sunnuntai 17. elokuuta 2014

Da Capo -kakku



Seitsemän minuutin kakku sai aivan uuden maun ja koostumuksen, kun sekaan sujautettiin kasa Da Capo -patukoita. Kaikki ainekset kerralla kulhoon, rouhitut Da Capo -patukat sekaan, vatkausta seitsemän minuuttia ja kakku uuniin. Kakku ei nyt varsinaisesti Da Capon romminmakuiseksi tullut, mutta ihanan mehevä, pehmeä ja miedosti suklainen herkku siitä kuitenkin tuli. 

Kakusta ei tullut liian makea, koska jätin osan sokerista pois. Da Capon maku alkoi tulla paremmin esille useamman päivän säilytyksen jälkeen. Tykkäsin kakusta tosi paljon, samoin kahville piipahtanut ystäväni totesi, että "tämä on aivan ihanaa, resepti äkkiä :)". Seuraavalla kerralla teen vielä kuorrutuksen kakkuun, ihan vain kermaa ja Da Capoja sulattamalla, ja norottelemalla kakun pinnalle.





DA CAPO -KAKKU
Kahden litran vuokaan

4 kananmunaa
2,5 dl hienoa sokeria
200 g pehmeää voita
1 tl vaniljasokeria
3 tl leivinjauhetta
1,5 dl vehnäjauhoa
2 dl perunajauhoa
6 kpl Da Capo -patukoita rouhittuna

1. Mittaa kaikki ainekset kulhoon yhtäaikaa ja vatkaa seitsemän minuuttia.

2. Voitele ja korppujauhoita noin 2 litran kakkuvuoka. Kaada taikinaseos vuokaan ja paista 175 asteessa ylä/alalämmöllä uunin toiseksi alimmalla tasolla noin 50-55 minuuttia.

Vaiheita:

1. Da Capo -kakun ainekset.

2. Rouhi Da Capo -patukat pieniksi kuutioiksi.

3. Laita kaikki ainekset yhtäaikaa kulhoon ja vatkaa 7 minuuttia.

4. Voitele ja jauhoita noin 2 litran vuoka.

5. Kaada taikina vuokaan.

6. Paista kakkua 175 asteessa uunin toiseksi alimmalla tasolla noin 50-55 min.

7. Kakku oli ihanan pehmeä ja mehevän pumpulimainen. Kakun paistopinnan alla kiersi kivannäköinen suklainen kerros, joka maistui Da Capolle. Da Capon maku alkoi tulla paremmin esille useamman päivän säilytyksen jälkeen. 

41 kommenttia:

  1. Vaikuttaa kätevältä reseptiltä, eikä tarvitse olla hirveän kokenut leipuri, jotta osaisi kakun tehdä.
    Voisin kokeilla jokin kerta tätä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Sipe :) Helppo ja ihana kakku on tehdä, varmasti onnistuu ja on lisäksi todella herkullinen kakku. Vaalean kakun voi tehdä tuolla perusversiolla 7 minuutin kakusta, joka on kyllä myös aivan ihana kahvikakku. Onnistut varmasti :)

      Poista
  2. Tekasinpa kyseisen kakun mutta laitoin daimia tilalle :-) saas nähä minkalainen tulee :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Mielenkiinnolla odotan millainen tulee ja miltä maistuu. Laita viestiä miten kakku onnistuu Daimilla ja sulaako toffeekiteet miten hyvin kakun sisälle. Kiinnostaa kovasti :)

      Poista
    2. Uunissa on Da capo, kuola jo valuu suupielistä odotellesssa 😃

      Poista
    3. Vielä kun malttaisi antaa kakun tekeytyä muutaman päivän, niin Da Capot alkaa maistua kunnolla kakun sisällä :)
      Meillä kyllä hotkaistiin puoli kakkua kerralla :)

      Poista
    4. Onnistu ihan täydellisesti daim kakku :-) kiitoksia ohjeesta t.juuso

      Poista
    5. Kiitos, Juuso :) Kiva kuulla, että myös Daimilla onnistuu hyvin. Kurkkasinkin Fb-kokeissa kakkuasi ja komean kakun olit tehnyt :)

