perjantai 21. maaliskuuta 2014

Kinkku-juustomuffinssit

Kinkku-juustomuffinssiohjeen olen muunnellut jostain suolaisen muffinssin ohjeesta. Ellei välitä kinkusta, voi muffinsseihin laittaa kylmäsavulohta tai muutamaa erilaista juustoraastetta, sipulia ja paprikaa - maku muuttuu aivan erilaiseksi. Muffinssit voi tehdä myös gluteenittomana korvaamalla vehnäjauhot gluteenittomalla jauhoseoksella ja varmistamalla, että kuorrutteen tuorejuustossa ei ole gluteenia (joissakin kevytvalmisteissa voi olla).

Nämä herkut valmistuvat puolessa tunnissa ja meillä niitä tehdään usein viikonloppuisin. Koska muffinssi on iso, sen voi syödä sämpylän tavoin: leikkaa muffinssi poikkeuksellisesti pystysuoraan halki ja sipaise voita päälle.

Joskus tekee mieli laittaa vähän ekstrahyvää muffinssien päälle. Helppo ja näyttävä kuorrutus tulee maustetusta tuorejuustosta, creme fraichesta, kirsikkatomaatista ja persiljasta. Muffinssi kelpaa kuorrutettuna vaikka juhlapöytään - meillä näitä oli tarjolla omissa 50-vuotisjuhlissani.







KINKKU-JUUSTOMUFFINSSIT
12 kpl isoja

4 dl vehnäjauhoja tai gluteenitonta Sunnuntain jauhoseosta tai Pirkan gluteenitonta jauhoseosta
2 tl leivinjauhetta
1/2 tl paprikajauhetta
1-2 tl aromisuolaa
ripaus mustapippuria
ripaus currya
2 dl maitoa 
2 munaa
3/4 dl öljyä
150 g kinkkusuikaleita (kylmäsavulohta, homejuustoa ja ananasta, cheddar-juustoa tms.)
2 dl juustoraastetta
1/3 tai 1/2 paprikaa pieninä kuutioina
1/3 pientä punasipulia pienenä silppuna (tai purjoa silputtuna)

Kuorrutus:

1 prk maustettua tuorejuustoa (esim. savuporo, kylmäsavulohi, valkosipuli tms. gluteeniton, Valion tuorejuustot on ilmoitettu gluteenittomiksi) 
2-3 rkl creme fraichea notkistamaan tuorejuusto
6 kpl kirsikkatomaatteja
tuoretta persiljaa


Ohje on helppo:

1. Sekoita kaikki jauhot ja mausteet ensin keskenään.

2. Lisää kuivien aineiden päälle maito, munat, öljy (kaikki kerralla päälle) ja sekoita ruokalusikalla nopeasti taikinaksi.

3. Lisää viimeiseksi hienonnetut kinkkusuikaleet, juustoraaste, paprikakuutiot ja sipulisilppu. Sekoita ainekset taikinaan lusikalla.

4. Laita muffinssipellille isoja, paperisia amerikanmuffinivuokia ja lusikoi taikina ruokalusikalla muffinivuokiin.

5. Paista 225 asteessa uunin keskitasolla ylä/alalämmöllä noin 15-20 min.

Anna muffinssien jäähtyä ennen kuorrutusta. Huomaa, että muffinssit irtoavat kuumana huonosti paperisista vuoista. Jäähdyttyään ne irtoavat aivan helposti.

Kuorrutusta varten, sekoita tuorejuusto ja creme fraiche vatkaimella sekaisin. Laita seos kertakäyttöiseen pursotinpussiin, jonka päähän on laitettu tähtitylla tai leikkaa vain pussista kulma irti. Pursota muffinssin keskelle nätti ympyrä ja laita puolikas kirsikkatomaattia, leikattu puoli alaspäin, pursotuskiehkuran keskelle. Laita tuoretta persiljaa ympäröimaan kirsikkatomaattia. 

Vinkki: näitä voi tehdä juhliin coctailpalaksi minimuffinssivuoalla. Minimuffinssin keskelle voi pursottaa pienen juustoruusukkeen. Koristeeksi riittää vain neljäsosa kirsikkatomaatista ja pari persiljanlehteä viereen. Kirsikkatomaatteja löytyy monenvärisenä, melkein viininpunaisesta keltaiseen, joten tarjottimesta saa halutessaan hyvinkin värikkään.







19 kommenttia:

  1. Tosa kauniit noin koristeltuna:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Tuorejuustokuorrutuksella, yrteillä ja tomaatilla saa myös kivasti lisämakua muffinssiin.

