keskiviikko 24. syyskuuta 2014

Suklaiset rusinacookiet






Pikkuleipiä olen tehnyt todella vähän tämän vuoden aikana. En tiedä miksi, sillä useimmat pikkuleivät ovat nopeita tehdä, ja herkullisista ohjeista ei ainakaan ole pulaa. 

Tänään yritinkin muistella, mitä laitoin yleensä suklaisiin rusinacookiehin, jotka katosivat aina rasiasta parissa päivässä. En halunnut tehdä mitään amerikkalaisia jättiläiskeksejä, vaan ihan maltillisen kokoisia kahvihetken herkkuja. Tällä ohjeella valmistui 24 kpl keskikokoisen ja suurehkon välillä olevia pikkuleipiä. 

Taikinaa voi pakastaa varastoon eli kääriä leivinpaperin sisään pötköksi ja laittaa pötkö muovipussiin. Taikinapötkön voi viipaloida hieman jäisenä pellille paistumaan, mutta paistoaikaa pitää lisätä pari minuuttia. Taikina säilyy pakastimessa muutaman viikon.

Ja kylläpä nämä olivatkin hyviä: makeita, suklaisia, vähän kauraa ja rusinoita - miten ihmeessä olin unohtanut nämä?









SUKLAISET RUSINACOOKIET
24 kpl

125 g huoneenlämpöistä voita
1 dl fariinisokeria
1 tl vaniljasokeria
1 iso kananmuna
0,5 dl kaurahiutaleita
1,5 dl vehnäjauhoja
0,5 tl leivinjauhetta
0,5 dl rusinoita
100 g karkeaksi rouhittua tummaa suklaata

1. Vatkaa pehmeä voi, fariinisokeri ja vaniljasokeri kuohkeaksi. Lisää kananmuna ja vatkaa kunnolla aineksia.

2. Sekoita kaurahiutaleet, vehnäjauho ja leivinjauhe ensin keskenään. Lisää jauhoseos kerralla sekaan ja sekoita vatkaimen hitaimmalla nopeudella taikina nopeasti kasaan.

3. Rouhi suklaa karkeasti, seassa saa olla reilumpiakin palasia. Lisää suklaarouhe ja rusinat seokseen, ja kääntele nuolijalla ainekset sekaisin.

4. Kokoa taikina leivinpaperille pötköksi ja pyöritä pötkö leivinpaperin sisään tangoksi (halkaisija noin 5 cm). Laita tanko jähmettymään pakastimeen 1/2-1 tunniksi. 

5. Leikkaa taikinatangosta 1 cm:n viipaleita ja asettele viipaleet leivinpaperille uunipellille. Jätä viipaleiden väliin reilusti tilaa, sillä cookiet leviävät paistuessaan. Taikinasta tulee kaksi uunipellillistä pikkuleipiä, noin 24 kpl.

6. Paista cookiet 180 asteessa, uunin keskitasolla, 10 min ylä/alalämmöllä. Älä välitä, vaikka keksi näyttäisi vähän raa'an näköiseltä uunista tultuaan. Kyllä se on kypsä :) 

7. Anna pikkuleipien jäähtyä pellillä. Säilytä pikkuleipiä umpinaisessa rasiassa. Vaikka ei ne siellä säily, ne syödään heti...


Vaiheet:

1. Näihin pikkuleipiin tarvitaan hyvin vähän aineksia.

2. Vatkaa pehmeä voi ja sokerit vaahdoksi. Lisää muna ja vatkaa hyvin.

3. Lisää jauhoseos kerralla sekaan ja vatkaa taikinan sisään.

4. Rouhi suklaa ja lisää yhdessä rusinoiden kanssa seokseen. Kääntele nuolijalla  ainekset taikinan sekaan.

5. Valmis taikina on paksua ja tahmeaa.

6. Taikinan voi rullata jauhojen avulla pötköksi ja kiertää leivinpaperin sisään. Itse laitoin tahmean taikinan leivinpaperin keskelle ja muotoilin käsin tangoksi ja pyörittelin leivinpaperin sisällä pyöreähköksi pötköksi.

