Kananmunilla täytetty ja pekoniin kääritty lihamureke taitaa olla jo eräänlainen klassikko. Oma ohjeeni on vähän oikomalla muunneltu Nigella Lawsonin ohjeesta. Lisäaineita pelkäävä tai gluteenitonta ruokavalioa noudattava voi jättää ranskalaiset sipulikeittoainekset ohjeesta pois ja korvata kyseisen ainesosan kolmella pieneksi silputulla sipulilla, jotka paistetaan pehmeiksi. Lisäksi pitää muistaa lisätä kunnolla suolaa ja pippuria , sillä sipulikeittoaines on melko suolaista.
Lisukkeeksi meidän perheessä heitetään uuniritilän päälle Rosamunda-perunoita (harjalla pestyjä ja haarukalla pisteltyjä, kuorineen). Perunat paistuvat kätevästi samaan aikaan murekkeen kanssa. Uuniperunoiden kastikkeeksi tulee yksinkertainen kermaviilikastike, johon on pilkottu suolakurkkuja, purjoa, paprikaa ja raastettu yksi valkosipulinkynsi. Kermaviilikastike maustetaan suolalla, pippurilla ja currylla.
Ehdottomasti yksi perheen lempiaterioista -ja jälleen kerran, liian hyvää...
MUNILLA TÄYTETTY JA PEKONIIN KÄÄRITTY LIHAMUREKE
800 g - 1 kg jauhelihaa, mieluimmin sekä possua että nautaa sekoitettuna
1 1/2 - 2 pss
ranskalaista sipulikeittoainesta tai 3 hienoksi pilkottua, paistettua sipulia
1 dl
korppujauhoja (gluteenittomat käyttävät gluteenittomia korppujauhoja)
tujaukset
mustapippuria, chilirouhetta, currya ja valkosipulijauhetta (suolaa, jos käyttää oikeita sipuleita)
2 - 3 dl
kuumaa vettä
2 pkt
pekoniviipaleita = n. 20 viipaletta (ohuita, taipuisia ja pitkiä viipaleita)
1 muna
mureketaikinaan
4 - 5 munaa
keitettynä ja kuorittuna, murekkeen sisälle laitettavaksi
Lisukkeeksi: Rosamunda-perunaa kokonaisena uuniin ja kermaviilikastike
Kermaviilikastike:
1 prk kermaviiliä
2 kokonaista suolakurkkua (Herkkumaan tai Ahvenanmaan kokonaiset kurkut parhaita)
1/2 paprikaa
10 cm:n pala purjoa
1 valkosipulin kynsi
suolaa, pippuria ja currya
1. Laita
ensin sipulikeitto teholeikkuriin ja rouhi pienemmäksi palaksi ja kaada rouhe
isoon kulhoon (ei ole pakko rouhia). Jos käytät oikeita sipuleita, kuullota sipulisilppu pehmeäksi ja lisää paistovaiheessa kunnon hyppysellinen suolaa. Lisää kulhoon mausteet, korppujauhe ja
kuuma vesi. Oikeita sipuleita käyttävät lisäävät myös oman maun mukaan suolaa. Sekoita ainekset sekaisin ja anna turvota 10 - 15 min.
2. Lisää muna ja jauheliha mausteseokseen. Vaivaa mureketaikina hyvin sekaisin (ja maista raakaa taikinaa, jos
pystyt, onko suola kohdallaan). Itse teen lisäksi pikkuruisen pihvin ja paistan pannulla ja testaan onko suolat ja
maut ok -ellei, niin lisäilen sitten vähän. Mureke ei tarvitse olla hirveän
suolaista, kun pintapekoniin tulee reilusti suolaa ja makua.
3. Keitä 4-5 munaa, noin 8 1/2 min. Jäähdytä kylmässä vedessä.
4. Tee suorakaiteen muotoiseen
piirakkavuokaan murekepohja, johon otat puolet mureketaikinasta ja muovaa pitkä, matala levy. Laita keitetyt ja kuoritut munat riviin litistetyn
pötkön keskelle ja paina loput mureketaikinasta munien päälle. Painele ja puristele tiiviisti, ettei jää tyhjiä kohtia.
