Pappamme saivat ikuiset arvet, niin fyysiset sotavammat kuin henkisetkin arvet, kovissa taisteluissa. Oma pappani ei halunnut koskaan puhua sodasta. Hänen, hyvin lempeän miehen, ainoa kommentti sodasta oli, että se oli "pahaa aikaa". Nimenomaan pahaa, sanan varsinaisessa merkityksessä. Hänen hartain toiveensa olikin, etteivät suomalaiset joutuisi enää koskaan lähtemään sotaan. Samaa toivon minäkin. Ja kiitän sotiemme veteraaneja siitä, että meillä on tänä päivänä mahdollisuus juhlia itsenäistä Suomea.
Koiviston pirtissä laitettiin itsenäisyyspäivänä ensimmäinen joulukinkku uuniin, leivottiin vähäsen, keitettiin sekahedelmäkeittoa eli sekametelisoppaa, tehtiin ensimmäisiä joulukukka-asetelmia, katseltiin tv:stä Tuntematonta sotilasta ja itsenäisyyspäivän paraatia - ja illalla tietysti seurataan Linnan juhlia.
Juhlapäivänä Koiviston pirtissä laitettiin emännän kauan haaveilema, upouusi Lapuan Kankureiden valmistama pellavainen Ruusunen-pöytäliina pöydälle, nostettiin Suomen lippu pöytään ja sytytettiin itsenäisyyskynttilä. Arvokkaalla juhlalla täytyy olla arvoisensa puitteet :)
Oikein hyvää itsenäisyyspäivää kaikille!
SEKAHEDELMÄKEITTO
3 litraa
2 litraa vettä
500 g kuivattuja sekahedelmiä
150-200 g rusinoita
2 dl sokeria
3 kanelitankoa
2/3 - 3/4 dl perunajauhoja
1,5 dl kylmää vettä
1. Laita vesi, kuivatut sekahedelmät, rusinat, sokeri ja kanelitangot tilavaan 4 litran kattilaan ja keitä kunnes hedelmät ovat pehmeitä eli noin 15-20 min.
2. Ota reikäkauhalla hedelmät pois kattilasta esim. suureen tarjoilukulhoon.
3. Sekoita suurusliemi kylmästä vedestä ja perunajauhosta esim. juomalasissa, sekoita kunnes perunajauho on kokonaan liuennut veteen. Kaada suurusliemi kuuman liemen sekaan, sekoita suurus tasaisesti keittoliemeen ja kuumenna seosta kunnes liemi alkaa pulpahdella ja keitto sakeutuu. Ota keitto pois liedeltä ja kaada keitto keitettyjen hedelmäpalojen sekaan tarjoilukulhoon (tai kaada hedelmät takaisin kattilaan). Sekoita hedelmät kiisselin sekaan.
4. Tarjoa sekahedelmäkeitto riisipuuron tai kermavaahdon kera. Meillä keitto tarjoiltiin kylmänä, kermavaahdon kanssa kerrostettuna.
Vaiheet:
2. Keitä vesi, hedelmät, sokeri ja kanelitangot 3-4 litran kattilassa kunnes hedelmät ovat pehmeitä eli noin 15-20 min. |
3. Nosta pehmeät hedelmät reikäkauhalla pois kattilasta ja suurusta pelkkä liemi perunajauhosuuruksella. Keitä kunnes seos pulpahtelee ja ota kattila pois liedeltä. |
5. Valmista keittoa. Jos haluat enemmän kanelin makua keittoon, lisää sekaan vielä jauhettua kanelia. |
Sekametelisoppa on niiiiin hyvää ja luumurahkan lisäksi kuuluu meidän jälkiruokapöytään!
VastaaPoistaOlipa kiva lukea pappasi tarinaa! Itseä kiinnostaa kovasti historia ja kiva kuulla näitä sota-ajan tarinoita. Maailmanmeno on silloin ollut hiukan toisenlaista. Omat isovanhempani ovat sen verran nuorempia, että eivät itse ole olleet sotimassa. Mutta toinen pappa on karjalasta kotoisin ja joutunut sieltä lähtemään evakkoon. Kova paikka pikkupojalle ollut jättää koti ja kaikki eläimet sinne. On ne ollut kovia aikoja!! ♥
On todella ollut kovia aikoja. Puoliso muisteli omia pappojaan: Vimpelin pappa oli rakuuna ja pääsi sodasta kotiin vasta monta vuotta sodan päättymisen jälkeen - rajoilla tarvittiin edelleen miehiä ja sodan jälkeenkin sotilaita tarvittiin monenlaisiin tehtäviin, puolison Laihian paappa eli lopun elämäänsä sirpaleita päässään ja kovissa tuskissa. Siksi tuntuikin pahalta kuunnella anarkistien riehumisesta itsenäisyyspäivänä.
PoistaKyllä meilläkin jouluaamuna tarjoillaan aina joulupuuroa ja sekametelisoppaa :) Ja samoin on jossain vaiheessa luumurahkaa ja luumutäytekakkuakin tarjolla. Joistakin perinteistä on mukava pitää kiinni :)