perjantai 26. syyskuuta 2014

Maksapasteija ja säilötyt chili-avomaankurkkuviipaleet






Puoliso toi Härmän Roadhousen ihanalta lihatiskiltä hyvää jauhettua maksaa, ja tällä viikolla meillä nautittiin jo toinen maksa-ateria. Alkuviikosta paistelin meheviä naudanmaksasiivuja kermakastikkeen kera, nyt piti testata uutta maksapasteija-reseptiä. 

Tämän maksapasteijareseptin sain Turussa asuvalta tädiltäni, joka oli ottanut talteen Turun Sanomissa julkaistun reseptin. Tätini itse on kasvissyöjä, mutta keräilee onneksi kaikenlaisia reseptejä. Ja löytyihän tällekin reseptille innokas testaaja.

Ohje oli tosi helppo. Lopputuloksena syntyi herkullinen maksapasteija, tai ehkä nimeksi sopisi paremminkin maksamureke, jonka mieto maku muistutti maksalaatikkoa. Reseptistä ei kannata jättää pois tuota anjovisliemilisäystä, sillä se sopii mausteeksi todella hyvin. Tämä resepti jäi kyllä pysyvään käyttöön.

Meillä nautittiin maksapasteijaa viipaleina leivän päällä, itse tehtyjen chili-suolakurkkuviipaleiden kanssa (jonka ohjeen kerron teille tuolla lopussa), sekä perunamuusin ja puolukkasurvoksen kera. 







MAKSAPASTEIJA
pienehköön noin litran vuokaan

1 (100 g) sipuli raastettuna isoksi raasteeksi
1 rkl voita + 1 rkl öljyä paistamiseen
2 dl kuohu- tai vispikermaa
4 rkl korppujauhoja
1,5 tl suolaa
1 tl sokeria
1 tl inkivääriä (maustejauheena)
1/4 tl valkopippuria
1 rkl anjovislientä tai 2-3 anjovisfilettä hienonnettuna (itse käytin lientä)
2 kananmunaa
300 g naudan maksaa jauhettuna

1. Kuullota sipuliraaste kypsäksi  miedolla lämmöllä voinokareen ja öljyn kanssa. Sipuliin saa tulla kullankeltainen väri, mutta älä polta tummaksi. Anna jäähtyä.

2. Mittaa korppujauhot, kerma ja mausteet kulhoon ja sekoita kunnolla. Anna ainesten turvota 10 min. Itse tein seoksen yleiskoneen teholeikkurissa.

3. Sekoita jäähtynyt sipuliseos, kananmunat ja maksa korppujauhoseoksen sekaan. Sekoita seos tasaiseksi massaksi.

4. Voitele tai vuoraa leivinpaperilla pienehkö, noin litran vuoka. Kaada maksaseos vuokaan. Peitä vuoka foliolla.

5. Paista maksapasteija 200 asteessa, uunin keskitasolla, noin 55 min - 1 tunti ylä/alalämmöllä. Anna maksapasteijan jäähtyä vuoassa ja kumoa vasta jäähtyneenä. Nauti maksapasteija viipaleina murekkeen tapaan tai yhdessä suolakurkkujen kanssa leivän päällä.







SÄILÖTYT CHILI-AVOMAANKURKKUVIIPALEET
3 litraa 

3 litraa avomaankurkkua ohuina viipaleina
1-2 chiliä viipaloituna ohuiksi viipaleiksi
1,5 sipulia ohuina viipaleina
3 isoa valkosipulinkynttä ohuina viipaleina
tillijauhetta

Säilöntäliemi:

1,2 litraa vettä
3 dl väkiviinaetikkaa
1 dl sokeria
reilu 1/2 dl suolaa
1 rkl tillijauhetta
mustapippuria
1,5 rkl sinapinsiemeniä

1. Pese ja viipaloi avomaankurkut, sipulit ja chili ohuiksi viipaleiksi.

2. Lado lasipurkkeihin hieman kurkkuviipaleita, ripottele väliin vähän chiliä, tillijauhetta ja sipuliviipaleita, ja laita taas paksu kerros kurkkuviipaleita. Lado tölkki täyteen. Itse olemme sellaisia kurkkujen suurkuluttajia, että tein koko kurkkuviipalesatsin yhteen isoon kolmen litran tölkkiin. Tölkin pesen huolellisesti ja laitan kylmään uuniin, lämpötila 100 asteeseen, ja kun tölkki on sata-asteinen, täytän sen kurkkuviipaleilla. Kannet desinfioin keittämällä ne kiehuvassa vedessä. Jos käytät tiivisteellisiä tölkkejä, vaihda tiivisteet joka säilöntäkerta uusiin.

