perjantai 29. elokuuta 2014

Kaurainen mustikkapiirakka (myös gluteeniton)



Hieman terveellisempää mustikkapiirakkaa saa tällä Arleenan sanomat -blogista löytämälläni kauraisen mustikkapiirakan ohjeella. Piirakkaan tulee runsaasti kaurahiutaleita, kauralesettä, ja vain 1/2 dl vehnäjauhoja. Herkullisen pohjan kruunaa mustikat ja ihana kermaviiliseos - piirakka ei ole turhan makeaa. 

Piirakasta tulee erinomainen myös gluteenittomana.




KAURAINEN MUSTIKKAPIIRAKKA

26-28 cm:n piirakkavuokaan 

Pohja:

125 g voita tai margariinia sulatettuna
3/4 dl hienoa sokeria
1 kananmuna
2 rkl maitoa
0,5 dl vehnäjauhoja tai gluteenitonta jauhoseosta
3,5 dl kaurahiutaleita tai  4 dl gluteenitonta Semperin kaurahiutaletta (puhdas kaura)
0,5 dl kauralesettä (gluteenittomat jättävät leseet pois)
1 tl leivinjauhetta

Täyte:

200 g mustikoita, tuoreita tai jäisiä
1 prk kermaviiliä
1 kananmuna
1/2 dl hienoa sokeria
1 tl vaniljasokeria

1. Sulata rasva ja sekoita rasvasula sokerin kanssa. Lisää sekaan kananmuna ja maito, vatkaa hetki. Yhdistä jauhot, kaurahiutaleet, leseet ja leivinjauhe ensin keskenään. Lisää hiutaleseos taikinaan ja sekoittele ainekset kunnolla. Itse käytin sekoitteluun sähkövatkainta. Anna taikinan levätä 10 min, jotta kaurahiutaleet ehtivät hieman turvota.

2. Voitele tai vuoraa leivinpaperilla 26-28 cm:n piirakkavuoka. Oma vuokani oli ø 27 cm. Kaada pohjataikina vuokaan ja painele taikina jauhotetuin käsin piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.

3. Ripottele mustikat tasaisesti piirakkapohjalle.

4. Laita kaikki täytteen ainekset kulhoon ja vatkaa seos tasaiseksi. Kaada täyte mahdollisimman tasaisesti mustikoiden päälle.

5. Paista piirakkaa 175 asteessa uunin keskitasolla noin 35-40 min ylä/alalämmöllä, kunnes piirakan reunat saavat vähän väriä. Reunat tuntuvat paiston jälkeen pehmeiltä, mutta ne kovettuvat jäähtyessään. Älä turhaan paista piirakkaa liian kauan. Itse paistoin 40 min.


Vaiheet:

1. Vatkaa sulatettu rasva ja sokeri keskenään.

2. Lisää muna ja maito, vatkaa hetki.

3. Sekoita jauhot, kaurahiutaleet, leseet ja leivinjauhe ensin keskenään.

4. Sekoita jauhoseos rasvaseokseen. Anna taikinan levätä 10 min.

5. Taputtele pohjataikina jauhotetuin käsin voidellun tai paperoidun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.

6. Ripottele mustikat piirakkapohjalle tasaisesti.

7. Laita täytteen kermaviili, sokerit ja muna yhtäaikaa kulhoon.

8. Vatkaa täyteseos tasaiseksi.

9. Kaada täyteseos mustikoiden päälle. Tasoittele lusikalla täytettä joka puolelle.

10. Paista 175 asteessa keskitasolla noin 40 min ylä/alalämmöllä. Reunat tuntuvat paiston jälkeen vielä pehmeiltä, mutta kovettuvat jäähtyessään.

11. Terveellisempää, eikä niin kovin makeaa mustikkapiirakka.

18 kommenttia:

  1. Tuo piirakka ei voi olla muutakuin erittäin herkullinen! Kaurahiutaleet tuovat sopivaa rapsakkuutta piirakkapohjaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itselleni olen vakuuttanut, että tämähän on oikeastaan kaurapuuroa ja mustikkaa, eli oikein terveellistä ja suositeltavaa :)
      Hyvää oli ja mureaa tuo pohja. Gluteenittomana täysin samanlaista.

