keskiviikko 6. elokuuta 2014

Ihana mustaherukkavaahto ruisjauhoista





Meidän vispipuurosuosikkimme on herukka-aikaan mustaherukoista tai punaherukoista ruisjauhoihin tehty herukkavaahto. Ohje on peräisin Pirkan resepteistä.

Mustaherukkavaahto on helppo herkku tehdä, sillä puuroa ei tarvitse keittää. Kuuma vesi kaadetaan ruisjauhojen päälle, vatkataan sähkövatkaimella minuutti, ja puuro laitetaan kylmään vesihauteeseen (tai jääkaappiin) 10 minuutiksi. Marjat soseutetaan sokerin kanssa ja lisätään jäähtyneeseen puuroon. Puuroseosta vatkataan sähkövatkaimella 4-5 minuuttia, kunnes ihanan vaaleanpunaista ja kuohkeaa vaahtoa. Mustaherukkavaahto on ihanan makuista - eipä arvaisi, että vaahto on tehty terveellisistä ruisjauhoista.

Mustaherukkavaahdon voi tarjota maidon ja sokerin kera - aivan ihana yhdistelmä on myös herukkavaahto, turkkilainen jogurtti ja marjoja päälle.




MUSTAHERUKKAVAAHTO
6-8 hengelle

5 dl kiehuvaa vettä
2 dl Myllärin Luomu -ruisjauhoja (100% täysjyvää)
3/4 dl hienoa sokeria
4 dl mustaherukoita (tai muita marjoja)

1. Kiehauta vesi ja kaada kulhoon yhdessä ruisjauhojen kanssa. Vatkaa seosta minuutti sähkövatkaimella. Laita puuro jäähtymään 10 minuutiksi kylmään vesihauteeseen tai jääkaappiin.

2. Soseuta marjat ja sokeri toisessa kulhossa. Lisää marjasose jäähtyneeseen ruispuuroon ja vatkaa kuten vispipuuroa, 4-5 minuuttia sähkövatkaimella. Puurosta tulee ihanan kuohkeaa.

3. Tarjoa mustaherukkavaahto maidon ja sokerin kera, tai kuten meillä tarjotaan, turkkilaisen jogurtin ja marjojen kera. 

Vaiheita:

1. Ruisjauhoina käytän yleensä näitä, Myllärin Luomu -ruisjauhoja.

2. Mittaa kiehuva vesi ja ruisjauhot kulhoon.

3. Vatkaa seosta 1 minuutti sähkövatkaimella ja laita kylmään vesihauteeseen 10 min jäähtymään.

4. Soseuta mustaherukat ja sokeri vatkaimella tai sauvasekoittimella.

5. Mustaherukkasosetta tuoreista mustaherukoista.

6. Yhdistä puuro ja mustaherukkasose. Vatkaa sähkövatkaimella noin 5 minuuttia kuohkeaksi vispipuuroksi.

7. Valmiiksi vatkattua mustaherukkavaahtoa.

8. Tarjoa mustaherukkavaahto maidon ja sokerin kera, tai turkkilaisen jogurtin ja marjojen kanssa.


9. Meillä tätä syödään aamiaisena ja välillä jälkiruokanakin.

10 kommenttia:

  1. Tosi kiva ohje! Tämä menee testiin. Tähän käy varmaan puolukatkin tai vatut tms. Kiitos ohjeesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, ja kiitos kommentista :)
      Kyllä käy muutkin marjat hyvin tähän vaahtoon. Itse olen tehnyt puna- ja mustaherukoista, puolukoista ja vadelmista -kaikilla tulee hyvää. Ja on kivan helppo ja nopea ohje.

      Poista
  2. Mustikka ja ruis ovat aivan ihana parivaljakko! Tämä on tosi hyvää, meillä lapsetkin tykkäävät tästä kuin hullu puurosta ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mustikasta en ole tätä vielä kokeillutkaan, mutta varmasti on herkullista ja pehmeän makuista. Minulla on aina niin vähän mustikoita, että säästelen niitä muutamaan lempimustikkapiirakkaan :)

      Poista
  3. Puolukka ja karpaloversiona olen aikaisemmin tehnyt vastaavaa herkkua, vaan nyt sitten herukoista seuraavaksi. Venkslaan loput rukiisesta herkusta monasti vatkatulla vaniljakastikkeella tai kermalla hieman erilaiseen maultaan pehmeämpään muotoon..... tuntuu ihan eri herkulta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nam! Kiitos Mimmi vinkistä. Meilläkin on nykyisin vain kaksi syöjää, joten annoksia tulee useampia. Kiva tuunata annoksesta uudenmakuisia seuraavana päivänä.

      Poista
  4. Tätä tuli tehtyä mustikoista anoppilassa. Nyt appiukko odottaa milloin tekisin tätä toisen kerran 😊 seuraavaksi voisin tehdä puolukoista. T.Elisa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Elisa :) Meillä tykätään tästä ruisjauhoihin tehtävästä vispipuurosta, ei sillä, että tavallisessa vispipuurossa olisi mitään vikaa. Tämä oli niin helppo ja nopea ohje, että vispipuuroa tulee tehtyä usein - ja kun se on vielä niin hyvääkin :)

      Poista
  5. Testasin tätä ohjetta mustikkavariaationa ja päälle laitoin hieman luonnonjogurttia, sitä kun sattui kaapissa olemaan. Uskon, että toimii hyvin todella myös sen turkkilaisen jogurtin kanssa. Yksi juttu jäi mietityttämään. Kuumaa seosta ei kannata todellakaan jäähdyttää jääkaapissa, jos ei halua lämmittää koko jääkaappia. Eli kylmään vesihauteeseen tai näin syksyllä parvekkeelle tms.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tulee herkullista muillakin marjoilla :) Hyviä neuvoja jäähdytykseen. Itselläni on huonekylmiö jääkaappina, joten tahtoo unohtua, että muilla on vähän pienemmät jääkaapit, jotka lämpenevät helpommin. Aika paljon tuosta kuumuudesta onneksi häviää jo jauhojen sekoituksella ja vatkaamisella.

      Poista

Olisi kiva tutustua sivujeni lukijaan. Jos haluat, voit jättää kommentin käynnistäsi :) Kommenttisi käväisee ylläpidon tarkastuksessa, joten se näkyy vasta pienellä (joskus suurella...) viiveellä. Bloggerissa tapahtuneiden muutosten takia kommentit jäävät usein saapumatta sähköpostiini, samoin kuin omat vastaukseni eivät näytä tulevan julkaistuksi -silti käyn kyllä viestit aina jossain välissä täällä lukemassa <3 Anne