tiistai 16. syyskuuta 2014

Omenatorttu (torta di marmellata) ja omenaruusukoriste




Tähän omenatorttuun inspiraatiota antoi Siken Torta di marmellata, italialainen marmeladitorttu. Tein omenahilloketta oman puun punakaneliomenoista ja maustoin pohjataikinan vienosti kookokselta maistuvalla Malibu-rommilla. Pinnalle tein ristikon pohjataikinasta ja ripottelin hillon päälle paahtumaan hieman kookoshiutaleita. Pohja on murenevaa murotaikinaa, joten sitä ei kannata paistaa liian kauan, ettei tortun mehevyys katoa.

Piirakkaan voi tehdä kivoja omenankuoriruusuja koristeeksi - ohje löytyi Kaarina Roinisen vanhasta leivontakirjasta.














OMENATORTTU (Torta di marmellata)

28 - 30 cm:n piirakkavuokaan

Omenahilloke:

6 dl omenaraastetta isona raasteena (noin 6 kpl kotim. omenoita kuorineen raastettuna)
1,5 dl hillosokeria
teelusikan kärjellinen kanelia

Piirakkataikina:

2 kananmunaa
120 g (noin 2 dl) sokeria
70 g sulatettua voita
3 rkl Malibu-rommia (kookoksenmakuinen)
350 g (noin 5 dl) vehnäjauhoja
1 reilu teelusikallinen leivinjauhetta
(1 sitruunan raastettu kuori)
Piirakkapohjaan käytetään 2/3 taikinasta

Pinnalle:

koko annos tehtyä omenahilloketta
taikinaristikko 1/3 taikinasta hieman kookoshiutaleita

1. Raasta pestyt ja kuivatut omenat isoksi raasteeksi. Laita omenaraaste kattilaan yhdessä hillosokerin ja kanelin kanssa. Kiehauta seos ja sekoittele seosta 2-3 minuuttia kohtuullisella lämmöllä, että sokeri sulaa ja omenaraaste hieman kypsyy. Rakenne saa jäädä karkeaksi ja raaste saa erottua vielä seasta. Laita omenahilloke jäähtymään.

2. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää sulatettu ja jäähdytetty voi sekä kookoksenmakuinen rommi. Rommin voi jättää pois, ja korvata sen esim. omenamehulla, sitruunamehulla,  Limoncellolla tai Vin Santolla. 

3. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin ja lisää kerralla taikinaan. Itse sekoitin nopeasti kaikki aineet sekaisin sähkövatkaimen hitaimmalla nopeudella.

4. Voitele tai vuoraa 28- 30 cm:n piirakkavuoka leivinpaperilla. Painele tai kaulitse 2/3 taikinasta piirakkavuoan pohjalle ja reunoille piirakkapohjaksi. Itse painelin pohjan vuokaan jauhotetuin käsin. Pistele haarukalla harvakseltaan reikiä piirakkapohjalle. Laita 1/3 taikinasta sivuun päälle tehtävää ristikkoa varten.

5. Levitä jähmettynyt omenahilloke piirakkapohjan päälle tasaisesti. Ota taikinaristikkoa varten jättämäsi 1/3 taikinasta esiin. Lisää siihen hieman vehnäjauhoja, jolloin ristikko pysyy paiston aikana leviämättä. Pyörittele taikinasta ohuita tankoja ja tee niistä ristikko piirakan päälle. Ripottele hieman kookoshiutaleita ristikkojen väleihin.

6. Paista omenatorttu 180 asteessa uunin keskitasolla noin 25 min ylä/alalämmöllä, kunnes piirakan pintaristikko ja reunat ovat kullanvärisiä. Pinta jää vaaleaksi. Älä paista piirakkaa liian kuivaksi, sillä tämä piirakka kypsyy helposti.

Vaiheet:

1. Kiehauta omenahillokkeen omenaraaste, hillosokeri ja kaneli. Keittele vain muutaman minuutti, että rakenne ei soseudu.

2. Hilloke saa jäädä karkeaksi. Anna jäähtyä kunnolla.

3. Omenatortun aineksia. Vatkaa ensin munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää voi ja rommi. Viimeisenä jauhoseos ja nopea sekoitus taikinaksi.

4. Mausteena piirakassa kookosrommia ja hieman kookoshiutaleita.

5. Voitele tai paperoi noin  28-30 cm:n piirakkavuoka.

6. Piirakkataikina on melko tiivistä rakenteeltaan. Ota 2/3 taikinasta piirakkapohjaa varten ja 1/3 taikinasta pinnan ristikkoa varten.

7. Painele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille jauhotetuin käsin. Pistele pohjaa hieman haarukalla.

8. Levitä omenahilloketta piirakan pinnalle.

9. Pyörittele taikinasta ohuita tankoja pinnan ristikkoa varten ja asettele hillokkeen päälle.

10. Ripottele hieman kookoshiutaleita ruudukkoihin.

11. Paista 180 asteessa uunin keskitasolla noin 25 min, kunnes piirakka on kullanruskea. Älä paista liikaa, sillä tämä piirakka kypsyy helposti, vaikka pinta on vaalea.

12. Piirakkaa sisäpuolelta.


13. Omenankuoriruusua varten, kuori omena kuorijalla pitkäksi nauhaksi.

14. Kiedo kuorinauha ruusuksi, kieputa keskiosa tiuhempaan, ja laita mikronkestävälle lautaselle. Kypsennä mikrossa täydellä teholla 1 min. Kiedo kypsynyt nauha uudelleen ruusuksi, ja nyt ruusu pysyy koossa, koska tahmeat pinnat tarttuvat toisiinsa.

15. Valmis ruusukoriste. Oli vielä seuraavana päivänäkin kivan näköinen.

3 kommenttia:

  1. Ihanan näköinen torttu, Malibu antaa varmasti sille kivan säväyksen. Tuo ruusukoriste pitää myös laittaa korvan taakse!♥ Meille on tulossa viikonloppuna vieraita, joten omenasta taitaa munkin kahvipöytääni jotain rakentua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi omenasta voi tehdä monenlaista, pääruoasta jälkkäriin :) Meille tulee omenoita reilusti yli oman tarpeen - välillä ihan kyllästyttääkin koko syyskuu keksiä omenille käyttötapoja. Välillä viemme maahan pudonneita omenoita saavikaupalla erämaapellolle eläinten iloksi :)

      Poista
  2. Kiva, pikkasen erilainen makea piirakka. Toi kuoriruusu on minunkin joskus kokeiltava ompusta...omppuja olen minäkin saanut oikein tuhota nyt lähipäivinä, kun saatiin kotimaiisa aika paljon.... omia puita meillä ei ole. Onneksi kamut muistavat....tänään soitteli eräskin, jotta joko mulla on puolukat ostettu? No, eihän toki ole.....ens viikolla kuulemma hää tuo mulla ämpärillisen. Rahasta ei kuulemma saa edes puhua, joten jotakin aion tehdä kiitokseksi.

    VastaaPoista

Olisi kiva tutustua sivujeni lukijaan. Jos haluat, voit jättää kommentin käynnistäsi :) Kommenttisi käväisee ylläpidon tarkastuksessa, joten se näkyy vasta pienellä (joskus suurella...) viiveellä. Bloggerissa tapahtuneiden muutosten takia kommentit jäävät usein saapumatta sähköpostiini, samoin kuin omat vastaukseni eivät näytä tulevan julkaistuksi -silti käyn kyllä viestit aina jossain välissä täällä lukemassa <3 Anne