perjantai 10. lokakuuta 2014

Puolukka-mansikkarahka-kääretorttu



Koko viikko kului taas messuleskenä, kun puoliso huiteli maailmalla uusimman teknologian perässä. Yksinäistä ei ehtinyt olla, sillä jokaisena päivänä käväisi ystäviä vierailulla, ja sain tehtyä ison kasan paperitöitä ja kotihommia. Mukavalta silti tuntui, kun puoliso soitteli Saksasta lentokentältä, että illalla ollaan kotona. 

Meillä on tullut jo yleiseksi vitsin aiheeksi puolison omituinen värisokeus: hän ei erota sinistä vihreästä. Kun pitäisi löytää lentoaseman myymälästä tiettyä vaaleansinikorkkista hajustetta - samanmerkkistä tököttiä on tarjolla vaaleanvihreällä korkilla varustettuna (joka on tietysti AIVAN väärää) - niin mies ei kuolemakseenkaan erota kumpi on vihreä ja kumpi on sininen. Taas tuli hätäpuhelu myymälästä, että kumpi näistä on nyt se vihreä ja kumpi sininen...yrittäkääpäs kertoa puhelimessa, mikä ero on sinisellä ja vihreällä! Ja ei, ei ole auttanut, vaikka olen laittanut kännykällä valokuvankin oikeanvärisestä purkista mukaan :)

No, tuli sieltä nyt kumman värinen tölkki hyvänsä, niin iltakahveille piti leipoa tervetuliaisiksi jotain herkullista... ja sitä tämä raikas kääretorttu on. Kääretorttupohjasta tulee tällä ohjeella tosi hyvä, niin 50 cm:n kuin 60 cm:nkin uuneihin, ja täyte on ihanan raikas. 

Hyvää viikonloppua kaikille, ja Heikille turvallista kotimatkaa ❤️









PUOLUKKA-MANSIKKARAHKA-KÄÄRETORTTU


Kääretorttupohja 60 cm:n uuniin

5 huoneenlämpöistä kananmunaa
2 dl Siro erikoishienoa sokeria
1 dl + 1 rkl vehnäjauhoja tai gluteenitonta hienoa jauhoseosta
1 dl + 1 rkl luomuperunajauhoja
1,75 tl leivinjauhetta
(pinnalle mantelilastuja kourallinen)

Kääretorttupohja 50 cm:n uuniin

4 huoneenlämpöistä kananmunaa
1,5 dl Siro erikoishienoa sokeria
1 dl vehnäjauhoja tai gluteenitonta hienoa jauhoseosta
1 dl luomuperunajauhoa
1,5 tl leivinjauhetta
(pinnalle mantelilastuja kourallinen)

Väliin

2 dl laktoositonta vispikermaa
3/4 dl vaniljakreemijauhetta
1 prk (200 g) mansikkarahkaa
2 dl puolukkasosetta
1 dl mansikkatomusokeria

2/3 dl puolukoita ripoteltuna täytteelle


1. Tee ensin puolukkatäyte jääkaappiin jähmettymään. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi ja lisää vaniljakreemijauhe. Vatkaa vielä hetki. Lisää sekaan mansikkarahka, puolukkasose ja mansikkatomusokeri. Vatkaa vielä ainekset kunnolla sekaisin. Maista, onko makeus sopiva omalle maullesi. Vie täyte jähmettymään noin puoleksi tunniksi jääkaappiin.

2. Tee kääretorttupohja. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Vaahto on riittävästi vatkattua, jos vispilöistä valutettu taikinanoro jää pariksi sekunniksi näkymään taikinan pinnalle.

3. Sekoita vehnäjauhot (glut. jauhoseos), perunajauho ja leivinjauhe ensin keskenään (kääretorttupohjan voi tehdä myös kokonaan perunajauhoilla). Lisää jauhoseos siivilän läpi taikinaan. Itse siivilöin koko jauhoannoksen varovaisesti taikinan päälle ja vatkaan sitten vatkaimen hitaimmalla nopeudella ainekset kunnolla sekaisin. Lopuksi vielä kääntelen nuolijalla taikinaa muutaman kerran, että pohjalle jääneet jauhotkin sekoittuvat tasaisesti massaan.

4. Levitä taikina tasaisesti leivinpaperin päälle reunalliselle uunipellille. Ripottele pinnalle kourallinen mantelilastuja.

