tiistai 2. syyskuuta 2014

Piparinmakuinen omenapiirakka






Tämä herkullinen omenapiirakkaresepti löytyi Kinuskikissan sivuilta nimellä Piparkakkupojan omppupiirakka. Piirakassa on aivan tavattoman hyvän makuinen pohja, joka sisältää mm. kaurahiutaletta ja siirappia. Piirakkaan painellaan pystyasentoon ohuet omenaviipaleet, jotka on kieritelty piparkakkumausteessa ja fariinisokerissa - eihän tästä yhdistelmästä voi tulla muuta kuin hyvää.

Piirakka kannattaa tehdä todella suureen piirakkavuokaan, halkaisijaltaan vähintään 30 senttiseen, tai jopa puolikkaan uunipellillisen kokoon (tai jopa kahteen pieneen piirakkavuokaan), sillä piirakkapohjaa on paljon ja pitkällä paistoajalla paistuu herkästi tosi tummaksi pinnaltaan (johtuu myös piparkakkumausteen väristä) ja jää sisältä raa'aksi, ellei uskalla paistaa kunnolla. Pystyyn asetellut omenaviipaleet tekevät piirakasta supermehevän, mutta hidastavat toisaalta paistumista- etenkin piirakan keskeltä. 

Kannattaa siis kokeilla tikulla piirakan keskeltä 30 minuutin paistamisen jälkeen, jos tikku jää tahmeaksi, kannattaa vain uskaltaa paistaa tummemmaksi. Itse tein piirakan 26 cm:n vuokaan, kun ohjeessa ei mainittu vuoan kokoa tai paistotasoa, ja vuoka oli kyllä aivan liian pieni. Onneksi laitoin leivinpaperiympyrän reunat nousemaan piirakkavuoan yli, ja ne pitivät taikinan turvallisesti vuoan sisällä. Paistoin piirakkaa keskitasolla, ja vaikka pinta alkoi tummua, niin kypsyys oli raaempaa nimenomaan pinnan puolelta, pohjasta kyllä kypsyi korkeammallakin. 

Maultaan oli niin herkullinen omenapiirakka, että tätä tulee varmasti tehtyä usein. Piirakka sopii piparinmakuisena myös joulunajan ja pikkujoulujen herkuksi.








PIPARINMAKUINEN OMENAPIIRAKKA

väh. 30 cm:n piirakkavuokaan (tai kahteen pieneen piirakkavuokaan tai pienelle uunipellille)

Pohjataikina:

200 g voita tai margariinia
2 dl hienoa sokeria
2 kananmunaa
1/2 dl siirappia
4 dl vehnäjauhoja
2 dl kaurahiutaleita
2 tl leivinjauhetta
1/4 tl suolaa
1 rkl vaniljasokeria
2 dl maitoa

Täyte:

2-3 omenaa (2 omenaa riittää pieneen piirakkaan, suurempiin voi laittaa 3-4)
1/2 dl fariinisokeria
1 rkl piparkakkumaustetta

1. Vatkaa rasva ja sokeri vaahdoksi. Sekoita joukkoon munat yksitellen, hyvin vatkaten. Lisää sekaan siirappi ja sekoita hetki.

2. Yhdistä kuivat aineet ensin keskenään. Lisää jauhoseos vuorotellen maidon kanssa taikinaan ja sekoita ainekset kunnolla.

3. Kuori omenat ja poista niistä siemenkodat. Viipaloi omenat ohuiksi viipaleiksi ja laita kulhoon. Kaada sekaan piparkakkumauste ja fariinisokeri, sekoittele mausteet kunnolla viipaleiden kanssa, niin että kaikki viipaleet saavat maustekerroksen pintaansa.

4. Kaada taikina paperoituun uunivuokaan tai pienelle uunipellille. Levitä taikina tasaiseksi. Painele maustetut omenaviipaleet pystyasennossa piirakan sisään. Lado viipaleita melko tiiviisti vieretysten, kunnes koko piirakkavuoka on täytetty omenaviipaleilla. 

5. Paista 190-200 asteessa uunin keskitasolla noin 35 min. Säädä paistoajan pituutta paistovuoan mukaan. Jos teet pienen, mutta paksun piirakan, paista miedommalla lämmöllä pitempään, jopa 45 min. Jos teet ohuen piirakan, paista vain 25-30 min. Kokeile tikulla piirakan keskeltä, että piirakka on varmasti kypsää.

