keskiviikko 23. huhtikuuta 2014

Vanhanajan sima ja painonvartijoiden sima makeutusaineella



Vappu lähestyy kovaa vauhtia ja nyt on kohta aika valmistaa simat. Meillä tehdään vanhanajan simaa ja myös laihduttajalle sopivaa, sokeritonta simaa. Yllättävää kyllä, sima onnistuu hienosti myös makeutusaineella. Itse teen siman jo viikkoa etukäteen, sillä meidän perheessä tykätään siitä, että simassa on kunnolla happoa.

Oma äitini teki lapsuudessani simaa aina vappuisin ja juhannuksena, ja tehtiinhän sitä myös heinäntekoaikaan yhdessä kotikaljan kanssa, sillä heinäväellä oli aina jano. Sima tehtiin suureen metalliseen maitotonkkaan, joka laitettiin kylmään vesihauteeseen karjakeittiöön käymään. Simaa käytiin sitten hakemassa maitokannulla pihan poikki - ja äidin simaahan ei mikään voittanut :)

VANHANAJAN SIMA

500 g fariinisokeria
500 g tavallista hienoa sokeria
2 sitruunaa
2 appelsiinia (tai voi tehdä pelkillä sitruunoillakin)
1/4 tl tuoretta hiivaa (noin herneen kokoinen nokare)
8 litraa vettä 

1. Pese sitruunat ja appelsiinit huolellisesti. Kuori ne kuorimaveitsellä. Purista sitruksista mehu ja pilko puristetut hedelmänkannat mukaan sankoon. Laita kuoret, puristettu mehu ja hedelmärippeet puhtaan sangon pohjalle.

2. Kaada sokerit sankoon. Lisää 8 litraa kuumaa vettä päälle ja hämmennä, että sokerit sulavat. Kun sokerit ovat sulaneet, maista onko makeutta riittävästi -ellei, lisää vähän sokeria. Jätä jäähtymään huoneen lämpöön haaleaksi, alle 37 asteiseksi. Jotkut kuumentavat vain puolet vesimäärästä ja lisäävät toisen puolen kylmänä päälle, onnistuu tälläkin tavalla. Itse olen huomannut, että kuumalla vedellä hedelmistä uuttuu makua liemeen paremmin.

3. Lisää haaleaan veteen vesitilkkaan liotettu hiiva ja sekoita hyvin seokseen. Hiivaa tarvitaan todellakin noin vähän. Ei ole mitään hyötyä lisätä hiivan määrää, sillä jos hiivaa on paljon, se syö simasta sokerit pois ja jättää pohjaan paksun vellimäisen mäskin. Jätä sima vuorokaudeksi huoneenlämpöön sangon kansi löyhästi päällä ja raollaan (tai peitä pyyheliinalla, ettei pölyä mene sankoon). Itse annan sangon olla puolitoista vuorokautta keittiön lattialla.

4. Laita puhtaisiin pulloihin kuhunkin 1 tl sokeria ja muutamia rusinoita, kaada siivilöity sima päälle. Jätä pullon korkki löysästi kiinni ja vie kylmään. Kierrä korkki tiiviimmin kiinni vuorokauden tai kahden päästä. Kun rusinat nousevat pintaan, sima alkaa olla valmista juotavaksi. Yleensä sima saa olla kylmässä 3-4 vrk ennenkuin on valmista. Sima säilyy kylmässä useita päiviä hyvänä ja siihen tulee happoja lisää, mitä kauemmin antaa käydä.

Itse siivilöin käyneen siman puhtaaseen sankoon, johon heitän kourallisen rusinoita ja samanverran sokeria. Sangon vien kylmiön lattialle ja kansi päälle. Kun rusinat nousevat sangon pinnalle, sima alkaa olla valmista. 

Jos haluat tummempaa simaa, käytä pelkkää fariinisokeria.
Dansukkerin sivuilta täältä löydät myös moderneja simaohjeita esim. passionhedelmästä tai inkivääristä.







PAINONVARTIJAN SIMA
vanha Painonvartijoiden ohje

3 sitruunaa
3 appelsiinia
8 litraa vettä
makeutusainetta 1 kg sokeria vastaava määrä (minä käytin 80-100 g Canderel Greeniä)
0,5 tl hiivaa
rusinoita

Huom! Voi tehdä myös puolikkaan annoksen.

Makeutusaineena voi käyttää esim. Canderel, Stevia jne. katso purkin kyljestä käyttöannostelu - usein 1 kg sokeria vastaa 100 g makeutusjauhetta eli esim. 10 g Canderelia vastaa 100 g sokeria; tilavuusmitoissa suhde on eri: 1 dl makeutusjauhetta=1 dl sokeria (makeutusjauhe on painoltaan höyhenenkevyttä)

1. Pese appelsiinien ja sitruunoiden kuoret huolellisesti kuumassa vedessä. Kuori hedelmät esim. perunankuorimaveitsellä. Purista hedelmistä mehu ja palo kaikki puristetut hedelmänrippeetkin mukaan sankoon. Laita kuoret, mehu ja hedelmänrippeet puhtaaseen sankoon.

