torstai 17. huhtikuuta 2014

Sitruunaiset pääsiäismuffinssit ja esittelyssä muffinssipora sekä Cuisipron raastinlevy

Sitruunaiset pääsiäismuffinssit ovat helppoja ja yksinkertaisia tehdä. Muffinssit voi tehdä myös gluteenittomina. Paistettujen muffinssien keskelle kätketään sitruunainen Lemon Curd -sydän ja ohut tomusokeri-voikreemi saa koristeekseen pääsiäisaiheisen linnunpesän munineen. Linnunpesän tein vihreästä mantelimassasta puristamalla sen puhtaan valkosipulipuristimen läpi ja linnunmunat ovat pääsiäskaramelleja.  Muffinssit voi koristella myös nonparelleilla tai muilla kivoilla pääsiäismakeisilla. Muffinssien perusohje löytyy ruotsalaisleipuri Leila Lindholmin ruotsinkieliseltä sivustolta täältä.

Muffinssikuorrutteen voi tehdä monellakin tavalla. Yksinkertaisin on tomusokerista, sitruunamehusta ja muutamasta tipasta elintarvikeväriä tehty sileä sokeripinta. Meillä muffinsseihin pursotetaan voista tai tuorejuustosta, tomusokerista ja sitruunamehusta tehty paksu, suussasulava kuorrute. Suosikkini on kanadalaisleipuri Anna Olsonin ihana voi-tomusokerikreemi, jonka ohje on tässä mukana. Tällä kertaa tein vain kolmasosan tuosta kuorrutteesta linnunpesä-koristeen alle. Kuorrutteen voi halutessaan värjätä vaikkapa keltaiseksi tai vaaleanvihreäksi elintarvikevärillä.

Muffinssit voi pakastaa kuorrutteineen muffinssivuoassa, jossa on kansi. Kuorrute voi muuttua vähän haperommaksi, mutta maku säilyy hyvänä. Meillä onkin usein juhlien jälkeen laitettu ylimääräiset muffinssit pakkaseen ja herkuteltu vielä pitkään juhlien jälkeenkin. Muffinssit säilyvät kuorrutettuina jääkaapissakin useita päiviä hyvänä: muffinssit eivät kuivu, koska paperivuoka suojaa alta ja kuorrute päältä - vielä jos säilyttää muffinssit muffinssipellillä, niin muffinssit pysyvät todella hyvinä. Folionkin voi laittaa päälle, sillä kuorrute kovettuu pinnasta sellaiseksi, että folio ei tartu kiinni.

Vipstaakiesittelyssä on kaksi leipurille sopivaa esinettä: terävä Cuisipron raastinlevy ja Kitchen Craftin muffinssipora. Etenkin tuosta jälkimmäisestä on monet makea naurut otettu, kun kerroin miehelleni tilanneeni muffinssiporan. Mies ihmettelemään, että eikö muffinssit pitäisi olla niin pehmeitä, ettei niihin poraa tarvita. Kuvitteli jotain akkuporakoneen kokoista sähköistä härveliä, jolla jyrsäistään vähän ylikypsästä muffinssista palaa pois. Kun paketista paljastui tuollainen lelumainen muovituutti, niin joutui lähteä ulos nauramaan... :) Mutta lelumaisesta ulkonäöstä huolimatta muffinssipora on ihan näppärä väline.







SITRUUNAISET PÄÄSIÄISMUFFINSSIT 
14 kpl

2 munaa
1,5 dl Siro erikoishienoa sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 dl maitoa
1 sitruunan raastettu kuori
100 g sulatettua voita tai margariinia
4 dl vehnäjauhoja tai gluteenitonta Sunnuntain jauhoseosta
2 tl leivinjauhetta

Paistettujen muffinssien keskelle:

Lemon Curd -tahnaa

Anna Olsonin paras muffinssikuorrute 12-15 muffinssille, suureen pursotuskiehkuraan (näihin vain kolmasosa tästä):

10 dl tomusokeria
2-3 tl vaniljasokeria
115 g voita tai margariinia kuutioina (tai 0,5 pkt tuorejuustoa n.100 g)
5 rkl vettä, maitoa tai sitruunamehua

Pinnalle:

vihreää mantelimassaa (tarvitaan noin puoli pakettia; myydään pötköissä )
linnunmuna-pääsiäiskarkkeja (gluteenittomille gluteenittomia karkkeja tai koristeita)


1. Laita uuni 200 asteeseen, kiertoilma päälle.

2. Vatkaa munat, sokeri ja vaniljasokeri kuohkeaksi. Itse tykkään käyttää leivonnassa Siro-sokeria, sillä se sulaa paljon nopeammin munavaahtoon ja lyhentää siten huomattavasti vatkausaikaa. Lopputuloksestakin tulee kuohkeampaa ja parempaa. Lisäksi hienompikiteinen sokeri on makeamman makuista.

