lauantai 4. lokakuuta 2014

Manteliset herkkumuffinssit



Nämä pikaiset ihanuudet ovat maailman helpoimmat muffinssit ja valmistuvat aina muiden töiden ohessa. Mausta ei tingitä, sillä muffinsseista tulee todella hyviä, kuohkeita, kosteita ja kauniisti kohonneita. Ja nämä muffinssit eivät ole ötkömakeita.

Vaivannäköä ei tarvita: nakkaa kaikki ainekset kulhoon, sekoittele rivakasti sähkövatkaimella hetki ja annostele amerikanmuffinssivuokiin. Pinnalle ripottelin kuoretonta mantelirouhetta ja mantelilastuja. Myös muffinssin sisällä on herkullista mantelijauhetta ja ihana kardemumman maku. Muffinssit onnistuvat hienosti myös gluteenittomina, kun vehnäjauhot vaihtaa gluteenittomaan jauhoseokseen. Maidon sijasta kannattaa tällöin käyttää kuohu- tai vispikermaa.

Muffinssipeltiä ei välttämättä tarvita, sillä amerikanmuffinssivuoissa paistettuna muffinssit pysyvät ryhdikkäästi pystyssä. Nämä pikaiset herkut valmistuvat puolessa tunnissa alusta loppuun, vaikka ajanotto aloitettaisiin uunin lämmittämisestä (jos uuni lämpiää alle 15 minuutissa, kuten oma uunini). Olen kerran oikein kellottanutkin ajan...











MANTELISET HERKKUMUFFINSSIT
12 kpl isoihin amerikanmuffinssivuokiin

1,5 dl Siro erikoishienoa sokeria 
2 tl vaniljasokeria
2 tl kardemummaa
2 isoa kananmunaa
1,5 dl Flora Kulta pullorasvaa (voinmakuinen) tai Flora Culinessea (sulatettua voita)
1,5 dl maitoa (gluteenittomiin kermaa)
1 dl mantelijauhoa
3 dl vehnäjauhoja tai gluteenitonta hienoa jauhoseosta (Semper, Sunnuntai, Pirkka)
2 tl leivinjauhetta

Pinnalle:

0,5 dl mantelilastuja
0,5 dl mantelirouhetta

1. Säädä uuni lämpiämään 215 asteeseen. Mittaa kaikki ainekset samaan kulhoon yhdellä kertaa, ja vatkaa aineksia puoli minuuttia sähkövatkaimella sekaisin.

2. Annostele taikina kahden ruokalusikan avulla 12 amerikanmuffinssivuokaan pullapellille tai muffinssipellille.

3. Sekoittele pinnalle tulevat mantelilastut ja -rouhe ensin syvällä lautasella keskenään. Lisää rouheseosta iso hyppysellinen kunkin muffinssin keskelle. Paina kevyesti kahdella sormella rouheita kiinni taikinan pintaan.

4. Paista 215 asteessa uunin keskitasolla 14-15 min ylä/alalämmöllä. Anna jäähtyä pellillä.


Vaiheet:

1. Laita uuni lämpiämään 215 asteeseen. Asettele amerikanmuffinssivuoat pellille. Mittaa kaikki muffinssien ainekset kerralla kulhoon. Vatkaa hetki kunnolla aineksia sekaisin.

2. Annostele muffinssitaikina kahden ruokalusikan avulla muffinssivuokiin.

3. Sekoita mantelilastut ja mantelirouhe keskenään.

4. Lisää iso hyppysellinen rouhetta muffinssien keskelle. Paina kahdella sormella rakeita varovaisesti taikinaan kiinni.

5. Paista 215 asteessa 14-15 min. Omassa uunissani paistui 15 min.

6. Anna muffinssien jäähtyä ja nauti :)




7 kommenttia:

  1. Onpas kiva, helppo resepti. Nämä helpot on mun sydäntäni lähellä, pitäis ostaa vaan noita amerikkalaisia muffinssivuokia, niitä multa ei löydy kotoa.☺

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minullakin on vanhemmiten reseptit alkaneet muuttua aina vaan helpommiksi ja helpommiksi. Ja tavallisimmissa leivonnaisissa en juurikaan ohjeita käytä tai mittaile tarkasti aineita, kun tiedän jo millä mittasuhteilla onnistuu ja millä ei.
      Minulla pitää aina olla laatikossa pari rasiaa amerikanmuffinssivuokia - ne on aina hyviä ja tukevia, joskin vähän turhan suuria. Nuo pienet paperivuoat on järjestään ihan surkeita, liian ohuita ja veteliä, joskus jo valmiiksi niin levähtäneitä, ettei niitä saa edes muffinssipellin koloissa pysymään.

      Poista
  2. Kävin pikaisesti näitä kurkkaamassa jo eilen kesken muiden leipomustan (ja samalla tein muutamia ruokia valmiiksi), vaan kun ei ollut enää yhtään leivinjauhetta, en voinutkaan tehä. Mulla ei ole ikinä leivinjauhe ollu ihan loppu reilun 50 v aikana, vaan piti sekin sitten vielä kokea. No, ystäväperhe tuli hakemaan lämpimäisiä ja heidän mukanaan tulis itten sitä leivinjauetta, vaan en sitten illalla enää jaksanutkaan... alkuviikosta viimeistään tällaiset paistuvat minunkin uunissa...näyttävät ihanille ja kun vielä olis tuhottava paljon jauhettua mantelia, on oikein passeli ohje...kiitos taas

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla oli ennen leivinjauhe aina loppu - ja vaniljasokeri!! Sen jälkeen, kun löysin nuo jättipurkit molempiin, on alkanut aineet riittää. Vaikka nopeasti minä nekin saan käytettyä. Kardemummankin ostan noissa jättipurkeissa, koska huiskin sitä melkein jokaiseen leivonnaiseen -rakastan kardemummaa!
      Aina, kun on tulenpalava kiire, mutta pitää saada kahvipullaa, teen tällaisen "kaikki kerralla kippoon ja vatkaa" version muffinsseista. Aineet sen mukaan, mitä kaapissa on :)

      Poista
  3. Neljä pellillistä töihin urakoineena olen tosi tyytyväinen ohjeeseen! Tuplaamalla annoksen saa levymallin. :) Tallennettu suosikkeihin, kiitos!

    VastaaPoista
  4. Nerokas resepti: yksinkertainen ja silti lopputulos on vertaansa vailla muffini-asteikolla! Luottoresepti, taas tulevana viikonloppuna käytössä. Ei myöskään maistu kuivan gluteenittomalta, menee täydestä ihan kuin olisi "tavallisilla" jauhoilla leivottua.

    VastaaPoista

Olisi kiva tutustua sivujeni lukijaan. Jos haluat, voit jättää kommentin käynnistäsi :) Kommenttisi käväisee ylläpidon tarkastuksessa, joten se näkyy vasta pienellä (joskus suurella...) viiveellä. Bloggerissa tapahtuneiden muutosten takia kommentit jäävät usein saapumatta sähköpostiini, samoin kuin omat vastaukseni eivät näytä tulevan julkaistuksi -silti käyn kyllä viestit aina jossain välissä täällä lukemassa <3 Anne