torstai 22. tammikuuta 2015

Karjala takaisin -piirakka :)


Loppuviikkoa kohti emäntäkin aivan villiintyy... Ajattelin tehdä suolaista piirakkaa, jolla ei ollut vielä mitään nimeä - piirakkaan tuli karjalanpiirakasta tuttuja makuja eli rukiinen pohja, riisipuuroa, keitettyä kananmunaa, ultrakevyttä meetwurstia, sipulia, kotijuustoa ja suolakurkkua. Miettiessäni miksi piirakkaa kutsuisin, katselin sivusilmällä tallennettua Putous-jaksoa, jossa Svetlana Rönkkö leipoi ei-poliittisesti-korrektia Karjalan piirakkaa, jota pitäisikin ehkä kutsua Karjala takaisin -piirakaksi. Naureskellen ristin siis ruispiirakkani Karjala takaisin -piirakaksi :) Ja piirakasta tuli todella herkullista.




KARJALA TAKAISIN -PIIRAKKA
28-30 cm.n piirakkavuokaan

Ruispohja:

2 dl vehnäjauhoja
1,5 dl sihtiruisjauhoja (käytin Sunnuntain hienoa täysjyväruisjauhoa)
1/2 tl leivinjauhetta
1 dl juustoraastetta
150 g pehmeää voita tai margariinia
0,75 dl kylmää vettä
1/3 tl suolaa

Täyte:
1 keskikokoinen sipuli silputtuna
vähän öljyä paistamiseen
suolaa, mustapippuria ja currya ripaukset
75 g HK:n ultrakevyttä meetwurstia 9% pienenä silppuna

3 kovaksi keitettyä kananmunaa (itse keitin 8,5 min) 
1,5 suolakurkkua kuutioina 
100 g kotijuustoa kuutioina
2 dl juustoraastetta 
1,5 dl riisipuuroa (suolalla maustettua)
ripaukset suolaa, mustapippuria ja currya

Pinnalle:
1/2 ruukkua persiljaa silputtuna
kourallinen juustoraastetta
munamaito: 
2 dl kevytkermaa
2 kananmunaa 
ripaukset suolaa, mustapippuria ja currya


1. Keitä ja jäähdytä ensin riisipuuro ja kananmunat. Pilko sipuli ja meetwursti hienoksi silpuksi. Kuutioi suolakurkut ja kotijuusto pieniksi kuutioiksi. Hienonna keitetyt kananmunat haarukalla silpuksi.

2. Kuullota sipulisilppu paistinpannulla pienessä öljytilkassa ja mausteissa kypsäksi. Lisää loppuvaiheessa meetwurstisilppu sekaan ja kääntele hetki pannulla. Anna jäähtyä hetki. Nypi pohjataikinan muut ainekset, paitsi vesi, murusiksi. Lisää vesi muruseokseen ja yhdistä taikinaksi.

4. Voitele iso Ø 28-30 cm:n piirakkavuoka ja kaulitse piirakkataikina vuoan pohjalle ja reunoille.

5. Yhdistä täytteen sipuli-meetwurstiseos, hienonnetut kananmunat ja suolakurkkukuutiot. Sekoita seosta. Lisää sekaan kotijuustokuutiot ja juustoraaste sekä ripaukset suolaa, mustapippuria ja currya. Kaada viimeisenä joukkoon riisipuuro ja sekoita täytteen ainekset kunnolla sekaisin. Levitä täyteseos piirakkapohjalle tasaisesti.

6. Silppua persiljaa piirakkatäytteen päälle ja lisää vielä kourallinen juustoraastetta pinnalle.

7. Vatkaa munamaito kevytkermasta, kananmunista ja mausteista. Kaada munamaito piirakkatäytteen päälle tasaisesti.

8. Paista 200 asteessa uunin toiseksi alimmalla tasolla 35-40 min. Laita sitten kaksinkertainen folio päälle ja pudota uunin ritilä alimmalle tasolle. Paista piirakkaa alimmalla tasolla vielä 25-30 min eli paistoaika on yhteensä noin 1 tunti-1 tunti 10 min, riippuen uunisi tehoista. Itselläni meni tuo 1 tunti 10 min.


