torstai 27. maaliskuuta 2014

Marinoitu kaali-paprikasalaatti aurajuustokastikkeella
Tätä yksinkertaista kaalisalaattia olen tehnyt jo parikymmentä vuotta. Alkujaan sain summittaisen ohjeen keskimmäiseltä sisareltani, joka oli jossain pizzeriassa saanut maistaa tätä herkullista, marinoitua kaalisalaattia.Nyt siitä on tullut myös meidän perheen kestosuosikki, jota tulee tehtyä aina silloin, kun ei jaksa pestä ja pilkkoa kymmentä eri kasvista.

Ainekset ovat yksinkertaiset: kaalia ja paprikaa kahdessa muodossa, aurajuustoa ja kermaviiliä sekä vähän suolaa ja mustapippuria. Ohuen ohueksi suikaloidun kaalisilpun päälle kaadetaan purkillinen säilöttyjä paprikaviipaleita liemineen. Lisätään vähän mausteita ja pilkotaan puolikas keltaista paprikaa sekaan. Salaattia sekoitellaan useita kertoja seuraavien parin tunnin aikana, jotta paprikapurkin ihana, etikkainen mausteliemi marinoisi kaalisuikaleet pehmeiksi ja antaisi hyvän maun. Ihan parhaimpia säilöttyjä paprikoita ovat muistaakseni Felixin kelta-punainen paprikasekoitus, jonka liemi on etikkaisinta. Muutkin suikaleet kelpaavat ihan hyvin. Jos muistat sekoitella salaattia aina jääkaapilla käydessäsi, seuraavana päivänä ylimääräinen neste on hävinnyt ja kaali on pehmennyt ja maustunut parhaimmilleen.

Kaalisalaatin kruunaa kastikkeena oleva kermaviiliin murennettu aurajuusto, joka saa salaatin nousemaan uusiin ulottuvuuksiin. Salaatti on yksinkertaisesti niin hyvää, että kulhollinen häviää illassa ihan välipaloina.

Kaalisalaatti on myös oiva juhlatarjottava, sillä se ei nahistu, vaikka sen tekisi pari päivää ennen juhlia. Tärkeintä on muistaa sekoitella joka päivä, että pintakin saa maistaa etikkalientä. Jos nestettä alkaa kertyä kulhon pohjalle, se kannattaa kaataa pois vasta tarjoiluvaiheessa. Kaali ei pienistä nesteistä säikähdä. Lisäksi yhdestä isosta kaalista saa tehtyä valtavan annoksen.

Itse tein tätä marinoitua kaalisalaattia sangollisen pojan ylioppilasjuhliin ja oli hauska nähdä, miten ensimmäisen maistamisen jälkeen monet hakivat lisää :)

MARINOITU KAALI-PAPRIKASALAATTI AURA-KERMAVIILIKASTIKKEELLA
iso kulhollinen

Salaatti:

1/3 suurehkoa valkokaalta
1 prk säilöttyjä paprikasuikaleita etikkaliemineen (voi laittaa kaksikin)
1/2 tuoretta paprikaa
1/2 tl suolaa
1/2 tl mustapippurirouhetta

Salaatinkastike:

1-1,5 prk kermaviiliä
2/3-1 pkt Aura-juustoa murennettuna tai muuta sinihomejuustoa
(suolaa, mustapippuria pikkuripaukset)

1. Suikaloi kaali niin ohuiksi suikaleiksi kuin pystyt ja katkaise suikaleet lyhyemmiksi.
2. Laita kaalisilppu noin 3 litran kulhoon ja kaada säilötyt paprikasuikaleet liemineen kaalien päälle. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Jos kaalisilppua tulee paljon, voi laittaa toisenkin purkillisen paprikasäilykettä liemineen)
3. Pilko paprikan puolikas ohuiksi paloiksi ja kaada sekaan. Sekoita salaattia niin, että etikkalientä tulee kunnolla kaalisuikaleille. Sekoittele useita kertoja seuraavan parin tunnin aikana.
4. Salaatinkastike: murenna Aura-juustoa pieneen kulhoon ja kaada kermaviili päälle. Sekoita hyvin ja anna maustua tunti. Jos kastike on liian paksua, sitä voi ohentaa kermalla. Ripottele aurajuustomuruja kastikekulhon pinnalle.
5. Syö ja nauti :)

Vaiheet:


1. Suikaloi 1/3 kaalista.
2. Katkaise vähän lyhyemmiksi.

3. Kaada suikaleet kulhoon.

4. Säilöttyjä paprikaviipaleita.

5. Lisää säilötyt paprikat liemineen.

6. Pilko 1/2 paprikaa.

7. Lisää paprikat sekaan.

8. Sekoita salaattia hyvin.

9. Murenna 2/3 Aura-juustosta.

10. Lisää kermaviili.

11. Sekoita kastike hyvin.

12. Herkuttele!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olisi kiva tutustua sivujeni lukijaan. Jos haluat, voit jättää kommentin käynnistäsi :) Kommenttisi käväisee ylläpidon tarkastuksessa, joten se näkyy vasta pienellä (joskus suurella...) viiveellä. Bloggerissa tapahtuneiden muutosten takia kommentit jäävät usein saapumatta sähköpostiini, samoin kuin omat vastaukseni eivät näytä tulevan julkaistuksi -silti käyn kyllä viestit aina jossain välissä täällä lukemassa <3 Anne