Ensimmäinen mielipide lohipyöryköistä oli, että hyvin miedon makuisia ja pehmeitä. Ihan hyviä ne silti olivat, mutta jotenkin tuntui, että makua ja rakennetta olisi voinut olla enemmän. Vietettyään yön kylmiössä lohipullat olivat muuttuneet täysin: rakenne oli tiivistynyt ja maku oli todella hyvä. Kylminä maistuivat paljon paremmille kuin lämpiminä, niitä olisi voinut syödä vaikka kuinka paljon...
Pyörykät ovat munattomia, maidottomia ja gluteenittomia, sillä itse taikinassa ei ole korppujauhoja eikä myöskään kananmunaa tai maitotuotteita. Pinnan korppujauhot voi korvata gluteenittomilla korppujauhoilla tai gluteenittomilla leivänmuruilla. Lohipyörykät kannattaa tehdä jo edellisenä päivänä, antaa maun ja rakenteen tekeytyä, ja pistellä vasta seuraavana päivänä palleroiset parempiin suihin.
LOHIPYÖRYKÄT UUNISSA
isoja pyöryköitä noin 25-30 kpl, gluteeniton, munaton, maidoton
500-600 g lohifilettä
3 keitettyä perunaa (noin 200-225g) haarukalla hienonnettuna
3-4 rkl tuoretta tilliä silputtuna
3-4 rkl ketsuppia
1 kukkura rkl piparjuuritahnaa
2 rkl sitruunamehua
suolaa, mustapippuria
Palleroiden pyörittelyyn:
4-5 rkl (gluteenittomia) korppujauhoja tai gluteenittomia leivänmuruja
Lohifileen keitinliemi:
1 litra kylmää vettä
2 kuorittua porkkanaa isoina paloina
1,5 isoa sipulia isoina lohkoina
1 kukkura rkl tillijauhetta
10 kokonaista valkopippuria
1 laakerilehti
suolaa
1. Laita lohifileen keitinliemen ainekset kattilaan ja kiehauta. Lisää lohifile kiehuvaan liemeen ja anna kiehahtaa. Sammuta liesi, siirrä kattila sivuun, ja laita kansi kattilan päälle. Anna lohen kypsyä jäähtyvässä liemessä parikymmentä minuuttia - puoli tuntia. Omassa lohessani oli nahka päällä, joten annoin fileen olla nahkapuoli ylöspäin ja kiehua liemessä viitisen minuuttia (kattilan kansi kiinni) ja kuorin nahkan haarukalla pois. Sitten annoin lohen kypsyä liemessä liesi sammutettuna.
2. Ota iso lautanen ja hienonna lautasella keitetyt perunat. Silppua sekaan tilli, lisää ketsuppi, piparjuuritahna, sitruunamehu ja mausteet. Sekoita. Murra lohifilee pieniksi palasiksi seokseen mukaan ja sekoita ainekset hyvin. Maista maut, lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.
3. Laita syvälle lautaselle korppujauhoja. Muotoile lohitaikinasta kookkaita palleroita. Pyörittele pallerot korppujauhoissa ja laita leivinpaperin päälle uunipellille.
4. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla noin 15-20 min. Itse pidin tuon 20 min, sillä pyörykät olivat isoja. Pyöryköiden rakenne on pehmeä ja lämpiminä ovat hyvin miedon makuisia. Rakenne kuitenkin muuttuu, jos maltat antaa pyöryköiden levätä jääkaapissa yön yli: rakenne jämäköityy ja maut tiivistyvät herkulliseksi.
Vaiheet:
1. Kiehauta lohen kypsennysliemi. |
2. Reilut 600 g lohta. |
3. Laita lohifilepala kiehuvaan liemeen. Kansi päälle. Anna kiehua 5 min, sammuta liesi ja siirrä kattila sivuun. Anna lohen kypsyä 20-25 min jäähtyvässä liemessä. |
5. Hienonna keitetyt perunat haarukalla. |
6. Lisää sekaan silputtu tilli, suolaa, pippuria ja ketsuppia. |
7. Tällaista piparjuuritahnaa löytyi... |
8. Lisää sitruunamehu ja piparjuuritahna (piparjuuritahnaa lusikassa). Sekoittele. |
9. Murra käsin kypsähkö lohi muuhun seokseen. |
10. Sekoita kaikki ainekset hyvin ja muotoile kostutetuin käsin kookkaita lohipyöryköitä. |
11. Laita (gluteenittomat) korppujauhot/leivänmurut syvälle lautaselle ja pyörittele lohipyörykät murusissa. |
12. Laita lohipyörykät leivinpaperin päälle uunipellille. Todella isoja lohipyöryköitä tulee noin 25-30 kpl. |
13. Paista 200 asteessa keskitasolla noin 15-20 min isoja pyöryköitä, pienet pyörykät kypsyvät noin 10 minuutissa. |
Muuten hyvä ohje,mutta rasvanahka pois keittämisen jälkeen!
VastaaPoista