1. Nypi muut ruispohjan ainekset, paitsi vesi, keskenään murusiksi.

2. Yhdistä muruseos ja vesi taikinaksi. Voitele iso ø 28-30 cm:n piirakkavuoka hyvin.

3. Kaulitse taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Itse painelin sormin, vaikka taikina oli tosi jäykkää.

4. Kuullota paistinpannulla sipulisilppu pienessä öljytilkassa ja mausteissa. Lisää loppuvaiheessa sekaan meetwurstisilppu, anna lämmetä hieman.

5. Keitä 3 kananmunaa ja pieni annos riisipuuroa. Laita riisipuuroon tuplasuolat. Anna jäähtyä ja pilko kananmunat haarukalla silpuksi.

6. Kuutio 1,5 keskikokoista suolakurkkua pieniksi kuutioiksi.

7. Lisää sipuli-meetwurstiseoksen sekaan pilkotut kananmunat ja suolakurkkukuutiot. Sekoita hyvin.

8. Kuutio kotijuusto pieniksi kuutioiksi.

9. Lisää kotijuustokuutiot ja juustoraaste sekaan. Lisää myös ripaukset suolaa, mustapippuria ja curryä - ei paljoa, sillä täytteessä on jo suolaisia ainesosia.

10. Sekoita viimeisenä kylmä riisipuuro sekaan. Täyte maistuu todella hyvältä.

11. Levitä täyteseos piirakkapohjalle tasaisesti.

12. Silppua pinnalle puoli ruukkua persiljaa.

13. Lisää pinnalle vielä kourallinen juustoraastetta.

14. Vatkaa munamaito kevytkermasta, kananmunista ja mausteista. Seos ei tarvitse olla suolaista.

15. Kaada munamaito täytteen päälle tasaisesti

16. Paista 190 asteessa toiseksi alimmalla tasolla noin 55-70 min, laita kaksinkertainen folio päälle 35-40 min kohdalla ja laske piirakka alimmalle tasolle. Paista vielä 25-30 min, kunnes piirakka on kypsä. En tiedä miksi minulla tuo emmental-mozzarella-raaste paistuu aina liian tummaksi... isäntä kysyikin kuultuaan piirakan nimen, että onko tämä käynyt Ukrainan ilmatilassa - meinasi vissiin että vähän kärähtäneen näköinen... :) 



6 kommenttia:

  1. Ihana! Todella houkuttelevan oloinen piirakka. Ja mikä mahtava nimi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Sari ;) Vähän on pilkkeellä silmäkulmassa väsätty koko piirakka ja nimi. Mutta lopputulos maistui hyvälle. Kolmasosa piirakkaa hävisi samantien, kun isäntä tuli töistä. Ei haitannut Ukrainan ilmatilassa käymiset... : D

      Poista
  2. Muaki heti houkutti kokeilemaan tätä piirakkaa. Etenkin kun on leipäjuustoa ja suolakurkkua, nam!! Ja nimi on ihan huippuhyvä!! ☺

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ;) Piirakkapohjaa kannattaa paistaa kauan, sillä se on raskas. Lämpötila voisi olla 200 astettakin, mutta juustoraaste kannattaa olla jotain muuta, kuin tuota emmental-mozzarellaa. Olen ennenkin huomannut, että tuo juustoraasteseos ei tykkää paistamisesta, mihinkähän se on oikein tarkoitettu...vaan laiskuuttani nakkasin valmiit raasteet päälle, siitä sakotetaan :)

      Poista
  3. Tätä piirakkaa aion kyllä kokeilla! Meetwurstin taidan kyllä vaihtaa kinkkuun :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmaan sopii kinkun kerakin. Itse en normaalisti meetwurstista välitä, mutta tuon ultrakevyen maku sopii pizzoihin ja piirakoihin. Toivottavasti tykkäät piirakasta :)

      Poista

Olisi kiva tutustua sivujeni lukijaan. Jos haluat, voit jättää kommentin käynnistäsi :) Kommenttisi käväisee ylläpidon tarkastuksessa, joten se näkyy vasta pienellä (joskus suurella...) viiveellä. Bloggerissa tapahtuneiden muutosten takia kommentit jäävät usein saapumatta sähköpostiini, samoin kuin omat vastaukseni eivät näytä tulevan julkaistuksi -silti käyn kyllä viestit aina jossain välissä täällä lukemassa <3 Anne