      Poista
  3. Kiitos Anne, hyvää on ;)

    T.Janina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Janina :)
      Kiva, kun tykkäsit. Ja kiva, kun kokeilit kakkua. On aina niin mukava kuulla, että reseptejä on leivottu :)

      Poista
  4. Oiii, tää olis kyllä mun herkkua! Da capot on ihania. Ihan pakko testata, onneks kohta on kahvikekkerit. Teenkin tätä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meidän kakusta on vielä kaksi palaa jäljellä, mutta toisen kakun aion tehdä pakastimeen vierasvaraksi. Katsotaan, miltä maistuu Da Capo -kuorrutteen kanssa :)

      Poista
  5. Mikä mahtoi mennä vikaan, kun kakku lässähti? Tein kakun gluteenittomista jauhoista. Myös suklaat olivat valuneet pohjalle. Ja minä olen useita kakkuja tehnyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisiko suklaapalat olleet isoja, että valahtivat höttöisen gluteenittoman jauhon läpi ja lässähdyttivät kakun? Gluteeniton kakku on aina vaativampi, olen sen itsekin huomannut. Itse yritän tehdä esim. suklaarouheesta melkein millintarkalleen samansuuruista palaa ja gluteenittomaan vielä hienompana kuin vehnäjauhoja sisältäviin. Itselläni on kyllä nämä 7 minuutin kakut onnistuneet aina, niin gluteenittomina kuin tavallisinakin; ainoa ongelma voi olla gluteenittoman kakun pinnan tarttuminen vuokaan, jos ei ole voidellut ja jauhottanut vuokaa melko reippaasti. Tuo lässähtäminen on merkillistä. Jospa se toisella kerralla onnistuukin :)

      Poista
  6. Minä olen tehnyt 7-minuutin kakkua vasta sitruunaisena ja appelsiinisena versiona juurikin siksi, kun en ole ihan sata-varma ollut muiden maku-aineiden käyttäytymisestä taikinassa. Nyt rohkenen kokeilla suklaisen version. taidanpa laittaa ihan leikkuriterällä suklaan ensin hienoksi....tuo suklainen raita on kivannäköinen kakkupalassa...saapa nähä kuinka mulle käy....käyn kertomassa myöhemmin....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kerro, miten onnistuu muillakin suklailla. Daimilla näköjään onnistui mainiosti kommenttien mukaan. Da Capot on minun suosikkejani, joten sitä tietysti kokeilin - ja hyvää tuli. Tuntuu, että vaikka mitä on heittänyt 7 min kakun sekaan, aina on onnistunut. Gluteenittomaan jauhoon tehtynä, en ehkä kovin hirveästi tuota suklaata uskaltaisi laittaa. Da Capothan on 20 g patukoita eli kakkuun upposi 120 g suklaata, mutta toisaalta Da Capot on aika kuivia patukoita, joten rasva ei litistänyt taikinaa. Eri suklaat voi käyttäytyä eri tavalla. Kiva jos laitat viestiä, miten muilla suklailla kakku käyttäytyy.

      Poista
  7. Hei, sulla on mukava blogi! On tullut jonkun aikaa lueskeltua ja ohjeita on jäänyt pinoon, osa testattu ja osa odottaa testausta. Tein tämän Da capo-kakun ja mulle kävi niin, että Da capot oli laskeutuneet pohjaan ja olivat vuoassa tahmeana könttinä. Sain ne kyllä lusikalla pois ja tietysti tuli maisteltua...hyvää oli niinkin. Epäilen, etten ollut rouhinut tarpeeksi pieneksi tai sitten vatkasin liian vähän aikaa, kiirus kun oli, niin taisi olla vain 5min mitä vatkasin. En ole ennen tehnyt 7min kakkua, mutta aion tehdä seuraavaksi Daimilla- täytyyköhän ne rouhia ihan pieneksi??? Ja oletko ollut tyytyväinen tuohon kierrevuokaasi, mikä sulla on tuossa 7min kakun kuvissa? Meinaan sellaisen ostaa, vaikka kaappi pursuaa vanhoja luottovuokia, mutta se on vain niin nätti. Vai jääkö vähälle käytölle?
    Mukavaa ja lämmintä syksyä ja keittiöiloa!!! t. Kollega