Vaiheet:


1. Vatkaa rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen.

2. Lisää siirappi ja sekoita.
3. Sekoita kuivat aineet ensin keskenään. Lisää vuorotellen maidon kanssa.
4. Valmista pohjataikinaa.

5. Levitä taikina isoon piirakkavuokaan tai puolen pullapellin kokoiselle uunipellille.


6. Piirakan omenatäytteen aineksia: fariinisokeria, omenoita ja piparimaustetta.


7. Kuori omenat, poista siemenkodat, ja viipaloi omenalohkot ohuiksi viipaleiksi.


8. Kaada omenaviipaleiden päälle piparkakkumauste ja fariinisokeri. 


9. Kierittele omenaviipaleisiin tasainen mausteseoskerros.


10. Painele omenaviipaleet pystyasennossa piirakkapohjaan; lado omenat melko tiiviisti vierekkäin, kunnes koko pohja on omenaviipaleiden peitossa.


11. Uuniin lähtevän piirakan pitäisi näyttää tältä.


12. Paista piirakkaa uunin keskitasolla noin 200 asteessa reilut 35 min ylä/alalämmöllä. Älä säikähdä pinnan tummumista, tummuus johtuu lähinnä piparimausteesta. Kokeile keskeltä kypsyyttä, paista mieluummin reilusti kauemmin kuin liian vähän aikaa.


13. Jo piirakkapohjan maku on aivan ihana, mutta täytteet kruunaavat piparinmakuisen herkun.

9 kommenttia:

  1. Tein tätä myöskin viime syksynä ja voi, kuinka tämä oli hyvää! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin herkullinen piirakka! Ihana tuo piparkakun maku omenan kanssa, sopivat hienosti yhteen. Ja koko talo tuoksuu joululle :)

      Poista
  2. Ihana, että löysin blogisi :) Rakastan piirakoita ja tämä pääsee meidän pöytään ja taidanpa joulun lähestyessä viedä mummulle lämpimäisiksi! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samoin, Peggy, ihanaa että löysin upean blogisi :) Omenapiirakat ovat koko perheen suosikkeja, ja uusilla mausteilla niistä saa vaikka jouluherkkuja :)

      Poista
  3. Kivan erilainen piirakka. menee kokeiluun meilläkin jossakin vaiheessa. Päärynäversionakin voisi olla hyvää...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On kyllä hyvänmakuinen, mutta paistoaika on pitkä. Tuotakaan piirakkaa ei ole kuin yksi pieni pala enää vuoan pohjalla, mutta onpa täällä käynyt maistelijoitakin :)

      Poista
  4. Lopettelimme tällä piirakalla tämän vuoden ensimmäisen pikkujouluateriamme. Sangen makoisaa ja jouluntuoksuista, olisi vain pitänyt uskaltaa paistaa hieman pidempään. Tämä blogihan vaikuttaa muutenkin tutustumisen arvoiselta...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei ja kiva, kun olet löytänyt blogini :) tämä piirakka jää helposti liian raa'aksi, sen olen huomannut itsekin. Maku on kuitenkin niin hyvä, että olen itsepäisesti tehnyt piirakkaa isompaan paistovuokaan ja paistanut pitkään - se kannattaa.

      Poista
  5. Tämä menee ehdottomasti kokeiluun viikonloppuna. Ihanan muhkean ja mehevän näköinen piirakka 😍 Taidan tehdä tuollaisen paksumman version. Siinä varmaan kannattaa laittaa 190 astetta lämmöksi. Kiitos Anne blogista! Täältä olen löytänyt paljon herkullisia ohjeita ja tänne palaan aina etsimään uusia reseptejä. Eilen selaillessa löysin tämän ihanan reseptin🙂

    VastaaPoista

Olisi kiva tutustua sivujeni lukijaan. Jos haluat, voit jättää kommentin käynnistäsi :) Kommenttisi käväisee ylläpidon tarkastuksessa, joten se näkyy vasta pienellä (joskus suurella...) viiveellä. Bloggerissa tapahtuneiden muutosten takia kommentit jäävät usein saapumatta sähköpostiini, samoin kuin omat vastaukseni eivät näytä tulevan julkaistuksi -silti käyn kyllä viestit aina jossain välissä täällä lukemassa <3 Anne