5. Paista kääretorttupohjaa 200 asteessa uunin keskitasolla noin 8-9 min ylä/alalämmöllä. Itse paistoin 9 min (60 cm:n uuniin mitoitettua pohjaa) ja 8 min (50 cm:n uuniin mitoitettua pohjaa). Ärhäkämmällä uunilla voi paistua nopeamminkin.

6. Anna kääretorttulevyn jäähtyä pellillä minuutti ja nosta kääretorttu leivinpaperin kulmista pois pelliltä ja kumoa torttulevy sokeroidun leivinpaperin päälle pöydälle. Anna jäähtyä vielä puoli minuuttia ja kuori leivinpaperi varovaisesti torttulevyn päältä. Jätä paperi päälle jäähtymisen ajaksi (5min) suojaamaan kuivumiselta.

7. Ota täyte jääkaapista ja levitä hieman jähmettynyt täyteseos tasaisesti kääretorttulevylle. Jätä taakse muutama sentti täytteetöntä tilaa, samoin sentti täytteetöntä aluetta rullauskohdan alkuun.

8. Ripottele puolukoita täytteen pinnalle, ei tarvitse laittaa paljon. Taita napakasti rullauksen aloituskohtaa kaksinkerroin täytteen päälle ja rullaa torttu omalla painollaan kääretortuksi. Varmista, että saumakohta jää tortun alle. Kääri leivinpaperi kääretortun ympärille ja vie torttu jähmettymään jääkaappiin muutamaksi tunniksi. 


Vaiheet: 

1. Puolukkatäytettä varten vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi, lisää vaniljakreemijauhe sekaan ja vatkaa hetki. Lisää seokseen mansikkarahka, puolukkasose ja mansikkatomusokeri. Sekoita aineksia kunnolla.

2. Valmista puolukka-rahkatäytettä. Vie jääkaappiin jähmettymään puoleksi tunniksi (saa olla kauemminkin).

3. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.

4. Lisää jauhoseos siivilän läpi yhdellä kertaa sekaan ja vatkaa hitaimmalla nopeudella ainekset sekaisin. Sekoita vielä nuolijalla pohjalta käännellen, että kaikki jauhot varmasti sekoittuvat kunnolla.

5. Levitä taikina tasaisesti leivinpaperin päälle uunipellille, ripottele pinnalle hieman mantelilastuja.

6. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla noin 9 min (60 cm uuni) ja noin 8 min 50 cm:n uuniin tarkoitettua kääretorttupohjaa. Anna jäähtyä minuutti pellillä.

7. Kumoa torttulevy sokeroidulle leivinpaperille, anna jäähtyä puoli minuuttia, ja kuori leivinpaperi pois päältä. Anna torttulevyn jäähtyä 5 min. Jätä paperi päälle suojaamaan kuivumiselta.

8. Kaada hieman jähmettynyt täyteseos kääretorttulevylle ja levitä tasaisesti. Jätä torttulevyn eteen 1-2 sentin verran täytteetöntä aluetta ja taakse 2-3 senttiä.

9. Ripottele pinnalle hieman puolukoita. Aloita rullaus taittamalla aloituskohta napakasti kaksinkerroin täytteen päälle ja rullaa torttu omalla painollaan, leivinpaperia apuna käyttäen, loppuun asti. 

10. Jätä kääretortun saumakohta alaspäin. Mantelilastut tekevät pinnasta kivannäköisen.

11. Kääri torttu takaisin leivinpaperin sisään, pyöritä päät karamellipaperin tavoin kiinni, ja vie kääretorttu vielä muutamaksi tunniksi jääkaappiin hyytymään.
12. Kyllä olikin hyvää :)



10 kommenttia:

  1. Miehet ♥
    Mutta yritys on hyvä kuitenkin! Mä olen jo omalle isännälle sanonut, että jos pyydän jotain kosmetiikkatuliaisia, niin menee sit suoraan pyytämään myyjää apuun eikä edes yritä itse löytää sitä! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :) Niinpä. Edelliskerralla jo isäntä uhkasi tuoda punaisen purkin, kun härnäsin sitä asiasta. Ei voi mitään, kun naurattaa koko juttu. Ja onhan tässä saatu jos jonkinlaisia tuliaisia reissusta, kerran toi jotain miesten partarasvaa naisten hajuvetenä... :) Ei käy elämä liian ykstoikkoiseksi tuon meidän isännän kanssa :)