5. Asettele pekonisiivut yksitellen murekkeen pinnalle siten, että pinta peittyy kokonaan. Voit asetella pekoniviipaleita hivenen toistensa päälle, että pintaan ei jää rakoja. Paina pekonin päät sormilla murekkeen alle, etteivät ne nouse ylös. Sipaise
sormilla hivenen öljyä pekonin pinnalle ja ripottele sormisuolakiteitä sekä rouhittua
mustapippuria päälle.
6. Paista
uunissa 200 asteessa noin tunti, toiseksi alimmalla tasolla. Mureke on valmista, kun lihanesteet on
kirkkaat. Minun uunillani tasan tunti on aina sopiva paistoaika.
7. Heitä pestyt, märät, haarukalla pistellyt perunat suoraan ritilän päälle paistumaan yhtäaikaa murekkeen kanssa. Perunoiden paistuminen (jos pienehköjä perunoita) kestää suurinpiirtein saman ajan kuin murekkeen paistuminen. Kokeile tunnin kuluttua pistää perunoita haarukalla, jos haarukka menee helposti perunaan, peruna on kypsä. Ellei, ota mureke uunista folion sisälle ja paista vielä hetki perunoita.
8. Kermaviilikastiketta varten pilko purjo, paprika ja suolakurkut pieniksi kuutioiksi. Kaada kasvikset puolen litran kulhoon. Lisää kermaviili ja raasta valkosipulin kynsi sekaan. Lisää mausteet ja maista, onko mausteita riittävästi.
Vaiheet:
1. Laita keitetyt munat riviin murekepohjalle. |
2. Peitä munat murekkeella ja lado pekoniviipaleet pintaan. |
3. Käännä pekonin päät murekkeen alle. |
4. Sipaise sormilla öljyä pintaan ja mausta sormisuolalla sekä pippurilla. |
5. Laita haarukalla pistellyt perunat samalla kertaa uuniin 200 astetta. |
6. Kermaviilikastikkeen aineksia. |
7. Pirteä kastike uuniperunalle. |
8. Murekkeen kaunis leikkauspinta. |
9. Herkullinen ateriakokonaisuus on valmis. |
Voi hyvänen aika kun tuli näläkä, jos hakis kuivannutta pizzanloppua firman jääkaapista ja jatkais työntekoa��
VastaaPoistaTällaiset step-by-step -ohjeet ovat tarpeellisia kaltaisilleni mikroaaltouunikokeille. Kiitos!
VastaaPoistaItsekin tykkään kovasti, kun joku viitsii laittaa vähän vaihekuvia. En tiedä miksi ohjeet tuntuvat helpommilta, kun näkee valmistuksen kuvina - psykologista varmaan ;)
PoistaJuuri tällaista ohjetta hain. Pääsiäisenä tuli syötyä "anopin" tekemää norsunjalkaa/lihapoikaa, omani "poika 2.0", 1400g jauhelihaa, 340g pekonia, parpekuu kastiketta, mausteita, kuusi kananmunaa, neljä valkosipulin kynttä, kaksi keltasipulia+ kourallinen suppilovahveroita paistettuna päällinen sivellään parpekuu kastikkeella ja sinapilla.
VastaaPoista- aku313 kotikokki
:) Tuolla ohjeella on pakko tulla herkkua! Minä niin tiedän, että meidän isäntä rakastaisi tuollaista lihapötköä :P
PoistaKiitos hyvästä ohjeesta ! Mieheni aloitti karppaamaan, syö munia keitettynä paljon muutenkin niin täytteeksi laitoin voimakasta koskenlaskijaa, aurinkokuivattua tomaattia, sieniä sekä aura-juustoa. Uunissa paistumassa parhaillaan. Lisäkkeeksi teen kukkakaalimuussia.
VastaaPoistaAi ai, kyllä maistuisi sinun versiosi minullekin - kuulostaa herkulliselta :)
Poista