      Poista
  2. Tämä tuli tarpeeseen, näitähän me tehdäänkin tytön synttäreille :) Tulossa myös aikuisia vieraita, joten taitavat tehdä kauppansa..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on ollut tosi hyvä perusohje, jolla onnistuu aina. Ja makuaineitahan voi vaihdella vapaasti: yrttejä, aurinkokuivattua tomaattia, Aura-juustoa, fetaa, salamia ym. Pinnalle olen joskus pursotellut valkosipulituorejuustosta ruusukkeen, ja on ollut herkullista.

      Poista
  3. Kiitos huippuhyvästä ohjeesta :) Tein näitä ristiäisiin, mutta laitoin täytteeksi savuporoa ja purjoa ja kuorrutin savuporotuorejuustolla. Ihan älyttömän hyviä eikä tosiaan huomaa, että ovat gluteenittomia. Tällaisille ohjeille on tarvetta myös töissäni eli kotitaloustunneilla ja aionkin vinkata tästä kollegoille :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon <3 Mukava, kun ohjeelle löytyy käyttöä. Poroa en olekaan tainnut näihin muffinsseihin vielä kokeilla, mutta sopiikin varmasti täydellisesti. Gluteenittomia ohjeita tosiaan tarvitaan nykyisin joka juhliin, joten on kiva, kun on muutama takuuvarmasti onnistuva (ja helppo) ohje takataskussa :)

      Poista
  4. Aivan loistava resepti, tästä on tullut meidän perheen juhlien kestosuosikki :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin usein käytetty ja varioitu ohje :) On mukavan helppo vain ruokalusikalla sekoitella aineksia ja työnnellä muffinssivuokiin. Olen tehnyt myös kasvisversioita keitetyistä juureksista, kukka- ja parsakaalista - ja oli hyviä nekin.

      Poista
  5. Hei! Tiedätkö kuinka tämän ohjeen muffinsit suhtautuvat pakastamiseen? :) Tytön synttäreitä varten voisin pakastaa etukäteen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huoletta voi pakastaa, ei mene miksikään. Itse pakastan rasioissa mieluiten. Pakastuksen jälkeen muffinssivuoat voi kyllä vähän repsottaa :)

      Poista
  6. Olipa loisto-ohje, vähän epätoivosena kahalasin nettiä suolasten muffinsien toivosa, tämä näytti hyvälle, helepolle ja nopialle, kommeita tuli!! Hiirimerkkasinki ohojeen, ku oli mainio tuolle perusmassalla, ite käytin kannaa. Kiitos kaima!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä, kaima :) Nämä kyllä onnistuvat aina, kunhan muistaa, että lämpimänä tarttuvat muffinssivuokiin. Kylmänä irtoavat kuin itsestään vuoasta. Näitä on helppo tehdä isojakin satseja juhlavieraille.

      Poista
  7. Olipa iha älyttömän hyvä tuo muffinssimassa, tein glutteenittomana ja niiii tuli kuohkeita, pullevia ja kommeita. Laitoin kannaa, persikkaa ja tuoretta paprikaa, mausteisiin lisäsin chiliä. Pitiki korvamerkitä heti näi mainio ohoje, kiitos kaima!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä, makuyhdistelmä kuulostaa herkulliselta :) Näitä on kiva leipoa sunnuntain leipäkoriin sämpylöiden seuraksi. Nykyisin kahvin kanssakin suolainen muffinssi maistuu makeaa paremmin, liekö vanhuus tullut ;)

      Poista
  8. Tomppeli kyselee. Voi varmaan tehdä aiva veteenkin? Olis maidoton.. Onnistuuko samanlailla? 🤔

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi tehdä veteen tai esim. kauramaitoon, soijamaitoon tms. Onnistuu aivan hyvin :)

      Poista
  9. Juuri otin uunista yhden satsin. Tein kaksikertaisen taikinan. Tuoksu ja ulkonäkö on hyvä. Teen näitä kutsuille ja ehkä huomenna vielä yhden taikinan, jos maku on yhtä hyvä kuin olettaisin tuoksun perusteella.

    VastaaPoista
  10. Voiko nämä tehdä edellispäivänä jääkaappiin ja ottaa kuorutettuna pöytään h hetkellä? Repsottaako vuoan kulmat?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllähän nämä voi tehdä edellispäivänä ja pitää kuorrutettuna peitettynä kylmässä. Mutta kylläpä oman kokemukseni mukaan vuoat alkaa löpsöttää, kun muffinssi jäähtyessään kutistuu.

      Poista

Olisi kiva tutustua sivujeni lukijaan. Jos haluat, voit jättää kommentin käynnistäsi :) Kommenttisi käväisee ylläpidon tarkastuksessa, joten se näkyy vasta pienellä (joskus suurella...) viiveellä. Bloggerissa tapahtuneiden muutosten takia kommentit jäävät usein saapumatta sähköpostiini, samoin kuin omat vastaukseni eivät näytä tulevan julkaistuksi -silti käyn kyllä viestit aina jossain välissä täällä lukemassa <3 Anne