä vaahto odottamaan. |
4. Lisää 2 keltuaista ja vatkaa hyvin. Kahdesta jäljellejääneestä keltuaisesta tehdään ihana vaniljavaahto kakun väliin. |
5. Perunat kannattaa keittää etukäteen kuorineen ja jäähdyttää. Kuori 3 keskikokoista perunaa eli 200 g. |
8. Lisää viimeisenä valkuaisvaahto. Itse laitoin ensin puolet valkuaisesta sekaan ja kääntelin varovaisesti, ettei vaahdon kuohkeus häviäisi. Sitten lisäsin loput varovasti käännellen. |
13. Vaniljavaahtoon vatkasin ensin 2 dl vispikermaa vaniljasokerin ja vaniljajauheen kanssa kovaksi vaahdoksi. |
14. Tällaista vaniljajauhetta käytän nyt. Löytyy myös luontaistuotekaupoista. Vaniljajauheeseen on jauhettu sekä vaniljan siemeniä että vaniljan kuivattuja tankoja. Löytyy myös luomuna mm. täältä. |
15. Vatkaa keltuaiset eri kulhossa sokerin kanssa vaaleaksi vaahdoksi. Lisää keltuaisvaahto kermavaahtoon. |
19. Lisää vaniljavaahdon päälle pakastevadelmia (puoliksi sulaneita) ja hieman tomusokeria siivilän läpi. |
Tosi herkullisen näköinen täyteineen! Ja tuo kakku on hurjan kostean näköistä! Nam! :) Voisi kokeilla kyllä joku kerta.
VastaaPoistaKiitos, Taru :) Kokeile tosiaan joskus, on mielenkiintoinen kakku. Kakku oli todella kostea ja mehukas. Kahvikakuksi tuo on kyllä tarkoitettu, mutta eihän noita ylimääräisiä munankeltuaisia voinut olla käyttämättä johonkin. Hyvin sopivat yhteen vaniljavaahdon kanssa :)
PoistaVoisko mitenkää tehdä sokerittomana jotenkin?
VastaaPoistaKakun voi tehdä karppisokerilla sokerittomana. Karppisokeria käytetään ohjeessa yhtä paljon kuin tavallista sokeria. Karppisokeri ei sisällä hiilihydraatteja lainkaan, mutta siitä tulee hieman pistävä keinomakeuttajien maku leivonnaisiin. Lisäksi karppisokeri ei ole niin makeaa kuin oikea sokeri.
Poistatuoksui kookokselle? puuttuuko ainesosa vai miten?
VastaaPoistaEihän sieltä mitään puuttunut, koska vuoka jauhotettiin kookoshiutaleilla. Siitähän se ihana kookoksen tuoksu tuli, ja makuakin. Onhan se tekstissä ja kuvatekstissäkin mainittu.
PoistaOma huomio. Vatkaa "Mareki" viimeisenä. Vesittyy liikaa. Jos tekee ensin.
VastaaPoista