3. Pese sitruuna vihannesharjalla hyvin ja kuivaa. Raasta koko kuoren pintakerros hienolla raastinterällä. Itselläni on aivan erinomainen Cuisipron raastinlevy, jossa raastinterät on neliskanttiset ja hyvin terävät. Cuisipro raastaa sitruunasta tehokkaasti vain parhaimman keltaisen osan, samoin raastin on ihan paras esim. valkosipulin raastamisessa. Raastin on niin terävä, että kertavetäisyllä saa pinnan pois eikä tarvitse vedellä monia kertoja.

4. Lisää munavaahtoon maito, raastettu sitruunankuori ja sulatettu rasva. Vatkaa ainekset hyvin sekaisin.

5. Sekoita vehnäjauho (glut. jauhoseos) ja leivinjauhe ensin keskenään ja lisää sitten kerralla muuhun taikinaan. Sekoita kaikki aineet nopeasti sekaisin, älä vatkaa yhtään ylimääräistä kierrosta. Taikina jää hyvin juoksevaksi.

6. Laita muffinssipellille normaalikokoiset paperivuoat ja laita kertakäyttöinen pursotinpussi pystyyn korkeaan juomalasiin. Kaada taikina pursotinpussiin. Nestemäistä taikinaa on helpompi annostella pursotinpussilla muffinssivuokiin. Voi myös annostella lusikalla, mutta tuloksena on vähän enemmän sotkua.

7. Nappaa pursotinpussiin reikä ja nipistä sormella reikä kiinni annostelujen välissä. Pursota muffinssivuoat 3/4 täyteen.

8. Paista 200 asteessa, kiertoilma päällä, uunin keskitasolla noin 10-12 min. Ellet käytä kiertoilmaa, säädä uuni 225 asteeseen ja paista 10-13 min. Pistä puisella coctail-tikulla muffinssia keskelle, jos tikku on puhdas, muffinssi on kypsä.

9. Anna muffinssien jäähtyä melkein kokonaan. Poraa muffinssiporalla muffinssin keskelle kolo: kierrä muffinssiporaa käsissä muffinssin keskelle ja nosta samalla kiertäen pora pois. Paina muffinssiporan päässä olevalla vapauttimella irronnut pala ulos porasta. Reiän voi tehdä myös ohuella puukolla kovertamalla vähän vinon, alta kapenevan, palan irti. Täytä muffinssin kolo 1 tl Lemon Curd -tahnaa ja paina irroitettu pala takaisin muffinssiin. Muffinssissa on nyt kiva sitruunainen yllätys. Ulkonäkö ei pahasti kärsi käsittelystä, sillä päälle tulee vielä kaunis kuorrutus.

10. Muffinssikuorrute pelkälle tomusokeri-voikreemipursotukselle: vatkaa ensin 5 dl tomusokeria, vaniljasokeri ja voi/tuorejuusto varovasti sekaisin. Lisää neste ja sekoita. Lisää loput tomusokerista ja vatkaa kunnolla tasaiseksi. Lisää haluamaasi elintarvikeväriä muutama tippa. Laita massa tähtityllalla varustettuun pursotinpussiin ja pursota muffinssien pinnalle kaunis ruusuke. Laita koristeet kuorrutteen päälle. Laita muffinssit kuorrutteineen kylmään, niin kuorrutteen pinta kovettuu eikä tahraa syödessä. Kuorrutteen sisus pysyy silti ihanan pehmeänä ja sulaa suuhun.

Pääsiäismuffinssien koristeluun tarvitset 1/3 ohjeen tomusokeri-voikreemistä, vihreää mantelimassaa pötkön,valkosipulipuristimen ja linnunmunakarkkeja. Minä käytän tätä puristinta vain manteli- ja sokerimassan pursotukseen, joten siinä ei maistu vanhat valkosipulit :), kannattaa pestä valkosipulipuristin kuumalla vedellä ja pesuaineella huolellisesti ennen massan puristamista. Laita pala mantelimassaa puristimeen ja purista pitkää nauhaa, lisää aina uusi pala ja purista, älä katkaise nauhoja välillä. 

