Lupasin isännälle muusia ja lihapullia sunnuntaiksi. Vähän tylsältähän se kuulosti, mutta ajattelin tehdä vähän piristäviä muutoksia, niin muusiin kuin lihapulliinkin. Muusia maustoin piimällä ja se tekikin ihanan pikantin lisän makuun. Lihapullia tuunasin jauhelihalla. Kyllä, hassulta varmaan kuulostaa...
Ajattelin kokeilla millaista tulee, kun paistaa jauhelihataikinan sekaan satsin sipulia, valkosipulia, mausteita ja jauhelihaa. Mausteeksi laitoin sellerisuolaa, savustettua paprikajauhetta (sweet), mustapippuria ja currya. Mies maisteli aluksi epäluuloisena keitoksiani, kun kerroin mitä olin pataan heitellyt, mutta totesikin, että tämähän on ihan saakutin hyvää. Kokeilkaa muutkin :)
PIIMÄ-PERUNAMUUSI
noin 2 litraa muusia
1,5 - 2 kg kuorittua yleisperunaa
1,5 dl maitoa
100 -120 g voita
1,5 - 2,75 dl piimää (ei rasvatonta!)
1 tl suolaa
(1/2 tl mustapippuria)
(1/2 tl mustapippuria)
1. Keitä perunat suolavedessä kypsiksi ja valuta hyvin. Jätä perunat lämpimään kattilaan ja anna lieden olla keskilämmöllä. Jos keität perunanpalat melko pieninä lohkoina, nestettä menee muusausvaiheessa vähemmän - ja vastaavasti, jos keität perunat puolikkaina, muusausnestettä saa varata enemmän.
2. Lisää kattilaan perunapalojen sekaan maito, voinokareet sekä suola. Anna maidon lämmetä perunapalojen seassa liedellä hetki, älä keitä. Vatkaa perunat muusiksi sähkövatkaimella. Lisää piimä viimeiseksi, ja vatkaa vielä muusi kuohkeaksi. Halutessasi voit maustaa muusia mustapippurilla. Maista maut, lisää suolaa tarvittaessa.
3. Tarjoa muusi lihapullien, poronkäristyksen, kalan - eli melkein minkä tahansa kanssa :)
Vaiheet:
Vaiheet:
1. Testailen innokkaasti kaikkia uuden yleiskoneen lisälaitteita. Perunankuorijaa kuvittelin melko tarpeettomaksi laitteeksi, mutta yllätyin positiivisesti. |
3. Perunat on lohkottu neljään palaan. Keitin suolavedessä noin 15 min, kunnes perunat pehmeitä. Kaada vesi pois. |
4. Kaada maito, kuutioitu voi ja suola perunalohkojen sekaan ja anna maidon lämmetä hetki (älä keitä). |
6. Lisää viimeiseksi piimä ja vatkaa seos kunnolla kuohkeaksi. Maista maut. Sekaan voi lisätä vielä ripauksen mustapippuria. |
1. Paista pannulla pieni määrä jauhelihaa, iso sipuli pilkottuna, 2 valkosipulinkynttä ja mausteita. |
3. Laita isoon kulhoon korppujauhot, kerma ja mausteet. Sekoittele seosta, ettei se kokkaroidu. Lisää munat ja sekoita vielä huolellisesti. |
6. Muotoile pehmeästä taikinasta isoja lihapullia leivinpaperin päälle uunipellille. Käsiä ei tarvitse kastaa mihinkään, sillä taikina on hyvää pyöritellä. |
Kivoja ideoita, pitää kokeilla!
VastaaPoistaMe tykkäsimme kovasti. Ei tarvitse pelätä, että piimä maistuu muusissa liian happamalle - ei se maistu. Samoin lihapullissa tuntui, että lihan makua tuli runsaasti lisää, kun osa taikinasta oli jo kertaalleen paistettua. Ihan hyvä kokeilu tästä tuli :)
PoistaEipä ole tullut mieleenikään laittaa muusiin piimää, pitää kokeilla. Nuo lihapullat ovat varmasti hyviä, kiva idea tuo tuplaaminen. Itse olen blogannut kinkkulihapullat, joissa jauhelihataikinan joukkoon laitetaan silputtua keittokinkkua, nekin ovat tosi herkullisia!☺
VastaaPoistaNam! Kinkkua lihapullien seassa, kuulostaa hyvältä. Sitäkin täytyy kokeilla. Pekonia ja kasviksia olen lihapulliin käyttänyt, kukkakaali sopii todella hyvin...Ja piimämuusi oli todella hyvää. Mies epäili, että nyt meni hyvät muusit pilalle (herkkua kun on...), vaan olikin päinvastaista mieltä maistettuaan ja tykkäsi kovasti. Jotkut ruoat ovat vain niin pyhiä, että niitä ei saisi mennä sorkkimaan :)
PoistaNyt on semmosta eksotiikkaa ☺ että on kyllä pakko testata!!
VastaaPoista... Ja mahtavan eksoottiset raaka-aineet :) Uskaltaa kyllä kokeilla, kivan makuista tulee. Lihapullatkin olivat tosi herkullisia. Mies ilmoitti, että kerrankin on kunnollisen kokoisia lihapullia (oli sellaisia golf-pallon kokoisia), vaan yhtä nopeasti hävisivät kuin ennenkin :)
PoistaIhanan näköistä ruokaa :) Itsellä oli tänään muusia, jauhelihakastiketta ja puolukkasurvosta, eli vähän samanlaiset oli ainekset :) Varsin mielenkiintoinen tuo lihapullaresepti! Mulla jäi silti tästä jutusta päälimmäisenä mieleen tuo yleiskoneen perunan kuorinta! Wau! Enpä ole ennen tuollaisesta toiminnosta kuullutkaan. Aivan mahtava apu, täytyy sanoa! Kelpaisi mullekin tuollainen ;D
VastaaPoistaMuusi, lihapullat ja puolukka on kyllä niin hyvää - teki ne sitten miten tahansa :) Tuo yleiskoneen hankinta tuli yhtäkkisenä päähänpistona, kun näin hyvän tarjouksen Kenwood Major Titanium KMM023 Mega Pack -mallista. Tuohon pakettiin kuului vaikka mitä: lasinen tehosekoitin, monitoimimylly, teholeikkuri-raastin, lihamylly makkarasuppiloilla, flexi-, K- ja lankavispilät, melkein 7-litran teräskulho, sitruspuristin, vaaka eli paketti oli todella mega :) Ekstrana tilasin toisen teräskulhon, nopean vihannesleikkurin ja tuon perunankuorimakulhon (70€), kulhon sisäpinta on terävää muovinystyrää täynnä samoin pohjassa pyörivä hyrrälevy -litran verran vettä sisään ja potut, kone päälle 3-teholle ja nätisti kuori perunat. 1,5 kiloa kuorii kerralla 5-8 minuutissa. Itse vaihdan veden puolessavälissä. Toisaalta tykkään perunankuorimisesta, mutta ajattelin tilata kaikki mahdolliset härpäkkeet mukaan, ettei tarvitse 10 vuoden kuluttua yrittää etsiskellä löytyykö enää :)
PoistaLämpimästi suosittelen kyllä tätä konetta, on tehoa ja kokoa, monipuolinen laite.
Paahdettu sipuli sopii myös hyvin lihapulliin ja pihveihin. ☺
VastaaPoistaNam! Niin sopiikin :) Paahdettu sipuli on hyvää.
Poista