2. Kiehauta vesi ja kaada sankoon hedelmien päälle, lisää makeutusaine (lisää ensin vain vajaat 2 purkkia)  ja sekoittele. Maista lientä, onko makeutta riittävästi -ellei ole, lisää sopivasti makeutusainetta. Anna jäähtyä haaleaksi. 

3. Lisää vesitilkkaan liotettu hiiva haaleaan seokseen ja anna siman seistä vuorokausi tai puolitoista huoneen lämmössä. Kurkista seuraavana päivänä sankoon, näkyykö sangossa yhtään poreilua ja merkkejä hiivan toiminnasta. Anna käydä, kunnes näkyy pientä kuohuntaa. Itse annan siman käydä yleensä 1,5 vrk ja tällä kertaa annoin käydä 2 päivää huoneenlämmössä. Aika parantaa myös siman makua.

4. Seuraavana päivänä: laita puhtaisiin pulloihin muutamia rusinoita ja kaada siivilöity sima päälle. Itse siivilöin siman puhtaaseen sankoon, johon heitän muutamia rusinoita pohjalle ja kannan sangon kylmiön lattialle ja kansi kiinni. Laita pullot jääkaappiin, älä kierrä korkkia tiiviisti kiinni ensimmäiseen pariin vuorokauteen. Sima on valmista 3-4 päivän kuluttua. 

Tällä ohjeella tulee yllättävän hyvää simaa, olen tehnyt useita kertoja. Tällä kertaa käytin makeutusaineena Canderel Greeniä 100 g eli 2 kokonaista 40 g purkkia ja puoli purkkia kolmannesta, mutta kaksikin purkkia riittää 8 litraan. Hedelmien oma sokeri auttaa käymisprosessissa, joten sima alkaa käydä ilman lisättyä sokeriakin.

Vaiheet:


1. Keitä 8 litraa vettä, itse tein molempia simoja joten 16 litraa...

2. Kuori sitrukset perunankuorimaveitsellä, purista mehut.

3. Laita sangon pohjalle sokerit, kuorisiivut ja puristettu mehu.

4. Lisää myös puristetut hedelmäkannat ja hedelmäliha sankoon lisämakua antamaan.

5. Kaada kuuma vesi päälle ja anna jäähtyä. Lisää hiiva alle 37 asteiseen nesteeseen ja anna käydä huoneenlämmössä 1,5 vuorokautta. Siivilöi simaseos, ja lisää pestyihin pulloihin 1 tl sokeria, muutama rusina ja sima. Anna käydä kylmässä 3-4 vrk (itse annan käydä jopa viikonkin).

6. Painonvartijan simaan sokerin sijasta 80-100 g keinomakeuttajaa.

7. Painonvartijan sima näyttää ihan samanlaiselta kuin perinteinenkin ja valmistus on yhtä helppoa. Sima ei sisällä muuta sokeria kuin hedelmien oman hedelmäsokerin.
8. Molemmat simat: vasemmalla perinteinen ja oikealla Painonvartijan sima. Valmiina oikea sima on ruskehtavaa ja painonvartijan sima on keltaista.

9. Oikein hyvää vappua kaikille :)




3 kommenttia:

  1. Kiitos Painonvartijoiden siman ohjeesta! Minullakin on se joskus ollut, vaan on muutoissa hävinnyt...hyvää Joulua! t Anu

    VastaaPoista
  2. Hei, Miksi Painonvartijoiden sima pitää ylipäänsä siivilöidä? Eikö siman voisi vaan jättää sankkoon appelsiinien ja sitruunoiden kanssa ja nostaa vaan kylmään? Rusinat perään.

    VastaaPoista
  3. Tein siman kyseisellä ohjeella mutta maku oli kitkerä ja outo muutaman päivän päästä kun rusinat oli noussut pintaan. Mistä johtuu?

    VastaaPoista

Olisi kiva tutustua sivujeni lukijaan. Jos haluat, voit jättää kommentin käynnistäsi :) Kommenttisi käväisee ylläpidon tarkastuksessa, joten se näkyy vasta pienellä (joskus suurella...) viiveellä. Bloggerissa tapahtuneiden muutosten takia kommentit jäävät usein saapumatta sähköpostiini, samoin kuin omat vastaukseni eivät näytä tulevan julkaistuksi -silti käyn kyllä viestit aina jossain välissä täällä lukemassa <3 Anne