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No moi ja kiitos:) Ja pahoittelut, että kakku meni mönkään. Taisin käydäkin blogissasi kurkkaamassa ja harmittelemassa, että näin piti käydä.
      Itse käytän näissä 7 min kakuissa aina joko Siro-sokeria tai Dansukkerin taloussokeria, koska niissä on hienoimmat kiteet ja sulavat hyvin kakkutaikinoihin. Suklaat hienonnan hyvin pieneksi ja tasakokoiseksi muruseksi. Ja varmimmin näissä kakuissa, joissa on paljon perunajauhoja, onnistuu korppujauhoittamalla vuoan kunnolla - ja käyttämällä teflonpintaista vuokaa. Voi olla niinkin pienestä asiasta kuin sekoitusajasta kiinni, ettei sokeri ehtinyt sulaa kunnolla, jos oli karkeampikiteinen sokeri. Mutta ehkä kuitenkin jauhoja oli suhteessa liian vähän, punnitsitko rasvan puntarilla vai mittasitko voipaketin viivojen mukaan? Siinä saattaa helposti tulla rasvaa liikaa, kun ne viivat ei pidä (ainakaan minun paketeissani) paikkaansa. Lisää vähän vehnäjauhoja seuraavalla kerralla, jos uskallat kokeilla uudelleen :)
      Daimilla en ole itse tehnyt koskaan kakkua, mutta Juuso täällä kommenteissa oli tehnyt ja onnistunut -kannattaa varmasti rouhia ihan pieniksi ne Daimit.
      Olen tykännyt tuosta Heritage-vuoasta, mutta se on ISO (3 litran vuoka)! Ja painava. Vuoka on laadukas ja paistaa todella kauniisti kakun pinnan. Eikä ole mikään koskaan tarttunut kiinni. Haittapuolena on tuo suuruus -harvat kakkureseptit on mitoitettu noin suurelle vuoalle, ja läheskään aina ei nuo muunnokset pienemmistä kakuista onnistu. Ja hieman on työläs voidella ja jauhottaa, kun on noita syviä vekkejä vuoka täynnä. Mutta kaunis on ja kauniita, isoja kakkuja aina tulee.
      Pidän peukkuja, että joku 7 min kakuista onnistuu seuraavalla kerralla. Ja hauskaa syksyä myös kollegojen keittiöön :)

      Poista
  8. Kiitos "muhkea omenapiirakan ohjeesta", en ole juurikaan pellillisiä ennen tehnyt ja rohkenin aloittaa vaikka jääkaapissa ei kaikkia aineita ollutkaan (muutin kerman turkkilaiseksi jogurtiksi sekä flora rasvan osan öljyksi kun sekin loppui kesken sekä jauhoissa käytin osan eli 2 dl sämpyläjauhoja), mutta hyvää tuli :) terv. Päivi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, kun tekin tykkäsitte ohjeesta. Siitä tuli meilläkin heti yksi lempipiirakoista. Nämä pellilliset piirakoita on siksikin kiitollisia leivottavia, että ainesosia uskaltaa muutella lopputuloksen kärsimättä :)

      Poista
  9. Aion joku päivä tässä viikolla kokeilla pätkiksillä:) Nam, hyvän näköistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Ja varmaan pätkiksilläkin tulee hyvää. Pitää varmaan itsekin kokeilla jonakin päivänä :)

      Poista
  10. Tein tätä! :) Tosiaankin ihanan pehmeää ja odotan, että da-capo alkaisi maistua enemmän kunhan vähän aikaa seisoo. :) Mulla kävi vain jotenkin hassusti, että suklaa valui vuoan pohjaan eli siis pintaan ja kun kumosin kakun, pinta oli yhtä suklaata. Ei siis kovin hienon näköinen. Toinen kakku oli parempi. Mutta mulla ei jäänyt ollenkaan Da Capoa tuonne keskelle taikinaa. Aion kokeilla Da Capoa vielä erillaiseen pohjaan. Sopii hyvin jouluunkin. Kiitos paljon ideasta! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö se ole merkillistä, että vaikka samalla ohjeella tekee kakun, niin toisella tulee ihan erinäköinen. Minulla da capot tekivät tuollaisen kivan suklaareunuksen paistopinnan alle, samoin kävi, kun tein toisen kakun. Oma vuokani on teflonpintainen - kakkuvuoallakin voi olla iso merkitys - etenkin näissä perunajauhoa sisältävissä kakuissa.
      Itse tykkäsin kovasti tämän kakun rakenteesta ja mausta, ja aion tehdä kolmen litran versioita joulupöytään :)

