sunnuntai 16. maaliskuuta 2014

Niksi leivinpaperiympyrän leikkaamiseen

Piirakkavuokaan tai täytekakkuvuokaan saa helposti leikattua ympyränmuotoisen leivinpaperipalan tällä Jamie Oliverin näppärällä konstilla.

Piirakoiden saaminen ehjänä ulos piirakkavuoasta on hankalaa. Samoin piirakkapalan kaivelu yhtenä palasena lautaselle, sillä useimmiten pala tai pari jää vuokaan kiinni.

Eräässä ohjelmassaan brittikokki Jamie Oliver näytti yksinkertaisen tavan tehdä leivinpaperista pyöreä arkki piirakka- tai kakkuvuoan pohjalle ilman piirtelyjä tai vinoon leikkaamista. 

Jamie repäisi leivinpaperista pari senttiä isomman palan kuin mitä piirakkavuoka oli. Sitten hän alkoi taitella arkkia siten kuin ennen lapsena tehtiin paperisia lumihiutaleita: ensin arkki kaksinkerroin, sitten uudelleen kaksinkerroin neliöksi, sitten neliö taitettiin kolmioksi keskeltä taittaen ja kolmio vielä kertaalleen taitettiin kapeammaksi kolmioksi (voi taittaa vielä kolmannenkin kerran), siten että kolmion kärki pysyi samassa kohdassa. 

Taiteltu paperikolmio asetettiin piirakkavuokaan siten, että kolmion kärki on piirakkavuoan pohjan keskikohdassa. Paperikolmiota painettiin piirakkavuoan reunaa vasten siten, että reuna nousee laidan yli. Näin nähdään mistä kohtaa paperin reuna pitää leikata poikki, että paperiympyrästä tulee sopivan kokoinen. Sopiva koko on piirakkavuoassa se, että reuna on noin 1,5 - 2 senttiä vuoanreunan yläpuolella ja täytekakkuvuoan pohjapaperi taas saa olla aavistuksen nafti eli leikataan pari milliä pienempi kuin mitä pohja on. Sitten vaan saksilla leikataan liika paperipala pois ja voilá, melko täydellinen ympyrä on valmis. Minä käytin saksia, Jamie Oliver koppasi taitavampana liiat paperit puukolla poikki...

Sen jälkeen olen aina laittanut piirakkavuokiin leivinpaperin pohjalle, jolloin piirakan voi nostaa nätisti kokonaisena paperilla ulos vuoasta -ja voi tehdä vaikka heti toisen piirakan samaan vuokaan uudelleen, sillä vuokahan on puhdas. Erityisesti gluteenittomia tehdessä tämä on kätevä tapa, joka suojaa keliaakikkovierasta saamasta gluteenijäämiä aiemmasta leivonnaisesta, jos vuokaan on jäänyt jauhonmuru tai pari. Täytekakkua leipoessani käytän juuri ja juuri pohjan peittävää leivinpaperiympyrää voidellun vuoan pohjalla. Kakku on helppo kumota ja takuuvarmasti tulee kaunis pinta, kun leivinpaperin kuorii kakun päältä pois. Tämä on eräs lempikikkojani leivonnassa.

Vaihekuvat:


1. Leikkaa leivinpaperista vuokaa isompi pala.
2. Taita kaksinkerroin alhaalta ylöspäin.
3. Taita arkki uudelleen kaksinkerroin sivusuunnassa neliöksi.
4. Taita neliö kolmioksi taittamalla keskeltä kahtia.
5. Taita kolmio uudelleen kaksinkerroin.
6. Laita kolmion kärki keskelle vuokaa ja taita reunaa vasten.
7. Leikkaa ylimääräinen paperi pois.
8. Melko täydellinen ympyrä on valmis.
9. Aseta paperi vuokaan ja leivo hyvä piirakka :)Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olisi kiva tutustua sivujeni lukijaan. Jos haluat, voit jättää kommentin käynnistäsi :) Kommenttisi käväisee ylläpidon tarkastuksessa, joten se näkyy vasta pienellä (joskus suurella...) viiveellä. Bloggerissa tapahtuneiden muutosten takia kommentit jäävät usein saapumatta sähköpostiini, samoin kuin omat vastaukseni eivät näytä tulevan julkaistuksi -silti käyn kyllä viestit aina jossain välissä täällä lukemassa <3 Anne