maanantai 24. maaliskuuta 2014

Mascarpone-puolukkapiirakka



Pakastin oli taas ääriään myöten täynnä. Ensimmäisenä käteeni osui pussillinen anopin noukkimia puolukoita ja päätin tehdä heti aamusta Pirkan herkullisen mascarpone-puolukkapiirakan.

Piirakan pohjaan tulee hieman ruisjauhoja ja runsaasti puolukkaa. Puolukat voivat olla jäisiä tai tuoreita. Syksyn tuoreilla puolukoilla paistoaikaa kannattaa vähentää, jotta marjat eivät täysin hajoa piirakan täytteeseen.

Piirakka on sopivalla tavalla kirpsakka, sillä sokeri ja ihana mascarpone-rahkatäyte pehmentävät maun herkulliseksi. Ruisjauhot ja puolukka ovat tuttu yhdistelmä monista puolukkapiirakoista, mutta tämä ohje on mielestäni yksi parhaimmista.

Piirakka on yksinkertaista valmistaa. Pohjan ainekset sekoitetaan nopeasti pehmeäksi taikinaksi, joka painellaan jauhotetuin käsin pyöreään, halkaisijaltaan noin 26 cm, piirakkavuokaan. Piirakkapohjaa ei tarvitse esipaistaa. Jäiset marjat kaadetaan pohjan päälle ja maustettu mascarpone-rahka-munaseos valutetaan tasaisesti puolukoiden päälle. Puolukkapiirakkaa paistetaan uunin alimmalla tasolla noin 55 minuuttia, mutta kannattaa silti kurkata 45 minuutin kohdalla, mitä piirakalle kuuluu.







MASCARPONE-PUOLUKKAPIIRAKKA

Piirakkapohja:

125 g voita tai margariinia
1 1/4 dl hienoa sokeria
1 muna
2 dl vehnäjauhoja
1 dl ruisjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte:

250 g mascarpone-tuorejuustoa (1 prk)
250 g rahkaa (1 prk)
2 munaa
1 dl hienoa sokeria
2 tl vaniljasokeria
6-8 dl puolukoita (jäisiä tai tuoreita)

1. Voitele pyöreä, halkaisijaltaa noin 26 cm:n piirakkavuoka tai paperoi se leivinpaperilla.
2. Tee ensin piirakkapohja. Vatkaa kuutioitu voi ja sokeri pehmeäksi vaahdoksi. Itse tykkään käyttää Siro-sokeria, joka on erittäin hienokiteistä ja sulaa nopeasti voin sekaan. Siro toimii myös muna-sokerivaahdossa paljon paremmin kuin nykyisin aika karkeakiteiset hienot sokerit.
3. Lisää voi-sokerivaahtoon muna ja vatkaa hyvin sekaisin.
4. Sekoita ruis- ja vehnäjauhot sekä leivinjauhe ensin keskenään sekaisin ja lisää kerralla taikinaa. Pyöräytä muutama kierros vatkaimella ja sekoita loppuun lastalla.
5. Kaavi taikina piirakkavuokaan ja ripottele hieman vehnäjauhoja taikinan päälle. Hiero vehnäjauhoja käteesi ja painele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Taikinaa on helppo taputella, koska se leviää helposti.
6. Kaada puolukat piirakkapohjalle tasaisesti.
7. Sekoita muut täytteen ainekset keskenään vatkaimella eli mascarpone, rahka, munat ja sokerit. Kaada seos tasaisesti puolukoiden päälle.
8. Paista uunin alimmalla tasolla 55 minuuttia ylä/alalämmöllä. Tuoreilla puolukoilla paistoaikaa voi vähentää. Kurkista kuitenkin 45 min kohdalla, miltä piirakka näyttää. Kypsän piirakan reunat ovat kauniin ruskeat ja täyte on hyytynyt.

Vaihekuvia:

     
1. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi.

2. Lisää muna ja vatkaa hyvin.

3. Sekoita kuivat aineet ensin keskenään.
4. Lisää kuivat aineet yhdellä kertaa.

5. Sekoita nopeasti kaikki aineet sekaisin.
6. Ripota jauhoja pinnalle ja käsiin.

7. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille.
8. Lisää puolukat piirakkapohjalle.

9. Sekoita muut täytteen aineet keskenään.


10. Kaada täyte päälle tasaisesti.






11. Paista 175 asteessa n. 55 min, alin taso.



Eräs parhaimmista marjapiirakoista.
Herkkupala!

7 kommenttia:

  1. Korvasin mascarponen purkillisella creme fraichea, kun sitä sattui jääkaapista löytymään. Tämäkin toimi hyvin! Piirakka oli vielä parempaa seuraavana päivänä, kun se oli jääkaapissa viilennyt ja hieman kiinteytynyt. T. Mari

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä vinkki! Useammin minullakin creme fraichea löytyy kaapista. Tämä on kyllä omia suosikkejani puolukkapiirakoiden joukossa :)

      Poista
  2. Tätä pitää ehdottomasti kokeilla. Hyvä vinkki tuo korvata mascarpone creme fraichella. Kiitos siitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minullakin useammin kaapissa on creme fraichea kuin mascarponea, niin hyvihän tuo toimi. Kiva kuitenkin, että nyt tuota mascarponeakin saa laktoosittomana! Tämä piirakka on yhä yksi puolukkapiirakoiden huippua!

      Poista
  3. Käytin ruisjauhojen sijasta ainoastaan vehnäjauhoja.
    Tuplasin sokerin määrän sekä pohjassa ja täytteessä.
    Onnistui hyvin ja tarpeeksi makeaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla sinunkin versiostasi, maistuu varmasti makeamman piirakan ystäville. Myös kokojyvävehnäjauhoilla ja spelttijauhoilla tulee hyvää.

      Poista
  4. Mascarbonelle hain köyttöä ja sattuu olemaan puolukat jne. Joten lauantain kunniaksi leipomaan ;)

    VastaaPoista

Olisi kiva tutustua sivujeni lukijaan. Jos haluat, voit jättää kommentin käynnistäsi :) Kommenttisi käväisee ylläpidon tarkastuksessa, joten se näkyy vasta pienellä (joskus suurella...) viiveellä. Bloggerissa tapahtuneiden muutosten takia kommentit jäävät usein saapumatta sähköpostiini, samoin kuin omat vastaukseni eivät näytä tulevan julkaistuksi -silti käyn kyllä viestit aina jossain välissä täällä lukemassa <3 Anne