      Poista
    2. Niin kävi minullekin, kolmella kakulla dacapot pohjalla...nyt uunissa vielä neljäs, jospa nyt onnistuisi. Ja minä leivon oikeasti paljon.

      Poista
    3. On tosiaan merkillistä, miten samalla ohjeella voi tulla erilaisia tuloksia! Itselläni on aina tullut tasainen lopputulos. Vaikea edes arvailla, mikä tähän on syynä, kun itsellä ei ole suklaat koskaan valuneet pintaan.
      Käytitkö korppujauhoa jauhotuksessa? Millainen vuoka sinulla oli? Näissä paljon perunajauhoa sisältävissä kakuissa tuo voitelu ja korppujauhotus on joillakin vuoilla kriittinen. tekijä. Arvelisin, että vuokasi paistaa eri tavalla kuin omani. Nordic Waren painavilla vuoilla olen huomannut, että paistolämpötila pitää olla selvästi matalampi. Ohuilla vanhanaikaisilla alumiinivuoilla ja teflonpintaisilla vuoilla toimii itselläni tämä lämpötila ainakin hyvin.

      Poista
  11. Tätä voisi tehdä tuossa joulun alla töihin. :) Geishoillakin voisi tulla tosi hyvää, pitää varmaan testailla kotona ennen kuin uskaltaa työporukalle viedä. :D Muuten sinnekin tekisin Da Capoista, mutta nekin jakavat melko paljon mielipiteitä, itse rakastan yli kaiken. :)

    VastaaPoista
  12. Geishoilla toimi hyvin, Nam Nam. Tarpeeksi pieniksi suklaat vain etteivät painu pohjaan vaan ovat kunnolla osana taikinaa. Tein päälle myös geishakuorrutteen.. Ylijäämäiset joulusuklaat käyttöön. Loistoresepti, kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nam! Geishat kuulostavat tosi herkulliselta. Ja tosiaan, näissä kakuissa, joissa on paljon perunajauhoja, kaikki suklaat tai muut lisättävät rouheet kannattaa laittaa tosi pikkuruisiksi paloiksi etteivät painu pohjaan. Ystäväni laittoi tähän kakkuun jouluista hedelmäpalasekoitusta ja oli tullut herkullinen silläkin. Kiva, kun jaatte näitä herkkuyhdistelmiänne kokeiltavaksi <3

      Poista
  13. Hei, kokeilin kakkua eilen Pätkiksillä, mielestäni siitä tuli jotenkin perunajauhoisen/kitkerän makuinen. En toki malttanut antaa maustua seuraavaan päivään, joten en tiedä paljonko maku olisi muuttunut... Olisi mielenkiintoista kuulla, kuinka muut pätkis-kokeilijat onnistuneet :) Valitsin reseptin puhtaasti sen helppouden takia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi. Mielenkiintoista, jos Pätkiksen maku muuttaa kakun kitkeräksi. Tekeeköhän sen mintunmaku vai mikä? Itselläni ei ole tästä kokemusta, koska en ole tätä pätkiksillä tehnyt. Olisi tosiaan kiva kuulla, jos joku muukin on kokeillut Pätkiksiä kakussa, että miten kakku onnistui ja miltä maistui :)

      Poista
  14. mitenkäs nuo vehnäjauhot korvaisi perunajauholla kun pitäisi gluteeniton versio tarjoilla juhlissa?jos tälläinen poropeukalo onnistuisi edes tässä,kaikki vinkit otetaan vastaan miten gluteeniton verio todella voisi onnistua...kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen tehnyt tätä gluteenittomana korvaamalla vehnäjauhot Sunnuntain gluteenittomalla jauhoseoksella. Kyseistä jauhoseosta on lähes joka kaupassa saatavilla. Kokeneemmat gluteenittomilla leipovat sekoittelisivat varmaan peruna-, riisi- ja kookosjauhoista sopivan seoksen ja kokeilisivat sillä...Hyvin minulla onnistui gluteenittomanakin, laitoin suklaat hyvin pieninä palasina sekaan, koska gluteenittomat jauhot on höttöisiä. Lisäksi pitää muistaa, että gluteenittomassa jauhoseoksessa on kohotusainetta mukana, joten leivinjauheen määrää voi vähentää.

