tiistai 30. syyskuuta 2014

Lehtikaali-pinaattikeittoa nyhtöpossulla



Tänä kesänä kokeilin kasvimaallani ensimmäistä kertaa lehtikaalin kasvatusta. Sain sisareltani viisi lehtikaalin tainta ja istutin ne kohopenkkiin, suojakankaan keskelle leikattuihin reikiin. Yhden pikkutaimen ötökät popsivat, koska en käyttänyt mitään torjunta-aineita, mutta muista taimista kasvoi upeat kähärälehtiset puskat. Ja satoa riittää vielä pitkään. 


Suojakankaan sisällä ensimmäiset lehtikaalin taimet ja vähän kasvimaan perimmäistä nurkkausta.


Yhdestä lehtikaalin taimesta kasvaa tällainen jättipuska. Kuva on otettu tänä aamuna 30.9.


Lehtikaali sisältää paljon rautaa ja C-vitamiinia, ja se sopii erityisen hyvin keittoihin ja muhennoksiin. Salaateissa, ja sisareni tyyliin, smoothien sisään surautettuna, voimakkaanmakuisen lehtivihanneksen saa maistumaan ennakkoluuloisimmallekin syöjälle. Lehtikaali on siitä kiitollinen lehtivihannes, että se pysyy lumen allakin syömäkelpoisena - vihreänä ja napakkana.



Meillä se lempiruoka lehtikaalista on, yhä ja edelleen, lehtikaali-pinaattikeitto. Kaikki keittoa maistaneet ovat ihastuneet siihen ja meille siitä on tullut syksyn lempiruoka. Keitto on herkullista nyhtöpossun kaverina tai keitettyjen broilerin rintafilesiivujen kera. Ellei välitä lihasta, voi keittoa höystää raejuustolla tai keitettyjen kananmunien lohkoilla. 






LEHTIKAALI-PINAATTIKEITTO
noin 2,75 - 3 litraa keittoa

2 litraa vettä
2 kanaliemikuutiota + 1 kasvisliemikuutio
2 laakerinlehteä
1,5 tl valkosipulijauhetta
1 tl tuoretta timjamia (kuivattu timjami käy hyvin - hieman vähemmän vain)
reilu loraus sitruunamehua (tai loraus omenaviinietikkaa)
currya, mustapippuria

1 litra tuoreita pinaatinlehtiä
2 suurta lehtikaalin lehteä silputtuna (ilman keskiruotia)

1 dl vehnäjauhoja
2 dl kuohukermaa (laktoositon vispikermakin käy)
2 dl kevytkermaa

1. Kiehauta vesi, liemikuutiot ja mausteet. Anna kiehua hetki ja ota laakerinlehdet pois liemestä. 

2. Lisää kiehuvaan liemeen pinaatinlehdet ja pieneksi silputut lehtikaalin lehdet. Anna lehtien kiehua 20 min. Soseuta keitto sauvasekoittimella. Maista tarvitaanko lisämakua, jos tarvitaan, lisää currya ja suolaa, myös sipulijauhe käy.

3. Sekoita pienessä kulhossa kylmät kermat ja vehnäjauho vispilällä sekaisin. Lisää seos soseutetun keiton sekaan ja anna kiehua noin 10 min keskilämmöllä, että vehnäjauhot kypsyvät. Sekoittele seosta vispilällä kiehumisen aikana.

4. Maista maut ja lisää suolaa ja pippuria tarvittaessa. Anna makujen tasaantua miedolla lämmöllä. Tarjoa keitto nyhtöpossusuikaleiden tai revityn, keitetyn broilerinlihan kanssa. Keitto on hyvää myös kananmunalohkojen tai raejuuston kanssa.


NYHTÖPOSSU ELI UUNISSA PITKÄÄN HAUDUTETTU POSSUNLIHA

3 kg possun rasvaista uunilihaa (etuselkä)
6-7 tl suolaa
mustapippuria

1. Suolaa possunliha reilusti joka puolelta ja jauha mustapippuria pinnalle. Liha voi olla useampanakin palana, mutta läskiä pitää olla reilu kerros pinnassa. Ei kannata säikähtää lihan määrää, sillä uunista tullessaan lihan rasvasta on suurin osa sulanut, ja liha kutistuu lähes puoleen.

2. Laita liha kannelliseen uunipataan, rasvakerros ylöspäin, ja anna hautua 150 asteessa noin 6-7 tuntia, kunnes liha on ylikypsää ja hajoaa palasiksi. Itse käytän Hackmannin valurautaista, kannellista uunipataa, joka onkin aivan verraton. 

Valurautapadat täytyy muistaa tyhjätä heti uunista tulon jälkeen, eikä siinä saa säilyttää ruokaa (mikä monilta unohtuu). Valurautapata pestään heti kuumalla vedellä ja tiskiharjalla, mielellään ei pesuaineilla, ja kuivataan huolellisesti. Itse sipaisen vielä ohuelti rypsiöljyä padan sisään ja kannen sisäpuolelle, laitan pari palaa talouspaperia padan sisään ja laitan padan pahvilaatikossa kaappiin. Oikein käsiteltynä valurautapata on lähes ikuinen.



Vaiheet lehtikaali-pinaattikeitolle:

1. Tuoretta pinaattia ja lehtikaalia suoraan kasvimaalta. Vielä syyskuun lopullakin pysynyt näin mehevänä. Revi pinaatista lehdet ja leikkaa lehtikaalin lehdistä keskiruoti pois. Suikaloi lehtikaali hyvin ohuiksi suikaleiksi.

