sunnuntai 23. maaliskuuta 2014

Saaristolaisleipä

SAARISTOLAISLEIPÄ 



Saaristolaisleivän eli tumman mallaslimpun reseptin löysin samasta ohjelmasta kuin lohilaatikon eli Sikke Sumarin Ruokaa rakkaudella -ohjelmasta. Hyvin tumma leipä näytti herkulliselta ja terveelliseltä. Toki saaristolaisleipiä olen tehnyt ennenkin, mutta ajattelin kokeilla tätäkin ohjetta, koska siinä taikinaa nostatettiin vain kerran. Erinomaisia vuokaleipiä tuli tälläkin reseptillä: leivissä oli vain aavistus makeutta ja vahva maltaiden maku. Saaristolaisleipien teko ei vaadi varsinaista leipomista lainkaan, ainoastaan odottelua.

Alkuperäisessä ohjeessa hiiva hierrettiin ensin suolan kanssa nesteeksi ja lisättiin vasta sitten lämpimään piimään. En suosittele tekemään niin, sillä hiiva kuolee suorassa kontaktissa suolaan. Itsekin epäilin tätä vaihetta, mutta päätin kerrankin tehdä ohjeen mukaan. Niinpä sain maksaa oppirahat siitä, että uskoin ohjeeseen. Kahden tunnin kohotuksen aikana taikina ei noussut yhtään, siellä se oli kulhon pohjalla ihan entisen kokoisena. Juoksutin noin 45 asteista vettä tiskialtaaseen ja laitoin peitetyn kulhon vielä tunniksi lämpimään veteen – vasta sitten sain taikinan kohoamaan. Eli olenkin jättänyt ohjeestani tuon suolan ja hiivan hiertämisen pois ja korvannut sen vanhalla tyylillä: liuota hiiva lämpimään nesteeseen.

Sen verran muuntelin ohjetta, että käytin niitä raaka-aineita, joita kaapista löytyi. Ohjeessa luki epämääräisesti 3 dl leseitä, mutta ajattelin leivän saavan lisämehevyyttä ja rakennetta auringonkukan- ja pellavansiemenistä sekä kauraleseistä ja –hiutaleista. Kukin voi laittaa niitä siemeniä, hiutaleita tai leseitä, mitä kaapissa on.

Saaristolaisleivän tekemiseen ei tarvita koneita, sillä taikinaa ei tarvitse vaivata lainkaan. Leipä oli todella vaivaton ja helppo valmistaa lastalla sekoitellen. Toki aineet voi pyöräyttää yleiskoneen taikinakoukulla muutamalla pyörähdyksellä sekaisin, kuten minä tein tällä kertaa. Tärkeintä on jättää taikina kosteaksi, tahmeaksi ja pehmeäksi. Pitkä paistoaika kyllä kuivattaa liiat nesteet.  

Lämpimään piimään liuotetaan hiiva, siirappi ja suola. Sen jälkeen taikinaan kaadetaan maltaat, ruisjauho, siemenet, leseet ja vehnäjauho. Sekoitetaan lastalla ja kohoamaan kahdeksi tunniksi. Taikina lusikoidaan kahteen leipävuokaan ja paistetaan noin 2 ½ tuntia. Kyllä on odottelun arvoista!






SAARISTOLAISLEIPÄ
2 vuokaleipää

1 litra piimää
50 g tuoretta hiivaa (1 pala)
2 rkl suolaa
3 dl tummaa siirappia
3 dl ruisjauhoja
1 dl kuorittuja auringonkukansiemeniä
1 dl kauraleseitä
½ dl pellavansiemeniä
½ dl kaurahiutaleita
3 dl maltaita
10-12 dl vehnäjauhoja (itse käytin 11 dl)

1. Lämmitä piimä kattilassa tai mikrossa 35-37 asteiseksi.

2. Murenna hiivapala lämpimään piimään ja liota se sinne hyvin.

3. Lisää siirappi ja suola piimän sekaan.

4. Mittaa toiseen kulhoon ruisjauhot, maltaat, leseet , kaurahiutaleet ja siemenet sekä 10 dl vehnäjauhoja (jätä 2 dl jauhoja loppuun, jos tarvitaan).

5. Kaada piimäseos jauhoseoksen päälle ja sekoita lastalla kaikki aineet sekaisin. Taikinaa ei tarvitse vaivata. Taikina saa jäädä hyvin kosteaksi ja tahmeaksi. Lisää loput vehnäjauhot, itse tarvitsin 11 dl jauhoja. Määrä riippuu vehnäjauhojen karkeudesta, tuoreudesta, jauhamistavasta ja jopa merkistä.

6. Laita pyyhe kulhon päälle ja vie vaikkapa mikroaaltouuniin tai kylmään uuniin nousemaan kahdeksi tunniksi. Tärkeintä on, että taikina ei saa vetoa. Pitkän lepäämisen tarkoitus on saada leipään hapanta makua ja muodostaa gluteenirihmastoa. Koska taikina ei minulla noussut yhtään, laitoin kulhon vielä ekstratunniksi lämpimään vesihauteeseen nousemaan. Nostatusaikaa voi ihan vapaasti lisätä tällaisilla raskailla taikinoilla, sehän vain parantaa makua.