      Poista
  2. Ihan miun maun mukainen piiras olisi sitten kans....ei siis turhan makea. Niin on vanhetessa makumieltymykset muuttuneet, ettei makeankaan tarvitseisi kauhean makeaa ollla nykysellään. Mulla on isoja alumiinifoliovuokia mihin taidankin tehdä tätä....saap sisko sitten viedä vuokineen kaikkineen mukanaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä kyllä tunnustan olevani (vieläkin) makealle perso :) Tosin jatkuvasti ei jaksa ylimakeaa kakkuakaan syödä, niin sitten on kiva taas leipoa vähän kirpeämpää tai maltillisemmin sokeroitua. Mieskin tykkää enemmän näistä vähemmän makeista.
      Leipoen vietän taas päivääni...Hyvää viikonloppua, Mimmi, ja myös hyvät viikonloput edelläkommentoineelle Nannellekin :)

      Poista
    2. Inhoan kermaviiliä ja sitä täytteessä!🙄 Miten tehdä ilman munaa ja kermaviiliä täyte tähän?😊😋

      Poista
    3. Voisiko vaniljakreemijauhe veteen tai maitoon sekoitettuna olla ratkaisu? Itse en kyllä siitä tykkää, mutta jos kermaviili ja munat on poissuljettu vaihtoehto... kookoskerma + vaniljakreemijauhekin voisi toimia. Tai ihan mustikkaa, perunajauhoa ja sokeria päälle.

      Poista
    4. käytä maitorahkaa, siitä saat proteiiniakin.

      Poista
  3. Hyvältä näyttää.
    Kun muistutit tehneesi mustikkapiirakkaa jo kauan sitten tekemäni ohjeen mukaan, kaivoin ohjeen arleenan puolelta esille. Tein sitten äsken tällä versiolla omenapiirakkaa. Käytin kanelia ja fariinisokeria. Vielä en ole maistanut, saa jäähtyä hetken. Näytti ainakin hyvältä. Kaurahiutaleet ja omena sopivat myös hyvin yhteen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Arleena, hyvästä reseptistä :) Meillä on tällä ohjeella tehty jo usean vuoden ajan rapsakoita mustikkapiirakoita. Täytyy ihan kokeilla tuota omenaista versiotasikin, kuulostaa niin hyvältä :)

      Poista
  4. Ihanan makuista. Juuri koulun aloittaneille oiva välipala:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikä ole liian sokerinen. Sopii varmasti lapsenkin suuhun kauran ja mustikan maku<3

      Poista
  5. Paras mustikkapiirakka mitä olen koskaan tehnyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa kiva kuulla. Itsekin olen taas tykästynyt tähän, kun olen pudottanut painoa 40 kiloa. Tätä piirakkaa olen uskaltanut tehdä. Olen laittanut puolet rypsiöljyä ja korvannut puolet sokerista steviajauheella, niin olen uskaltautunut nauttimaan myös itse pikkuruisen palan. Viimeksi laitoin täytteeseen sitruunarahkan, ja antoipas pirteän maun.

      Poista
  6. Tämä on ihan paras gluteeniton mustikkapiirakka mitä olen syönyt ja leiponut �� Enää en edes kokeile muita ohjeita. Kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, kun piirakka on gluteenittomana ollut onnistunut ja sinun makuusi. Itsekin on alkanut tämä piirakka maistua yhä useammin ja useammin, kun ei enää ylimakeat maistu.
      Mukavaa joulunodotusta ja kivoja leivontahetkiä <3

      Poista
  7. Nämä kaurapiirakat kelpaavat erinomaisesti nuorisolle.

    VastaaPoista

Olisi kiva tutustua sivujeni lukijaan. Jos haluat, voit jättää kommentin käynnistäsi :) Kommenttisi käväisee ylläpidon tarkastuksessa, joten se näkyy vasta pienellä (joskus suurella...) viiveellä. Bloggerissa tapahtuneiden muutosten takia kommentit jäävät usein saapumatta sähköpostiini, samoin kuin omat vastaukseni eivät näytä tulevan julkaistuksi -silti käyn kyllä viestit aina jossain välissä täällä lukemassa <3 Anne