      Poista
  15. Kyllä ei onnistunut. Kaikki suklaa valui pohjalle ja puoli kakkua jäi vuokaan. En tee enää ikinä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No, kyllä varmasti harmittaa! Vaikea sanoa, missä voi mennä vikaan. Itse olen tehnyt useamman kerran, ja ihan samanlainen kakku tullut joka kerta. Pirkan puolikarkeita vehnäjauhoja käytän ja ihan tavallisia Kolmen Konstin perunajauhoja. Kananmunat ovat isoja kananmunia. Ehkä ero on vuoassa ja uunin paistossa, minulla on hyvä tarttumaton teflonpintainen alumiinivuoka ja hyvä, tasaisesti paistava uuni.

      Poista
  16. Ihan superhyvää, nam! Tosin kakku epäonnistui aivan totaalisesti, suklaat valui pohjalle ja kakku lässähti. Onneksi se ei pilaa makua! Ensi kerralla ehkä jo onnistuu :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No jopa on harmillista, kun tuntuu monella valuvan nuo suklaat pohjalle. Da Capo suklaata voisi kokeilla jonkun raskaamman kahvikakkupohjan kanssa, jos tuntuu ettei tällä ohjeella millään toimi. Itselläni toimii teflonpinnotteisella valualumiinivuoalla ja Nordic Waren valualumiinisella, eli tosi raskailla vuoilla. Ja uunini ei ole kovin kipakka.

      Poista
  17. Tein kakkua mummolleni nimipäivä/syysyllätykseksi kahvipöytään. Leivoin gluteenittomista jauhoista (semper fin mix) ja vaihtaen dacapon tummaan suklaaseen. Kakku syötiin samointein viimeistä murua myöten :) emme siis tiedä miten kakku olisi ”kostunut” jos sen olisi muutaman päivän antanut vetäytyä, mutta oli kuulemma erittäin kosteaa jo nyt! Kiitos reseptistä! -Marttiina-

    VastaaPoista
  18. Tänään kokeilin ja perunajauhojen puuttuessa laitoin maizenaa ja hyvin onnistui. Vatkasin tosin 9 minuuttia.
    Tinde

    VastaaPoista
  19. Minulla ei paistunut tuo kakku. Kiehui ja laski uunissa ja en tiedä mikä meni pieleen? Ohjetta noudatin niinkuin aina.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No voi harmi! Tämä kakku tuntuu aika monella epäonnistuvan, en tiedä miksi on itsellä aina onnistunut. Johtuneeko jotenkin uunista?! Minun uunini paistaa aika leppeällä lämmöllä, ja tosiaan tekee tuollaisen ohuen da capo -kerroksen kakun pintaan. Olisiko tarvinnut hieman enemmän jauhoja, jos kuohui kovasti. Silloin on leivinjauhetta tullut aika reilusti suhteessa jauhoihin. Jauhotkin on kovin erilaisia. Itse tinttaan desin mittaan aika tiivisti tuon jauhon, joten siinä voi tulla mitatessa eroja.

      Poista

Olisi kiva tutustua sivujeni lukijaan. Jos haluat, voit jättää kommentin käynnistäsi :) Kommenttisi käväisee ylläpidon tarkastuksessa, joten se näkyy vasta pienellä (joskus suurella...) viiveellä. Bloggerissa tapahtuneiden muutosten takia kommentit jäävät usein saapumatta sähköpostiini, samoin kuin omat vastaukseni eivät näytä tulevan julkaistuksi -silti käyn kyllä viestit aina jossain välissä täällä lukemassa <3 Anne