7. Laita leivinpaperit kahteen leipävuokaan ja voitele päätyjä voilla, jos paperi ei ylety sinne. Kaada taikina tasan molempiin vuokiin, jätä vuoka hieman vajaaksi.

8. Paista miedolla, 160 asteen lämmöllä noin 2½ tuntia, uunin alimmalla tasolla ylä/alalämmöllä.


Voit varmistaa leipien kypsyyden monella tavalla:
  • pistä puutikku leivän keskelle, jos tikku on puhdas, leipä on kypsä
  • työnnä digitaalinen paistolämpömittari leivän keskelle, jos mittari näyttää 95-97 astetta, leipä on kypsä
  • ota leipä vuoasta pyyheliinaan ja kopauta pohjaa, jos leivästä kuuluu ontto, kumea ääni, leipä on kypsä –ellei, laita leipä vielä 5 min. takaisin ritilälle paistumaan, ilman vuokaa, ja kokeile uudelleen. Tämä viimeinen ohje toimii vähän huonosti vuokaleivällä, sillä vuoassa pohja jää pehmeäksi eikä kumise.
Vaihekuvia:

1. Lämmitä piimä 35-37 asteiseksi.
2. Laita paperit 2 leipävuokaan.

3. Lisää hiiva, siirappi ja suola.
4. Lisää kaikki kuivat aineet.



5. Sekoita lastalla tai pyöräytä koneella.
6. Taikina jää kosteaksi ja tahmeaksi.

7. Nostata 2 tuntia.
8. Jaa taikina 2 vuokaan.



9. Paista 160 asteessa 2,5 tuntia.

6 kommenttia:

  1. Hei! Törmäsin blogiisi etsiessäni pataleivän ohjetta ja sitten kurkkasin tämänkin :) Oletko kokoenut hyötyväsi tuosta paperista tuossa vuoassa? Itse olen tehnyt aina ilman, mutta näinkin toki voisi kokeilla jos se oikeasti on hyvä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen huomannut omassa uunissani, että paperista on hyötyä pitkän paistoajan leivissä. Leivästä ei tule niin kuiva ja paksukuorinen. Mutta kyllä minäkin paistelen vuokaleipiä ilman paperia, Ei siinä kovin suuria eroja tule - hyvää leipää paperilla ja ilman :)

      Poista
  2. Heippa! Onko ohjeessa oleva suolan määrä oikea? Tuntuu niin paljolta 2 rkl ;)

    VastaaPoista
  3. Eilen tein kolme ihanaa saaristolaisleipää tällä kokeilulla:

    1 litra piimää
    50 g tuorehiivaa
    2 rkl suolaa
    3 dl tummaa siirappia
    3 dl ruisjauhoja
    3 dl leipämaltaita
    5 dl sämpyläjauhoa
    8-10 dl erikoisvehnäjauhoja
    1 dl vehnä- tai kauralesettä
    1 dl kaurahiutaleita
    1 dl kuorittuja auringonkukansiemeniä
    1/2 dl pellavansiemeniä
    1/2 dl kurpitsansiemeniä

    Lämmitä piimää 35 asteiseksi, sekoita hiiva ensin, sitten siirappi ja suola. Lisää jauhot, maltaat ja siemenet - jätä vehnäjauhoja muutama desi laittamatta ja lisää, jos tarvitaan. Taikinan pitää olla raskasta ja tahmeaa. Anna nousta 30 asteisessa uunissa tunti liinan alla. Kauho taikina 3 voideltuun tai paperitettuun leipävuokaan (2/3 täyteen). Laita vuoat 30 asteisen uunin alimmalle tasolle tunniksi nousemaan. Jätä leivät uuniin ja nosta lämpötila 160 asteeseen (saa olla uunissa lämpiämisen ajan). Ajanotto alkaa kun 160 astetta on saavutettu, eli noin 2 tuntia 15 min paistetaan (joskus jopa 2,5 tuntia jos vetelämpi taikina). Itse kopsuttelen leipää pohjasta ja työnnän paistolämpömittarin keskelle leipää, jos on noin 97-asteista, on kypsää😍

    VastaaPoista
  4. Hei ! Mistä voi ostaa maltaita?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei :) Ihan kaikista ruokakaupoista löytyy maltaat. Ne ovat ainakin meidän kaupassa siellä, missä ovat kotikaljauutteet. Joissain kaupoissa ovat jauho- ja ryynihyllyillä :)

      Poista

Olisi kiva tutustua sivujeni lukijaan. Jos haluat, voit jättää kommentin käynnistäsi :) Kommenttisi käväisee ylläpidon tarkastuksessa, joten se näkyy vasta pienellä viiveellä.