Kinuskipikkuleivät
Kinuskipikkuleivät ovat varmasti niitä helpoimpia leikattuja pikkuleipiä, joita lapsetkin osaavat tehdä. Aineksia on vähän, mutta silti pikkuleivät ovat todella hyviä, hieman sitkeitä ja ihanasti kinuskinmakuisia. Keksit pyöräyttää puolessa tunnissa alusta loppuun.
Kinuskipikkuleipien reseptin käänsin ruotsalaisleipuri Leila Lindholmin ruotsinkielisesta Kolasnittar-reseptistä (tässä linkki alkuperäiseen, ruotsinkieliseen reseptiin ). Resepti esitettiin muutama vuosi sitten Leila Leipoo -ohjelmassa ja ihastuin heti yksinkertaiseen ohjeeseen. Tuskin ohjelma oli ehtinyt loppua, kun reseptiä piti lähteä testaamaan. Ja hyvinhän ne onnistuivat.
Kinuskipikkuleivät
n. 25 kpl
100 g pehmeää voita
1 dl hienoa sokeria
2 rkl vaaleaa siirappia
2,25 dl vehnäjauhoa
0,5 tl soodaa
1 tl vaniljasokeria
1 tl inkiväärijauhetta
1. Vatkaa pehmeä voi, sokeri, vaniljasokeri ja siirappi pehmeäksi
vaahdoksi.
2. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää lusikalla
sekoittaen taikinaan. Sekoita mahdollisimman vähän ja lopuksi puristele aineet
käsissä taikinapalloksi.
3. Jaa taikina kahteen osaan ja pyöritä kahdeksi pitkäksi,pullapellin
mittaiseksi, tangoksi.
4. Aseta tangot leivinpaperille pullapellille, jätä tilaa väliin. Litistä
hieman kämmenpohjalla pitkoa matalammaksi ja litteämmäksi. Älä kuitenkaan litistä aivan ohueksi, sillä taikina leviää paistuessaan.
5. Painele pitkäpiikkisellä haarukalla vinottain tasaisesti koko taikinapitkoon kiva raitakuvio.
6. Paista 175 asteisessa uunissa 12-15 min, kunnes
kullanruskeita.
7. Anna jäähtyä hetki pellillä ja leikkaa sitten vinosti pikkuleiviksi
pitkällä puukolla. Leikkaa pikkuleivät päinvastaiseen suuntaan vinosti, kuin mitä teit
haarukkaraitoja taikinalevyyn. Jätä pikkuleivät jäähtymään pellille.
Näitä varmaan täytyy tehdä tyttöni (5-vuotias innokas leipuriapulainen) kanssa hänen synttäreilleen. Pitää vain käydä ostamassa vaaleaa siirappia. T.Elisa
VastaaPoistaHei Elisa :) Nämä on kyllä niin hyviä ja helppoja pikkuleipiä tehdä. Ja katoavat liian nopeasti - niitä pitää tehdä yleensä kaksi satsia kerralla, että jotain jää kahvinkin kanssa :)
PoistaNäitä kuluu nopeaan tahtiin on nää niin hyviä. Jos teen kolminkertaisen annoksen niin laitanko kaikkea x3 ? Mausteet lähinnä suhteessa jauhoihin jos laittaa niin tuntuuko liikas ?
VastaaPoistaItse olen vain tuplannut tai triplannut ainesosat suoraan ohjeesta, ehkä vähän vajaana mitannut ensin noita inkiväärimääriä ja maistanut taikinasta pitääkö hieman lisätä. Yleensä en ole lisäillyt.
PoistaJätin inkiväärin pois. On kyllä hyviä. Vaikka mistä tuntui, että tein jotain väärin kun taikina oli niin pehmeää, että se oli vaikea laittaa pellille. Nimim. Ei mikään varsinainen jauhopeukalo..
VastaaPoistaHei Heli :) et ole varmaan tehnyt mitään väärin, jospa vehnäjauhot on olleet hieman erilaisia ja imeneet kosteutta eri tavalla. Lisää vehnäjauhoja niin paljon, että taikinasta on helppo rullata tankoa :)
PoistaTeimme näitä nimiäisiin tupla-annoksella, ja erinäisten rajotteiden vuoksi käytin laktoositonta voita sekä gluteenittomia jauhoja, niitä kaikkein vaaleimpia, inkiväärin jätin myös pois.
VastaaPoistaResepti toimi tosi hyvin gluteenittomana, kun voi-sokerit-vaahtoon lisäsi yhden munan keltuaisen! (1keltuainen oli siis sopiva määrä tämän reseptin tupla annokseen.) Ja koska glut. jauhot teki taikinan melko lötköksi, niin annoin sen levätä jääkaapissa n.30min, ennen kuin muotoilin taikinan tangoiksi.
Ja vielä yksi huomio, minusta paistoajaksi riitti hyvin 8-9min, 175C, näin kekseistä tuli tosi mureita.
Tämä on kyllä tosi hyvä ohje, ja näihin voisi varmasti inkiväärin sijaan kokeilla kardemummaa, kanelia tai ihan ripauksen suolaa, jos haluaa vaihtelua :)
Näitä tehdään jatkossa meillä kaikkiin mahdollisiin juhliin! :)
Kiitos, kun jaoit tämän ohjeen <3 Itsellänikin on lähipiirissä useita keliaakikkoja, joten on kiva kokeilla tällä sinun muunnoksellasi gluteenittomia kinuskikeksejä.
PoistaTuo paistoaika on varmastikin hyvin uunikohtainen. Itselläni uuni on iso, joten se paistaa normiuunia hieman hitaammin. Hyvä, kun tulee muutakin tietoa erilaisista paistoajoista, kukin voi seurata omaa uuniaan ja sen tehoa. Kiva, kun ohje oli myös sinun makuusi :)
Kinuskipikkuleivät vainuttavat hyvältä ja helpoilta.Täytyypä kokeilla.Silloin tällöin leivon ilokseni.Innostuin tekemään jopa ruisleipää,hyvää tuli,parempaa kun kaupan leipoma.😀
VastaaPoista