3. Kaada kaikki säilöntäliemen ainekset kattilaan ja kiehauta seos. Kaada kuuma liemi kurkkuviipaleiden päälle purkkiin, täytä purkki ihan täyteen. Anna liemen jäähtyä 10 min ja sulje kansi tiiviisti. Anna purkin jäähtyä ja vie kylmään. Kurkkuja voi syödä jo muutaman päivän päästä, itse annan kurkkujen maustua viikon tai pari.


Vaiheet maksapasteijalle:

1. Kuullota sipuliraaste voin ja öljyn seoksessa miedolla lämmöllä.

2. Sipuli saa ottaa hieman väriä.

3. Maksapasteijan aineksia: maksaa, mausteita, munia ja kermaa.
Puoliso toi jauhetun maksan Härmän Roadhousen komealta lihatiskiltä, ja olikin todella hyvää maksaa. Tänään lähti lihatiskille uusi ostoslista :)

4. Laita kulhoon tai teholeikkuriin kerma, korppujauhot ja mausteet turpoamaan 10 minuutiksi. Itse heitin jäähtyneen sipuliseoksenkin sekaan. Pyöräytin leikkuuteriä muutaman kerran.

5. Lisää jauhettu maksa ja kananmunat seokseen. Sekoita seos tasaiseksi massaksi.

6. Voitele tai vuoraa leivinpaperilla pieni vuoka. Oma vuokani oli 1,5 litran vuoka ja turhan iso. Litran vuoka riittää.

7. Kaada maksaseos vuokaan.

8. Peitä vuoka foliolla.

9. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla noin 55-60 min. Tässä kuvassa valmiiksi paistettuna. Anna jäähtyä vuoassa ennen kumoamista.

10. Leikkaa maksapasteijasta viipaleita ja nauti leivän päällä suolakurkkujen kera. Maksapasteija on herkullista myös perunamuusin, puolukkasurvoksen ja salaatin kera.


4 kommenttia:

  1. Kiva maksapasteijaohje, ei ole liian monimutkainenkaan:) Tätä kokeilen, kun mieskin (ihmeeksi) syö maksaa. Tuo säilykeohjekin on mielenkiintoinen, mutta varsinaisia kylmätiloja ei ole säilyttämiseen. Voiskohan pienen satsin tehdä ihan jääkaapissa säilyttäen? Käytitkö mietoja chilejä? t. Ella

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo maksapasteija oli kyllä hyvää, puoliso tykkäsi siitä ihan älyttömästi, joten nyt on taas jauhettua maksaa odottamassa. Ja nuo mausteet osuu ihan nappiin, maku on täysin kohdallaan.
      Tuota kurkkusäilykettä voi tehdä vaikka ihan pikkupurkillisen, ja vaikka tuorekurkustakin. Eikä tarvitse välttämättä antaa maustua kuin päivän tai pari - meillä tykätään näistä kurkuista todella paljon. Käytin mietoa chiliä, ja vain yhden ison chilin siemenineen - ja tuli makua, vaikka tein 3 litran lasitölkkiin. Tölkki säilyy avattuna jääkaapissakin hyvänä tosi kauan.

      Poista
  2. Lähinnä jouluksi on tällaisia tullut tehtyä, eikä mitään vakiohjetta ole ollut, vaan ohjeen olen aina jostain siepannut... meillä tykätään maksaruoista ja yllättäen kanssasyöjä vielä pikkasen enemmän. Jos kysyn ukkelilta mitä ruokaa teen...saa aika usein toivomuksen maksaruoasta. Tätä tehdään ehdottomasti myös meillä pian ja ihan aterialla varmaan syödään....+ loput leivän päällä. Mulle piisaa tuollainenpin paksuus, joten laitan kans isompaan vuokaan...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä myös jouluna tykätään itse tehdystä maksalaatikosta. Meillä maksalaatikko on aika makeaa ja siinä pitää olla rusinoita.
      Puoliso ihastui tähän maksapasteijaan yli kaiken, ja näpsi sen vuorokaudessa suihinsa. Omien sanojensa mukaan ei ole Suomen kamaralla maistanut näin hyvää maksaruokaa - vähän jäi askarruttamaan, että mikäköhän on ollut parempaa :)

      Poista

Olisi kiva tutustua sivujeni lukijaan. Jos haluat, voit jättää kommentin käynnistäsi :) Kommenttisi käväisee ylläpidon tarkastuksessa, joten se näkyy vasta pienellä (joskus suurella...) viiveellä. Bloggerissa tapahtuneiden muutosten takia kommentit jäävät usein saapumatta sähköpostiini, samoin kuin omat vastaukseni eivät näytä tulevan julkaistuksi -silti käyn kyllä viestit aina jossain välissä täällä lukemassa <3 Anne