keskiviikko 10. joulukuuta 2014

Vaaleat ja tummat piparpähkinät




Kun viimein ehdin kiireiltäni blogeja lueskelemaan, silmäni iskivät heti Makunautintoja Mimmin keittiöstä -blogin Piparpähkinä-ohjeeseen. Pikkuleivät näyttivät kerrassaan suloisilta ja niitä tuli tällä ohjeella todella paljon: itse sain peräti 90 kpl reilun Hanna-tädin kakun kokoisia pikkuleipiä! Vielä, kun Mimmi mainitsi pikkuleipien olevan suosikkejaan, niin pakkohan näitä oli leipoa. Ja kiitos, Mimmi, olipa todella ihana pikkuleipäohje! Näitä tullaan meillä tekemään vielä uusikin satsi jouluksi.

Nämä pikkuleivät olivat todella helppoja leipoa, koska taikina ei ollut takertuvaa sorttia, ja rakenne oli ihanan murea ja maku mausteinen. Pikkuleipien keskelle painettiin puolikas hasselpähkinää koristeeksi ja lisämakua antamaan. Vaikka pikkuleipiä tuli peräti 90 kpl, ne mahtuivat kolmelle pellille paistumaan, sillä tein palleroista vain 2,5 senttisiä läpimitaltaan, ja taikina ei levinnyt paljoakaan - pallerot sai laittaa pellille melko tiuhaan. Paistoaika oli vain 7-8 min. Näissä pikkuleivissä yhdistyi mukavalla tavalla piparkakun maku ja vaalean pikkuleivän mureus. Tummempien piparpähkinöiden ohjeen löysin Kotikokkien sivulta.








VAALEAT PIPARPÄHKINÄT
70-90 kpl

250 g pehmeää voita tai margariinia
200 g eli 2-2,5 dl sokeria
1 iso kananmuna
1 rkl tummaa siirappia
375-400 g vehnäjauhoja (noin 6 dl) 
1 tl soodaa
1,5 tl leivinjauhetta 
1 tl jauhettua inkivääriä
1 tl jauhettua kanelia
1 tl jauhettua kardemummaa

Pinnalle:
hasselpähkinän puolikkaita (tai kokonaisia hasselpähkinöitä tai manteleita)



TUMMAT PIPARPÄHKINÄT


200 g
voita tai margariinia
2½ dl
fariinisokeria
1
iso kananmuna
5 dl
vehnäjauhoja
1 tl
1/2 tl
soodaa
leivinjauhetta
1 tl
inkivääriä
1 tl
neilikkaa
2 tl
kanelia
2 tl
kaakaojauhetta

Pinnalle:

manteleita tai pähkinöitä


1. Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri kuohkeaksi. Itse vatkasin melkein 5 min.

2. Lisää kananmuna ja siirappi. Vatkaa vielä hetki kunnolla.

3. Sekoita vehnäjauhot, mausteet ja kohotusaineet ensin keskenään, lisää ne sitten 2-3 erässä taikinaan, vatkaimen hitaimmalla nopeudella sekoittaen. Kun vehnäjauhot ovat sekoittuneet paksuksi murumaiseksi seokseksi, laita kädet kulhoon ja vaivaa taikinaa hetki käsin, saat pikkuleipiin paremman rakenteen. 

4. Paista tässä vaiheessa koepikkuleipä, niin näet pitääkö jauhoja lisätä, jos kakut leviävät liikaa. Jos pikkuleivät näyttävät hyvältä, pyörittele taikinasta muutama pullea pötkylä pöydän päällä. Pyörittelyyn ei tarvita edes jauhoja, sillä taikina ei tartu pöytään. Leikkaa pötköt pieniin, mahdollisimman tasakokoisiin paloihin. Pyörittele palat palleroiksi. Tein omista pikkuleivistäni melko pieniä eli pallerot olivat läpimitaltaan noin 2,5 cm. 

5. Laita taikinapallot leivinpaperin päälle ja paina kuhunkin palleroon puolikas hasselpähkinää koristeeksi. Älä paina pähkinää syvälle. Laitoin pallerot pellille melko tiuhaan, kullakin pellillä oli 25-30 kpl, sillä koepikkuleivät eivät kovin paljoa levinneet. Sain taikinasta peräti 90 kpl pikkuleipiä.

6. Paista pikkuleivät 175-200 asteessa uunin keskitasolla. Itse paistoin 200 asteessa 7-8 min. Miedommalla lämmöllä, 175-180 asteessa, pikkuleipiä paistetaan noin 10-11 min. Eli paistolämpötila kannattaa hakea oman uunin tehojen mukaan ja pikkuleipien koon mukaan. Mimmin mukaan pohja paistuu herkästi tummaksi, joten jos uunisi alalämpö on kovin tehokas, kannattaa vilkaista pohjia välillä ja paistaa matalammalla lämmöllä. Tummia piparpähkinöitä suositeltiin paistamaan 200 asteessa 8-10 min.




Vaiheet: 

1. Pikkuleipien ainekset.

2. Vatkaa rasva ja sokeri pehmeäksi vaahdoksi. Itse vatkasin lähes 5 min. Lisää kananmuna ja siirappi, vatkaa vielä hetki.

3. Sekoita jauhot, mausteet ja kohotusaineet ensin keskenään. Lisää ne sitten 2-3 erässä muuhun taikinaan, sekoita vatkaimen hitaimmalla nopeudella.

4. Lopeta vatkaus, kun jauhot ovat sekoittuneet muuhun taikinaan. Jatka käsin työstämistä.

5. Vaivaa taikinaa sileäksi pieni hetki käsin.

6. Tee muutama koepikkuleipä, paina puolikas hasselpähkinää varovaisesti keskelle, ja paista. Kokeile, mikä lämpötila uunissasi on sopivin, 175-200 asteen väliltä ja aikaa noin 7-10 min. Varo, ettei pohja tummu liikaa. Tässä vaiheessa voi jauhoja vielä lisätä, jos taikina leviää liikaa.

7. Pyörittele taikinasta pötkylöitä, et tarvitse edes jauhoja pyörittelyyn, ja pätki pötkylät pieniksi paloiksi. Itse sain noin 90 kpl palasia.

8. Tein omista pikkuleipäpallosistani 2,5 cm:n palleroita (osa taisi olla 3 cm). Saa laittaa melko tiuhaan pellille, eivät leviä kovin paljoa sivuille. Itse laitoin pellille 25-30 kpl.


9. Kokeilin paistaa 200 asteessa keskitasolla reilut 8-9 min, ja pikkuleivät näyttivät melko sopivilta. Lyhensin paistoaikaa hieman, ettei pohja tummu liikaa.

10. Laita kaikkiin pikkuleipäpalleroihin halkaistu hasselpähkinä pinnalle, älä paina pähkinää kovin syvälle.

11. Näitä paistoin 200 asteessa juuri ja juuri 8 min, ja tulivat sopivia ja mureita.


12. Kolme täyttä pellillistä pienestä taikinasta!

13. Ihanasti piparille maistuvia, mutta silti vaaleita pikkuleipiä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olisi kiva tutustua sivujeni lukijaan. Jos haluat, voit jättää kommentin käynnistäsi :) Kommenttisi käväisee ylläpidon tarkastuksessa, joten se näkyy vasta pienellä (joskus suurella...) viiveellä. Bloggerissa tapahtuneiden muutosten takia kommentit jäävät usein saapumatta sähköpostiini, samoin kuin omat vastaukseni eivät näytä tulevan julkaistuksi -silti käyn kyllä viestit aina jossain välissä täällä lukemassa <3 Anne