      Poista
  2. On tosi hyvännäköinen kääretorttu ja varmasti on myös herkullista :) Puolukkaa saisi käyttää enemmänkin leivonnassa! Mies ei pidä puolukasta, niin hänen vuokseen kehitin ihanan puolukkajuustokakun jospa oppisi puolukasta pitämään. Kakku oli kuulemma hyvää vaikka puolukalta maistuikin! ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puolukka on aivan ihanaa, onneksi myös puoliso pitää siitä (ja yleensäkin kaikesta kirpeästä puolukasta raparperiin). Juustokakkusi on varmasti herkullista, ehdottomasti kokeilen sitä! Ja puolukka-rahkapulkatkin ovat listalla odottamassa - kahdestaan vaan kuluu niin vähän pullia ja herkkuja, että täytyy aina odotella, että talo täyttyisi herkuttelijoista :)

      Poista
    2. Sukulaisperheeseen syntyi kaksoset niin mietin,että mitä kivaa leipoisin heille.Pitäisiköhän leipoa tyttövauvalle tällainen punaisella eli puolukkatäytteellä ja poikavauvalle sinisellä eli mustikkatäytteellä 😊 Ja yksi hyvä vieminen olisi se 7 min. kakku.Leipominen vain on niin mukavaa ja kiva viedä tuliaisia. Tuli vielä hamstrattua kananmunia varastoon alennuksesta 😉 -Elisa-

      Poista
    3. Onnea kaksosille <3 Aivan ihana idea tehdä kääretortut vaaleanpunaisella ja vaaleansinisellä täytteellä - ja vielä luonnon omilla väreillä. Kaksosten äidillä on varmasti kädet täynnä muutakin hommaa, niin tuliaisiksi saatu leivonnainen ilahduttaa :)

      Poista
  3. Puolukka ja mansikka on loistava makupari. Usein teen niistä kiisseliä ja se uppoaa nopeasti meidän perheeseen :)
    Komea kääretorttu, ihanan muhkea, nams!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Kirsi :) Tänään kääretorttu oli parhaimmillaan, kun ehti imeä kosteutta täytteestä yön aikana. Olisi kyllä voinut laittaa rohkeamminkin tuota tuoretta puolukkaa väliin, ei ollut lainkaan kirpeää. Seuraavalla kerralla pistän ainakin 1,5 dl tuoretta puolukkaa täytteen päälle.
      Ja tosiaan, puolukka ja mansikka sopii aina ihanasti yhteen, samoin kuin mansikka ja sitruuna - molemmat aivan lempiyhdistelmiäni- niin kiisseleinä kuin leivonnassakin.

      Poista
  4. Meillä syötiin viikonloppuna jälkkärinä mansikkarahkaan tehtyä puolukkarahkaa...herkkua oli. Kääretortuksi pitää jalostaa samainen maku, heti kun on syöjiä. Tykkään kans mantelilastuista käärispohjan päällä...antaa mukavaa lisää. Maistuis kyllä nyt vaikka iltakaffella viipale tekemääsi kääristä....mitään herkkuja ei olla koko päivänä syöty....jos nyt ei viljapossunlihasta tehtyä herekeittoa siksi lasketa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nam! Meilläkin tykätään kunnon hernekeitosta - ja teenkin sitä ison padallisen vähintään kerran kuussa (sitä syödäänkin sitten useampana päivänä).
      Tähän käärikseen kannattaa kyllä pistää tuota kokonaista puolukkaa väliin reilummin, oli niin kivan kirpeitä makean rahkan vastapainona. Puolukkarahka on suurta herkkua - meillä tarjoiltiin puolison viiskymppisillä jälkiruokanakin puolukkarahkaa ja oli niin hyvää :)

      Poista

Olisi kiva tutustua sivujeni lukijaan. Jos haluat, voit jättää kommentin käynnistäsi :) Kommenttisi käväisee ylläpidon tarkastuksessa, joten se näkyy vasta pienellä (joskus suurella...) viiveellä. Bloggerissa tapahtuneiden muutosten takia kommentit jäävät usein saapumatta sähköpostiini, samoin kuin omat vastaukseni eivät näytä tulevan julkaistuksi -silti käyn kyllä viestit aina jossain välissä täällä lukemassa <3 Anne