keskiviikko 19. maaliskuuta 2014

Kinuskipikkuleivät



Kinuskipikkuleivät  

Kinuskipikkuleivät ovat varmasti niitä helpoimpia leikattuja pikkuleipiä, joita lapsetkin osaavat tehdä. Aineksia on vähän, mutta silti pikkuleivät ovat todella hyviä, hieman sitkeitä ja ihanasti kinuskinmakuisia. Keksit pyöräyttää puolessa tunnissa alusta loppuun.

Kinuskipikkuleipien reseptin käänsin ruotsalaisleipuri Leila Lindholmin ruotsinkielisesta Kolasnittar-reseptistä (tässä linkki alkuperäiseen, ruotsinkieliseen reseptiin ). Resepti esitettiin muutama vuosi sitten Leila Leipoo -ohjelmassa ja ihastuin heti yksinkertaiseen ohjeeseen. Tuskin ohjelma oli ehtinyt loppua, kun reseptiä piti lähteä testaamaan. Ja hyvinhän ne onnistuivat.

   




Kinuskipikkuleivät
n. 25 kpl

100 g pehmeää voita
1 dl hienoa sokeria
2 rkl vaaleaa siirappia
2,25 dl vehnäjauhoa
0,5 tl soodaa
1 tl vaniljasokeria
1 tl inkiväärijauhetta

1. Vatkaa pehmeä voi, sokeri, vaniljasokeri ja siirappi pehmeäksi vaahdoksi.

2. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää lusikalla sekoittaen taikinaan. Sekoita mahdollisimman vähän ja lopuksi puristele aineet käsissä taikinapalloksi.

3. Jaa taikina kahteen osaan ja pyöritä kahdeksi pitkäksi,pullapellin mittaiseksi, tangoksi. 

4. Aseta tangot leivinpaperille pullapellille, jätä  tilaa väliin. Litistä hieman kämmenpohjalla pitkoa matalammaksi ja litteämmäksi. Älä kuitenkaan litistä aivan ohueksi, sillä taikina leviää paistuessaan.

5. Painele pitkäpiikkisellä haarukalla vinottain tasaisesti koko taikinapitkoon kiva raitakuvio.


6. Paista 175 asteisessa uunissa 12-15 min, kunnes kullanruskeita.

7. Anna jäähtyä hetki pellillä ja leikkaa sitten vinosti pikkuleiviksi pitkällä puukolla. Leikkaa pikkuleivät päinvastaiseen suuntaan vinosti, kuin mitä teit haarukkaraitoja taikinalevyyn. Jätä pikkuleivät jäähtymään pellille. 

9 kommenttia:

  1. Näitä varmaan täytyy tehdä tyttöni (5-vuotias innokas leipuriapulainen) kanssa hänen synttäreilleen. Pitää vain käydä ostamassa vaaleaa siirappia. T.Elisa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Elisa :) Nämä on kyllä niin hyviä ja helppoja pikkuleipiä tehdä. Ja katoavat liian nopeasti - niitä pitää tehdä yleensä kaksi satsia kerralla, että jotain jää kahvinkin kanssa :)

      Poista
  2. Näitä kuluu nopeaan tahtiin on nää niin hyviä. Jos teen kolminkertaisen annoksen niin laitanko kaikkea x3 ? Mausteet lähinnä suhteessa jauhoihin jos laittaa niin tuntuuko liikas ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse olen vain tuplannut tai triplannut ainesosat suoraan ohjeesta, ehkä vähän vajaana mitannut ensin noita inkiväärimääriä ja maistanut taikinasta pitääkö hieman lisätä. Yleensä en ole lisäillyt.

      Poista
  3. Jätin inkiväärin pois. On kyllä hyviä. Vaikka mistä tuntui, että tein jotain väärin kun taikina oli niin pehmeää, että se oli vaikea laittaa pellille. Nimim. Ei mikään varsinainen jauhopeukalo..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Heli :) et ole varmaan tehnyt mitään väärin, jospa vehnäjauhot on olleet hieman erilaisia ja imeneet kosteutta eri tavalla. Lisää vehnäjauhoja niin paljon, että taikinasta on helppo rullata tankoa :)

      Poista
  4. Teimme näitä nimiäisiin tupla-annoksella, ja erinäisten rajotteiden vuoksi käytin laktoositonta voita sekä gluteenittomia jauhoja, niitä kaikkein vaaleimpia, inkiväärin jätin myös pois.

    Resepti toimi tosi hyvin gluteenittomana, kun voi-sokerit-vaahtoon lisäsi yhden munan keltuaisen! (1keltuainen oli siis sopiva määrä tämän reseptin tupla annokseen.) Ja koska glut. jauhot teki taikinan melko lötköksi, niin annoin sen levätä jääkaapissa n.30min, ennen kuin muotoilin taikinan tangoiksi.

    Ja vielä yksi huomio, minusta paistoajaksi riitti hyvin 8-9min, 175C, näin kekseistä tuli tosi mureita.

    Tämä on kyllä tosi hyvä ohje, ja näihin voisi varmasti inkiväärin sijaan kokeilla kardemummaa, kanelia tai ihan ripauksen suolaa, jos haluaa vaihtelua :)

    Näitä tehdään jatkossa meillä kaikkiin mahdollisiin juhliin! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kun jaoit tämän ohjeen <3 Itsellänikin on lähipiirissä useita keliaakikkoja, joten on kiva kokeilla tällä sinun muunnoksellasi gluteenittomia kinuskikeksejä.
      Tuo paistoaika on varmastikin hyvin uunikohtainen. Itselläni uuni on iso, joten se paistaa normiuunia hieman hitaammin. Hyvä, kun tulee muutakin tietoa erilaisista paistoajoista, kukin voi seurata omaa uuniaan ja sen tehoa. Kiva, kun ohje oli myös sinun makuusi :)

      Poista
  5. Kinuskipikkuleivät vainuttavat hyvältä ja helpoilta.Täytyypä kokeilla.Silloin tällöin leivon ilokseni.Innostuin tekemään jopa ruisleipää,hyvää tuli,parempaa kun kaupan leipoma.😀

    VastaaPoista

Olisi kiva tutustua sivujeni lukijaan. Jos haluat, voit jättää kommentin käynnistäsi :) Kommenttisi käväisee ylläpidon tarkastuksessa, joten se näkyy vasta pienellä (joskus suurella...) viiveellä. Bloggerissa tapahtuneiden muutosten takia kommentit jäävät usein saapumatta sähköpostiini, samoin kuin omat vastaukseni eivät näytä tulevan julkaistuksi -silti käyn kyllä viestit aina jossain välissä täällä lukemassa <3 Anne