7. Laita taikinapötkö pakastimeen jähmettymään 1/2-1 tunniksi. Jähmettyneestä tangosta on helppo leikata veitsellä viipaleita.

8. Leikkaa pötkö sentin viipaleiksi ja asettele viipaleet leivinpaperin päälle uunipellille. Taikinapötköstä tulee noin 24 kpl pikkuleipiä. Jätä pikkuleipien väliin reilusti tilaa.

9. Paista 180 asteessa uunin keskitasolla 10 min. Tämän näköisiä ovat kypsinä. Anna jäähtyä pellillä.

10. Suklaiset rusinacookiet. Nämä olivat taas ihan liian hyviä...


4 kommenttia:

  1. Jaahas....näitäköhän varten minä viime viikolla kauppareissulla ostin rusinapaketin. Meillä kun ei rusinoista kauheasti tykätä...joihinkin pikkuleipiin ja kakkuihin laitan kylläkin. Kanssasyöjäni kyllä tykkäisi. Mitään ei ole taaskaan, vaikka eilenkin leivoin vaikka mitä...vaan kun joku tulee käymään, tyrkkään heille mukaan leipomuksia....eilen kävikin kahdet vieraat. Kaalilaatikko-ohjetta tulin hakemaan...nyt on jo uunissa. Tänään lounaaksi syödään....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näitä varten varmasti sen rusinapaketin ostit :) Tähän tulee aika vähän rusinoita, mutta kyllä ne silti siellä cookien sisällä maistuvat. Itse tykkään kyllä rusinoista, mutta koska tiedän, että kaikki ei niin välitä, laitan rusinoita vain pikkasen mukaan. Ne vain jotenkin kuuluvat tuonne cookien sisälle. Nämä on kyllä hyviä, ei ole paljoa enää purkissa jäljellä :)
      Kaalilaatikkokin syötiin viikonloppuna nopeasti - joutuu aina välillä rajoitella tuota hiilihydraattimäärää, ettei vanhojen verensokerit liikaa kohoasi. Ja hyvin on toiminutkin hiilihydraatteja rajoittamalla. Hassulta on tuntunut, että paino putoaa, vaikka rasvaa saa syödä - mutta niin siinä on käynyt. Lukiessani vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta, muuan ruotsalainen lääkäri kommentoi rasvankäyttöä siten, että on hassua väittää, että rasvaa syömällä tulee lihavaksi - sama kuin väittäisi, että vihreitä kasviksia syömällä tulee vihreäksi :) Meidän perheessä on huomattu tämä tosiasiaksi: painot on pudonneet roppakaupalla hiilihydraatteja rajoittamalla arkisin, mutta mitään karppaajia ei olla - ja viikonloppuisin kyllä maistuu leivät, viljat ja kahvileipäkin :)

      Poista
  2. Tein äsken taikinan, nyt pakastimessa jähmettymässä. Ensi kertaa teen nyt näitä, taikina oli tosi herkullisen näköinen ja helppo tehdä. Innolla odotan kuinka onnistuu päiväkahvikeksit !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmasti tulee hyviä :) Itse tykkäämme näistä kovasti, toivottavasti sinäkin :)

      Poista

Olisi kiva tutustua sivujeni lukijaan. Jos haluat, voit jättää kommentin käynnistäsi :) Kommenttisi käväisee ylläpidon tarkastuksessa, joten se näkyy vasta pienellä (joskus suurella...) viiveellä. Bloggerissa tapahtuneiden muutosten takia kommentit jäävät usein saapumatta sähköpostiini, samoin kuin omat vastaukseni eivät näytä tulevan julkaistuksi -silti käyn kyllä viestit aina jossain välissä täällä lukemassa <3 Anne