keskiviikko 12. maaliskuuta 2014

Annen spelttisolmupullat

Speltti on ollut pitkään yksi suosikkiviljoistani. Speltin proteiinipitoisuus on vehnään verrattuna huomattavan suuri ja se sisältää muita viljoja vähemmän FODMAP-hiilihydraatteja. Nämä lyhytketjuiset hiilihydraatit aiheuttavat yleisesti vatsan turvotusta ja vatsakipuja. Speltti sisältää myös runsaasti kuitua, sinkkiä, fosforia ja B1-vitamiinia. Maku on kuitenkin hyvin vehnämäistä, joten speltistä saa loistavia pullia, pannukakkuja, lettuja. Tänään leivotaan korvapuustien makuista spelttipullaa. Meidän perhe pitää spelttipullia jopa parempina kuin tavallisia pullia.


Annen spelttisolmupullat
























Pullataikina:
5 dl haaleaa vettä
50 g tuorehiivaa (pala)
2 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
2 tl suolaa
1 muna
200 g pehmeää voita
7 dl spelttijauhoa (puolikarkea)
5-6 dl vehnäjauhoa

Täyte:
125-150 g voita
2 dl fariinisokeria
1 dl mantelijauhoa
2-3 tl kanelia

Tee tahmea pullataikina liuottamalla hiivapala haaleaan veteen. Lisää sokeri, kardemumma ja muna hiivaseokseen vispaten. Alusta ensin  5-6 dl vehnäjauhoja vispilän kanssa hitaasti sekoitellen ja anna gluteenirihmaston muodostua. Lisää suola ja sekoittele spelttijauhoja vähän kerrallaan käsin sekaan. Jauhojen määrä riippuu jauhojen tuoreudesta, joten taikinaan voit lisätä tarpeen mukaan lisää vehnäjauhoja lopussa, mutta mitä pehmeämpi ja tahmeampi taikina, sitä pehmeämmät pullat. Lisää pehmeä voi hitaasti alustamisen loppuvaiheessa ja lisää loput jauhot. Taikinan voi tehdä tietysti myös yleiskoneessa, itse teen käsin, sillä taikina ei vaadi paljoa vaivaamista. Speltti tekee taikinasta ruskean, joten väriä ei kannata kauhistua. 
Nostata taikina kaksinkertaiseksi. Itse laitan taikinakulhon pyyheliinalla peitettynä mikroaaltouuniin nousemaan, ettei saa vetoa - älä kuitenkaan laita mikroaaltouunia päälle :). Itse nostatan taikinaa lähes tunnin, sillä neste on melko haaleaa. Aika kuitenkin muodostaa myös sitkoa pullaan, eli jos olet laiska vaivaamaan pullataikinaa, pitkä nostatusaika korvaa vaivaamisen puutetta.
Kaulitse taikina kahdessa erässä levyksi, voitele pullalevyt pehmeällä voilla ja ripottele täytteen aineet päälle. Itse sekoitan ensin fariinisokerin, mantelijauheen ja kanelin keskenään yhteen. Vetele taikinapyörällä 2 cm kapeiksi, pitkiksi suikaleiksi ja taita suikaleet kaksinkerroin, paina suikaletta vähän käsin, jotta täytteen aineet pysyvät suikaleen sisällä. Rullaa suikaleet korkkiruuveiksi molemmista päistä kiertäen ja pyöräytä rulla sormien ympärillä solmuun. Solmun toinen pää pullan keskeltä sisään ja toinen alakautta. Pullat voi leipoa myös ihan tavallisiksi korvapuusteiksi. Kohota lämpimän vesialtaan päällä kaksinkertaiseksi ja voitele munalla, pinnalle raesokeria. Paista 210 asteessa noin 12 min. Älä paista liikaa, ettei pullat kuivu.

Spelttitaikinaa on helppo kaulita, koska se pysyy muodossa eikä veny. Pullista tulee kosteita ja meheviä, koska taikina tehdään veteen. Lisäksi ne pysyvät mehevinä pakastimessakin. Pullat voi tehdä kokonaan speltistä, mutta sitten puolet jauhoista täytyy korvata hienommalla speltin ydinjauholla, ettei pullista tule liian karkeita.







2 kommenttia:

  1. Eka kerran leivoin spelttijauhoista ja valitsin tämän ohjeen. Pullista tuli parhaimpia mitä ikinä. Speltin käyttö jatkuu tästä eteenpäin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi kiva kuulla :) Meilläkin pidetään speltin mausta, ja kun laittaa vielä reilusti ihanaa kardemummaa sekaan, pullistahan ei voi tulla kuin hyviä :)

      Poista

Olisi kiva tutustua sivujeni lukijaan. Jos haluat, voit jättää kommentin käynnistäsi :) Kommenttisi käväisee ylläpidon tarkastuksessa, joten se näkyy vasta pienellä (joskus suurella...) viiveellä. Bloggerissa tapahtuneiden muutosten takia kommentit jäävät usein saapumatta sähköpostiini, samoin kuin omat vastaukseni eivät näytä tulevan julkaistuksi -silti käyn kyllä viestit aina jossain välissä täällä lukemassa <3 Anne