Kuorruta muffinssin pinta tomusokeri-voikreemillä veitsellä levittäen. Kokoa mantelimassanauhoista linnunpesiä ja nosta veitsen avulla muffinssin päälle. Lisää kolme linnunmunakarkkia (gluteenitonta karkkia) pesään ja pääsiäisen pikkuherkut ovat valmiina. Lapset ainakin pitävät näistä kovasti.

Vaiheet: 



1. Vatkaa munat ja sokerit kuohkeaksi.
2. Lisää maito, sitruunankuoriraaste ja sulatettu voi.
3. Todella hyvä Cuisipron raastinlevy. Levy on niin terävä, että se raastaa vain hyvin ohuen pintakerroksen sitruunasta muutamalla vetäisyllä. Samoin valkosipulin raastamisessa tämä on aivan paras.

4. Lisää vehnäjauho ja leivinjauhe. Sekoita nopeasti yhteen.

5. Laita kertakäyttöinen pursotinpussi korkeaan lasiin. Älä tee vielä reikää pussiin.


6. Kaada taikina lastan avulla pursotinpussiin. Nappaa reikä pussin päähän ja nipistä sormilla reikä umpeen.

7. Pursota muffinssivuoat 3/4 täyteen. Nipistä sormilla pursotinpussin reikää vuokien välillä kiinni.

8. Paista 200 asteessa kiertoilmalla 10-12 min.

9. Muffinssipora, jolla muffinssin keskelle koverretaan reikä kiertämällä käsin muoviosaa ja painamalla se samalla muffinssin sisään. Vedä pala ulos kiertämällä ja vapauta irtopala jousesta painamalla. 

10. Kierrä poralla muffinssipala poran sisään ja vapauta se jousella ulos.

11. Laita reikiin vajaa teelusikallinen Lemon Curdiä ja paina pala takaisin.

12. Lemon Curd -tahna muffinssien keskellä on mukava sitruunainen yllätys.

13. Ulkonäkö ei pahasti kärsi muffinssien poraamisesta ja kuorrute peittää kaiken.

14. Levitä tomusokeri-voikreemi muffinssien pinnalle veitsellä.

15. Laita mantelimassapaloja valkosipulipuristimeen ja purista nauhaksi.

16. Muotoile nauhoista käsin pyöreitä pesiä ja nosta veitsellä muffinssin pinnalle.

17. Laita vielä söpöjä linnunmunakarkkeja pesiin.

18. Tai voit kuorruttaa muffinssit pelkällä tomusokerikreemillä ja koristella kauniiksi.











5 kommenttia:

  1. Kohta 19. Tai voit tehdä muffinsseja ilman sydäntä, kun ei ole muffinssiporaa!
    Ihan sairaan hyvännäköisiä ja toi lemon curd-sydän on kiva idea.
    PS. Laita sähköpostiosoittees tulemaan vastaisuuden varalle, jos tulee jotain kysymyksiä puolin ja toisin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri näin, ei tarvitse olla täytettä, mutta äsken kun join päiväkahvit ja söin yhden -ai miten hyvää tuo sitruunasydän oli...helppohan tuo reikä on kaivaa ohutteräisellä veitselläkin.
      Tuo muutaman euron muffinssipora on yllättävän hyvä, vaikka nähdessäni sen ajattelin, että noinkohan toimii. Toimi!
      Eija, laitoin sinulle sähköpostia. Varmaan tulee viestiteltyä :)

      Poista
  2. Juuri pistin kaappiin odottamaan huomista.,Hyvin sai reiän tehtyä omenaporalla, ja leikatun palan ylöskaivamista avustin kuorimaveitsen kärjellä. -Karoliina-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri näin - aina ei tarvitse olla kaikkia hienoja vimpaimia. Itsekin olen aiemmin kaivanut ihan veitsillä syvennyksen täytteelle, ja hyvin on onnistunut.

      Poista
  3. Googlen kautta löysin reseptin ja gluteeniton versio tehtiin ystävän kanssa. Erittäin hyvä ohje! Namskis :)

    VastaaPoista

Olisi kiva tutustua sivujeni lukijaan. Jos haluat, voit jättää kommentin käynnistäsi :) Kommenttisi käväisee ylläpidon tarkastuksessa, joten se näkyy vasta pienellä (joskus suurella...) viiveellä. Bloggerissa tapahtuneiden muutosten takia kommentit jäävät usein saapumatta sähköpostiini, samoin kuin omat vastaukseni eivät näytä tulevan julkaistuksi -silti käyn kyllä viestit aina jossain välissä täällä lukemassa <3 Anne