2. Kiehauta vesi, liemikuutiot ja mausteet. Ota laakerinlehdet pois. Lisää sekaan pinaatinlehdet ja lehtikaalisilppu. Keitä noin 20 min.

3. Soseuta keitto huolellisesti sauvasekoittimella. 

4. Vispaa kylmät kermat ja vehnäjauho tasaiseksi.

5. Kaada jauhosuurusseos keiton sekaan ja vatkaa hetki. Kiehauta ja anna kiehua keskilämmöllä noin 10 min, että vehnäjauhot kypsyvät ja keitto sakeutuu hieman.

6. Maista maut ja lisää tarvittaessa suolaa, curryä, mustapippuria. Jos lisäät mausteita, anna vielä hetki kiehua. Keitto saa jäädä ohuehkoksi, sillä jäähtyessään se kuitenkin sakeutuu.

7. Lisää keiton päälle nyhtöpossua tai broileria, raejuustoa tai kananmunalohkoja.

8. Voin lämpimästi suositella tätä ihanaa keittoa kaikille. Meillä tämä keitto kuuluu suosikkikeittojen top 10:een.


6 kommenttia:

  1. Tämän reseptin poimin ehdottomasti talteen, aivan ihanan oloinen keitto. Olen kateudesta VIHREÄ, sulla kasvaa ihan superhienoja lehtikaaleja omalla maalla!☺

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä keitto on kyllä NIIN herkullista. Miehen kanssa pistelemme kaksistaan parissa päivässä kattilallisen keittoa :)
      Meillä oli tänä vuonna mahtavan hyvä kasvimaa ja keväällä sain ikioman pienen kasvihuoneen. Pitkälti ollaan omavaraisia kasviksissa: meillä on perunaa, porkkanaa, yrttejä, salaatteja eri sortteja, pinaattia, lehtikaalia, hernettä, retiisiä, avomaan kurkkua, kasvihuonekurkkua, kesäkurpitsaa paria lajiketta, neljää tomaattilajiketta, chiliä, paprikaa, marjoja, omenoita ym. Ensi vuonna tulee taas uutta kylvöön, siemeniä on ostettu korianterista purjoon - siemenet on halpoja ja joka vuosi on ihanaa löytää jokin uusi kasvi, joka menestyy omassa kasvimaassa.

      Poista
  2. Täällä myös kateudesta vihreänä :) Onpas herkullisen näköistä keittoa, itse teen pinattikeittoa mutta kaupan pakasteesta ja nyt pitää muistaa ensi vuonna koettaa kasvattaa itse lehtikaalta ja pinaattia. Tänä vuonna kasvatin pitkäsä aikaa taas tomaatteja ja sain satoakin ja perunaa meillä on miehen kotitilalla. Mielenkiitoiset sivut ja todella selkeät ohjeet. Olipa onni että löysin blogisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kivasta palautteesta :) Kannattaa tosiaan kokeilla niin lehtikaalin kuin pinaatinkin kasvatusta, olivat todella helppoja. Pinaatit pistin yrttisäkkiin kasvamaan ja kasvoivat todella upeiksi. Muutamasta säkistä sai todella ison sadon, siemeniäkään ei ollut kuin kaksi pussillista. Pinaatin siemenethän on tosi isoja ja pussissa ei ole montakaan siementä, mutta ne kasvavatkin sitten komeiksi pensaiksi. Samoin tuo lehtikaali on niin satoisa, että muutamasta taimesta saa kesän ja syksyn tarpeeseen yllin kyllin terveellistä herkkua.

      Poista
  3. Viime kesänä meillä ei kasvanut oikein mikään...ei edes pinaatti hyvin, vaikka se nyt yleensä on kukoistanut. lehtikaalia oli kasvamassa toissa kesänä ja hyvn sitä piisasi sekä meille että niillä herkutteleville elukoille... jospa ensi kesä olisi sadon suhteen suosiollisempi....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meidän maaperässä lanttu ja punajuuri tahtovat jäädä kituiseksi - muutoin satoa tulee useammankin perheen tarpeisiin. Tänä vuonna kokeilimme testimielessä perunanviljelyä heinäkasan alla: perunat nakeltiin kääntämättömään maahan (ruohikon päälle) ja päälle 30-40 cm kuivaa heinää tai olkea (olki on parempaa) paalista. Olkea lisätään pitkin kesää päälle lisää, että rikkaruoho ei kasva läpi. Ja tottavie, syksyllä vedettiin heinät päältä ja niiden alla kasvoi puhtaita, kauniita perunoita! Ei tarvinnut kuokkia tai kuoputtaa. Ensi vuonna laitetaan isommalle alalle olkiperunaa, ja kokeillaan useampia lajikkeita.

      Poista

Olisi kiva tutustua sivujeni lukijaan. Jos haluat, voit jättää kommentin käynnistäsi :) Kommenttisi käväisee ylläpidon tarkastuksessa, joten se näkyy vasta pienellä (joskus suurella...) viiveellä. Bloggerissa tapahtuneiden muutosten takia kommentit jäävät usein saapumatta sähköpostiini, samoin kuin omat vastaukseni eivät näytä tulevan julkaistuksi -silti käyn kyllä viestit aina jossain välissä täällä lukemassa <3 Anne